"Renoveren met Built4U en Zehnder loont"

Energiezuinige en comfortabele woningen met een nieuwe uitstraling én een maandelijks financieel voordeel voor de bewoners.

Project

Zestien woningen van woningcorporatie Accolade in Heerenveen zijn energieneutraal gemaakt volgens het Built4U principe. Terwijl bewoners gewoon thuis konden blijven, is in vijf dagen tijd de hele woning voorzien van een geïsoleerde schil. Zehnder draagt met haar producten bij aan deze innovatieve oplossing. Het resultaat? Energiezuinige en comfortabele woningen met een nieuwe uitstraling én een maandelijks financieel voordeel voor de bewoners.

Built4U is een totaalproduct. Een innovatieve renovatiemethode die in slechts vijf dagen wordt uitgevoerd en de bewoners hoeven hun huis niet uit. Built4U is gebaseerd op een prefab schil volgens de principes van passief renoveren. Installaties, zoals kanalen voor luchtbehandeling, worden zoveel mogelijk in de prefab schil aangebracht. Met als resultaat een minimale energievraag en maximaal wooncomfort. Zeer betaalbaar door lage kosten en maximale energiebesparing. Built4U is een samenwerkingsverband van leveranciers Kingspan Unidek en Zehnder en adviseurs Trecodome, The Source Group en Van Aken Architecten. Met deze innovatieve renovatiemethode leveren zij een totaalproduct dat betaalbaar is en op te schalen naar grotere woningaantallen. Daarmee biedt Built4U dé oplossing voor de renovatieopgave van woningcorporaties.

Zoektocht naar innovatieve concepten voor verduurzaming

Dienke Slatman, ontwikkelaar Vastgoed bij Woningstichting Accolade: “Ons project aan de Commandeurstraat was de eerste keer dat wij Built4U toepasten. Dit valt onder onze zoektocht naar innovatieve concepten voor verduurzaming.” De woningen zijn voorzien van een nieuwe prefab buitengevel, nieuwe kozijnen met triple glas, vloerisolatie, ComfortVentilatie met warmteterugwinning en een geïntegreerde dakoplossing met isolatie en PV-panelen. “Daarmee hebben de woningen een heel nieuw uiterlijk en meer wooncomfort gekregen. De woningen zijn ingepakt, de kierdichtheid is maximaal en ook de vloeren zijn geïsoleerd. De bewoners ervaren geen tocht meer en sommige woningen kregen voor het eerst CV-verwarming. Allemaal zaken die de beleving van comfort een enorm positieve impuls hebben gegeven.”

Positieve uitkomst

Accolade heeft 16 woningen op deze wijze energieneutraal gemaakt: “We hebben inmiddels een jaar na oplevering kunnen monitoren bij een deel van de 16 woningen. De resultaten die we zien, zijn heel positief, zoals een sterk gedaald gas- en elektraverbruik. Het gaat hier om kleine, oude huizen waar veel in geïnvesteerd moet worden om energetische en comfortverhogende maatregelen toe te passen.”

Rol van Zehnder

In het concept van Built4u zijn producten van Zehnder toegepast. Die zijn standaard in dit concept opgenomen en zijn vanuit Accolade niet specifiek als eis gesteld: “Wel hebben we de prestatie-eisen met elkaar geformuleerd. Daardoor zijn het nu Nul-op-de-meter woningen geworden, gebaseerd op passiefbouw. Built4u heeft met Zehnder de bouwkundige en energetische oplossingen bepaald en deze geïntegreerd in het concept. Daar hadden wij geen omkijken naar”, aldus Dienke Slatman. Het gaat vanuit Zehnder concreet om ComfortVentilatie met warmteterugwinning en de toepassing van de convectoren Zehnder Stana, Zehnder Lateo en Zehnder Zeno voor in de badkamer. Dit zijn robuuste convectoren met een uitstekende EPC winst en hoge warmteafgifte.

