'De WTW van Zehnder kan als kloppend hart van de gehele installatie fungeren'

“In de oplossing die wij uiteindelijk adviseerden, speelt Zehnder een grote rol".

Project

Bouwnext is een slagvaardig team van professionals in de bouw voor intensieve begeleiding van ambitieuze bouwprojecten. Carl-Peter Goossen, ontwerpmanager van Bouwnext: “Ons doel is projecten betaalbaar, duurzaam, comfortabel en gezond te maken. Wij nemen opdrachtgevers mee in een integraal optimalisatieproces. Zo ook Tom en Marja Godefrooij voor hun Passiefhuis in Den Bosch.”

“Voor de verduurzaming van het huis van Tom en Marja ben ik concepteigenaar. Tom en Marja hadden een bepaald budget om hun huis te verduurzamen én te vergroten. Bouwnext, Roscobouw en installatieadviseur Ruud Megens zijn samen aan het werk gegaan om te kijken wat haalbaar was voor hen. We kwamen daarbij uit op het concept van het Passiefhuis, inclusief een PHPP-berekening. Dat heeft ertoe geleid dat bepaalde concepten en installaties afvielen en Tom en Marja vroegen ons vervolgens met klem aan te tonen hoe wij hun ultieme doel, nul op de meter, dan wel gingen realiseren! Hun scepsis heeft ertoe geleid dat wij extra geprikkeld waren het bewijs te leveren. Dus hebben we direct een complete structuur ontworpen om nul op de meter uit te kunnen rekenen via de PHPP. Inmiddels is dat plan volledig gerealiseerd bij Tom en Marja.”

Rol van Zehnder

“In de oplossing die wij uiteindelijk adviseerden, speelt Zehnder een grote rol. Een belangrijke partij en doorslaggevende speler in ventilatie met warmteterugwinning. Wij hebben gekozen voor de WTW van Zehnder omdat die als kloppend hart van de gehele installatie kan fungeren. De WTW stuurt via een thermostaat met CO2-meting ook de verwarming aan die bestaat uit een “haarföhn” in het toevoerkanaal van de ventilatie. Een blauwdruk die voor nul op de meter gebruikt kan worden.”

Aandacht voor saldering

De zomer- en winterverschillen in de opwekking van elektriciteit in het huis van Tom en Marja zouden bij een normale renovatie wel 3 keer zo hoog uitvallen, geeft Carl-Peter aan: “Deze saldering, zoals dat heet, hebben we omlaag geschroefd in het voordeel van Tom en Marja via de Passiefhuis gedachte. Vervolgens konden we met een elektrische weerstandsverwarming in het concept aan de slag en salderen we minder dan een A++ renovatie met een warmtepomp. Een keuze die prijstechnisch goed paste bij het moment waarop dit project is uitgevoerd, nu twee jaar geleden.”

Geïnstalleerde producten

WHR 950

Zehnder WHR 950

Dit warmteterugwinapparaat is ontwikkeld voor toepassing in grotere woningen. In deze systemen wordt vervuilde lucht afgezogen in keuken, toilet en douche en schone buitenlucht toegevoerd in de woon- en slaapvertrekken. Door de hoge luchtopbrengst, 450m³/h bij 200 Pa, is de WHR 950 ook interessant voor de kleine utiliteit.

Naar Product
CO2 sensor 0-10V

Zehnder CO2 sensor 0-10V

De CO2-sensor 0-10V kan gebruikt worden om behoefte afhankelijk te ventileren. De sensor dient voor het meten van CO2 -concentratie in een ruimte. Op deze wijze wordt er meer of minder geventileerd, afhankelijk van de vereiste (gezonde) luchtkwaliteit. De CO2- sensor 0-10V is geschikt voor elke unit die aangestuurd kan worden met een 0-10V aansluiting.

Naar Product