'Zehnder experimenteert enthousiast mee in het innovatieve Maskerade concept'

In twee woningen wordt geëxperimenteerd met binnenklimaat oplossingen van Zehnder.

Project

In het Concept House Village op Heijplaat bij Rotterdam verrijzen twee experimentele appartementen, gebouwd volgens de Maskerade bouwmethode. Een concept gefundeerd op duurzaam, industrieel, flexibel en demontabel bouwen én maximale inspraak voor de toekomstige bewoners. In twee woningen wordt geëxperimenteerd met binnenklimaat oplossingen van Zehnder.

Architect Maarten van der Breggen van Van der Breggen Architecten ontwikkelde het Maskerade vrijbouwsysteem op grond van een prijsvraag en won daar al in 2003 een innovatieprijs mee: “Maskerade is een industriële bouwmethodiek, gebaseerd op het principe van Industrieel, Flexibel en Demontabel (IFD) praktisch bouwen. Dit betekent het gebruik van hergroeibare grondstoffen waarmee geen roofbouw op de aarde wordt gepleegd. Maar ook betekent het dat de bewoners gebruikersgericht mee kunnen beslissen over het uiterlijk en de indeling van hun toekomstige woning.” Daarnaast speelt de methode in op de inzet van werkzoekenden en leerwerktrajecten. Het Concept House Village op Heijplaat wordt nu afgebouwd met leerlingen van Zadkine en het Albeda College.

Pilot samen met Zehnder

Het Concept House Village op Heijplaat is het tiende project waarin de Maskerade bouwmethode wordt toegepast. De appartementen op Heijplaat zijn een demonstratieproject van het Maskerade concept waarin men kan ervaren wat het is om in een Maskerade-huis te wonen: veel ruimte, licht en lucht en comfort door het gebruik van natuurlijke materialen. Maskerade ‘HeyWonen’ biedt een nieuwe generatie appartementen voor één- en tweepersoonshuishoudens, maar ook voor zorg en andere woonvormen. Maarten van der Breggen: “Het betreft een pilotproject dat we samen met Zehnder hebben opgetuigd. Onze ervaringen met de negen voorgaande projecten op basis van Maskerade zijn erin verwerkt. Het resultaat van 10, 15 jaar perfectioneren van de bouwmethode Maskerade.”

Vergelijken op basis van de praktijk

“Met Zehnder heb ik eerder projecten gedaan, een vertrouwde partner voor het binnenklimaat. De insteek van deze pilot? Er bestaat in Nederland de neiging om als het gaat om installatietechniek voor woningen steeds meer naar all electric te gaan. Maar dan moeten we wel weten waar we aan beginnen. Daar is dit een proefproject voor. Dit project op Heijplaats telt twee woningen. Een boven- en benedenwoning, met twee verschillende klimaatsystemen van Zehnder. De ene all electric, met een gebalanceerd ventilatiesysteem van Zehnder en elektrische verwarming. Concreet: de WHR 930 met het luchtverdeelsysteem ComfoFresh en vier Roda elektrische radiatoren. De andere woning heeft een gasgestookt systeem en een ventilatiesysteem van Zehnder met een natuurlijke toevoer via de ramen en CO2 gestuurde afzuiging. Hier gaat het concreet om de Comfofan S CO2 met het luchtverdeelsysteem ComfoFresh en vier Zehnder Stana radiatoren.”

Meten om te weten

“We gaan beide oplossingen testen. Er was bij dit project een installatietechnisch adviseur betrokken. Hij heeft samen met Zehnder het concept voor deze pilot uitgewerkt. Op zich zijn de twee toegepaste varianten van Zehnder niet nieuw, maar in combinatie met het Concept House Village is het wel bijzonder omdat we alle parameters heel goed op elkaar moeten afstemmen. We gaan nu tot 2018 monitoren hoe de beide systemen zich onder daadwerkelijke bewoning gedragen. We nemen in die monitoring de bewonerservaringen mee en ook de ontwikkelingen voor wat betreft gas of elektra.”

Optelsom van feiten en beleving

“Bijvoorbeeld de luchtvochtigheid wordt in de twee woningen gemeten, naast registratie van de subjectieve bewonerservaringen. We koppelen in de monitoring dus feiten en beleving. Uiteraard zal een gebalanceerd ventilatiesysteem andere waarden opleveren dan een ventilatiesysteem met afzuiging. Maar die kunnen we nu feitelijk met elkaar vergelijken. Die leerervaring kunnen we weer toepassen bij een volgend project op basis van Maskerade. Waarbij ik aanteken dat we nooit een oplossing voor verwarming en ventilatie dwingend voorschrijven. Bij elk nieuw project gaan we er met de bewoners open in met op tafel alle ervaringen en mogelijkheden van dat moment.”

Geïnstalleerde producten

WHR 930

Zehnder WHR 930

Het warmteterugwinapparaat WHR 930 is ontwikkeld voor toepassing van 'balansventilatiesystemen' in woningen. In deze systemen wordt gebruikte lucht afgezogen in keuken, badkamer, toilet en eventuele andere ruimtes. Verse buitenlucht wordt toegevoerd in verblijfsgebieden zoals woon- en slaapkamers. Tussen de afgevoerde en toegevoerde lucht vindt warmteoverdracht plaats. Voor draadloze bediening van de unit is het type WHR 930 RF beschikbaar.

Naar Product
ComfoFan S CO2

Zehnder ComfoFan S CO2

De ComfoFan S CO2 is de stilste en meest energiezuinige woonhuisventilator in zijn soort. De ventilator is ontwikkeld voor het centraal afzuigen van een woning. De uitvoering ComfoFan S CO2 is een systeem dat vraag gestuurd werkt op basis van CO2. Dit systeem bestaat uit één of meerdere CO2-sensor(en) en is geschikt in combinatie met elk type forfaitair zelfregelend rooster.

Naar Product
Stana

Zehnder Stana

Op de vloer voor het raam of in een nis. Dankzij Zehnder Stana kan verwarmde lucht zich optimaal in de ruimte verspreiden. Door de dichte voet van de convector worden de aansluitingen elegant verborgen. Door het ingetogen design en de grote verscheidenheid aan modellen past Zehnder Stana perfect in elke ruimte. Leverbaar in bijna alle kleuren en oppervlakken van de Zehnder kleurenkaart.

Naar Product
Roda Twist Spa Air

Zehnder Roda Twist Spa Air

Badkamerradiatoren worden steeds geraffineerder qua concept. Zehnder Roda Twist Spa Air bewijst het: draaibaar tot 180° om zo handdoeken nog gemakkelijker op te hangen. Door de geïntegreerde, krachtige verwarmingsventilator wordt de badkamer nog sneller warm. Leverbaar in bijna alle kleuren en oppervlakken van de Zehnder kleurenkaart.

Naar Product