Het gemak van één contactpersoon

Ook voor de woningcorporatie Accolade heeft de werkwijze van Built4U veel voordelen. Van ontwerp tot uitvoering is Built4U hét aanspreekpunt voor de woningcorporatie. Leveranciers en adviseurs werken horizontaal samen volgens het LEAN-principe. Dat leidt tot (product)innovaties en een gezamenlijke visie, waarin alle kennis optimaal wordt ingezet.
Dienke Slatman: “Eén persoon deed het volledige projectmanagement en vormde voor ons het aanspreekpunt. Tussen de aan Built4U deelnemende bedrijven is onderling veel overlegd, maar daar hoefden wij geen tijd en energie in te steken.”

Financieel voordeel voor bewoners

In het project aan de Commandeurstraat in Heerenveen voorziet energieleverancier Qurrent een aantal van de huishoudens van groene energie op de dagen dat hun zonnepanelen onvoldoende stroom opwekken. Op de dagen dat er teveel energie is opgewekt wordt deze teruggeleverd. Qurrent helpt tevens de bewoners met inzicht en advies om meer energie te besparen. Dienke Slatman: “Wij zijn van mening dat huurders mee dienden te betalen aan dergelijke energiebesparingen. Accolade betaalt de investering en een deel van die investeringen is bij de huur opgeplust. De huur is omhoog gegaan met € 55,-, maar door de enorme energiebesparing die de renovatie oplevert, bijvoorbeeld door de zonnepanelen en warmteterugwinning, gaan de bewoners er gemiddeld 50 euro per maand op vooruit. We moesten de huurcontracten hiervoor openbreken, maar hadden daarvoor goede gronden op basis van de besparende berekeningen die wij de bewoners konden voorleggen.”

Minder zichtbaar, toch aansprekend

Door de renovatie zijn de woningen gestegen naar een Energielabel beter dan A++ en hebben ze een gezond binnenklimaat. Dienke Slatman: “De bewoners in deze pilot kregen geen nieuwe badkamer en keuken, maar een isolatiepakket met aanvullende aanpassingen. Dat is niet direct zichtbaar, toont anders en geeft een andere beleving dan bijvoorbeeld een gloednieuwe keuken. Toch zien we dat de bewoners heel blij zijn met het gestegen comfort en de gedaalde kosten per maand.”

Geïnstalleerde producten

WHR 930

Zehnder WHR 930

Het warmteterugwinapparaat WHR 930 is ontwikkeld voor toepassing van 'balansventilatiesystemen' in woningen. In deze systemen wordt gebruikte lucht afgezogen in keuken, badkamer, toilet en eventuele andere ruimtes. Verse buitenlucht wordt toegevoerd in verblijfsgebieden zoals woon- en slaapkamers. Tussen de afgevoerde en toegevoerde lucht vindt warmteoverdracht plaats. Voor draadloze bediening van de unit is het type WHR 930 RF beschikbaar.

Naar Product
Stana

Zehnder Stana

Op de vloer voor het raam of in een nis. Dankzij Zehnder Stana kan verwarmde lucht zich optimaal in de ruimte verspreiden. Door de dichte voet van de convector worden de aansluitingen elegant verborgen. Door het ingetogen design en de grote verscheidenheid aan modellen past Zehnder Stana perfect in elke ruimte. Leverbaar in bijna alle kleuren en oppervlakken van de Zehnder kleurenkaart.

Naar Product
Lateo

Zehnder Lateo

Door de compacte constructie is Zehnder Lateo veelzijdig bruikbaar. Bijvoorbeeld onder ramen, in nissen of aan de muur. Het ingetogen design pas in elke omgeving. De convector is uniek door de eenvoudige montage en een plaatsbesparend vermogen. Leverbaar in bijna alle kleuren en oppervlakken van de Zehnder kleurenkaart.

Naar Product
Zeno

Zehnder Zeno

Tijdloos design, een klasse op zich. Zehnder Zeno voldoet aan alle vereisten die aan vorm en functie worden gesteld. Door de horizontaal opgestelde ronde buizen en de verticaal lopende collectoren met vierkant profiel. Leverbaar in wit.

Naar Product