'Zehnder maakt een cruciaal onderdeel uit van de Nathan Energiemodule'

“We doen dit in een zeer constructief samenspel met Zehnder.”

Project

Nathan is fabrieksagent/importeur voor hoogwaardige producten in duurzame klimaattechniek. Zij bedacht en produceert de zogeheten Nathan Energiemodule. Een compacte aanbouw waarin alle installatiecomponenten voor duurzame verwarming en bereiding van warm tapwater op efficiënte wijze zijn samengebracht in één totaalproduct. Zehnder levert hiervoor de balansventilatie middels de unit WHR 930. Maarten Andringa van Nathan: “We doen dit in een zeer constructief samenspel met Zehnder.”

Nathan

Als geautoriseerd fabrieksagent/importeur is Nathan professioneel partner voor hoogwaardige producten in duurzame klimaattechniek. Maarten Andringa: “Wij leveren aan de groothandel en ons assortiment biedt onder andere warmtepompen, leiding- en installatiesystemen, regelsystemen, verdelers, appendages en distributie-units, aangevuld met een flinke dosis productondersteuning door het ervaren Nathan team.”

De Nathan Energiemodule: een compact totaalproduct

De Nathan Energiemodule is een compacte module waarin alle installatiecomponenten maximaal ruimtebesparend zijn samengebracht tot één totaalproduct. Maarten Andringa: “Deze module hebben we zelf ontwikkeld, gestimuleerd door het Energieakkoord dat aangeeft dat er voor 2020 110.000 woningen in Nederland energetisch verduurzaamd moeten zijn.” De prefab energiemodule wordt ‘plug-and-play’ gebouwd, tegen de voor- of achtergevel of in het dak van een woning geplaatst en aangesloten op het afgiftesysteem van de woning. Bij de dakvariant wordt de complete unit op de bovenverdieping geplaatst, waarbij het bovenste gedeelte zich op het dak bevindt. Maarten Andringa: “Uniek is het feit dat het gaat om één totaalleverancier, Nathan, waarbij wij een ontzorgende prestatiegarantie en een langlopend exploitatiecontract kunnen aanbieden.”

Inbreng van Zehnder

De warmtepomp van alpha innotec zet de energie uit de buitenlucht of uit de aardbodem om in warmte voor de vloer- of wandverwarming in de woning. Maarten Andringa: “Middels de balansventilatie van Zehnder wordt de binnenkomende verse ventilatielucht voorverwarmd met de uitgaande warme ventilatielucht, zodat geen energie verloren gaat. Kortom, de zeer compacte energiemodule combineert alle installatiecomponenten van één betrouwbare, ervaren leverancier: één artikel, één prijs en ook biedt het ruimte- en transportbesparing. Er is geen extra ruimte nodig en geen sleepwerk in de woning. Dit garandeert een minimale foutkans en installatietijd. De complete unit wordt prefab gebouwd. Alle elementen, ook die van Zehnder, bouwen we daar op voorhand zo compact mogelijk in. Het ruimtebeslag is daardoor minimaal en ook dat aspect maakt de energiemodule heel bijzonder. Zou je alles in losse componenten aanleveren, dan heb je de ruimte nodig van een gemiddelde slaapkamer. Het is een kwestie van ´click and go´, dus snel aansluiten, inregelen en al na een half uur heeft de woning warm water en verwarming.”

Concrete toepassing

De energiemodule wordt bij een verduurzamingsproject in Arnhem ingezet voor 96 woningen, de eerste zes zijn inmiddels geplaatst. Maarten: “Onze opdrachtgever is daarbij Klein Poelhuis, een installatiebedrijf. Samen met Dura Vermeer hebben zij een concept uitgedacht voor deze woningen. Er komt een complete prefab isolatieschil omheen plus een nieuw dak met zonnepanelen, isolerende deuren, triple glas en meer. De buitenkant wordt dus voorzien van een compleet nieuwe huls. Deze rijtjeswoningen krijgen een moderne uitstraling én voorzien wij all-electric van de energiemodule, dus inclusief de WHR 930 van Zehnder voor de klimatisering. Deze all-electric toepassing is nog behoorlijk uniek in Nederland. Hiermee voldoen deze woningen in één klap aan de maatstaven die gesteld zijn door het conceptteam. In Wageningen is een proefwoning neergezet waarbij de energiemodule als dakversie wordt toegepast.”

Duitse degelijkheid

Maarten geeft aan Zehnder bewust te hebben geselecteerd als onderdeel van de Nathan Energiemodule omdat Zehnder op het terrein van WTW-units een zeer gerenommeerd merk is: “De keuze voor Zehnder is onder andere gebaseerd op een constructief en inhoudelijk overleg. Zehnder heeft veel ervaring met verduurzaming binnen renovatieprojecten en het aspect ventileren gaat daarbij steeds meer via WTW-units. Als importeur gebruiken we kwalitatieve producten en in die degelijke visie past Zehnder. Zoals gezegd, passen we in het project in Arnhem de WHR 930 met RF van Zehnder toe. Die voldoet prima aan de capaciteitsbehoefte om deze woningen goed te ventileren en te verwarmen. De keuze voor een specifieke WTW-unit van Zehnder laten we afhangen van het project in kwestie en de luchthoeveelheid die benodigd is. De capaciteitsbehoefte is beslissend voor welke variant WTW-unit van Zehnder wij kiezen.”

Geïnstalleerde producten

WHR 930

Zehnder WHR 930

Het warmteterugwinapparaat WHR 930 is ontwikkeld voor toepassing van 'balansventilatiesystemen' in woningen. In deze systemen wordt gebruikte lucht afgezogen in keuken, badkamer, toilet en eventuele andere ruimtes. Verse buitenlucht wordt toegevoerd in verblijfsgebieden zoals woon- en slaapkamers. Tussen de afgevoerde en toegevoerde lucht vindt warmteoverdracht plaats. Voor draadloze bediening van de unit is het type WHR 930 RF beschikbaar.

Naar Product