Renoveer zodanig dat de inpassing van een vraaggestuurd ventilatiesysteem vlekkeloos verloopt en optimaal rendeert

Installateur

Hoe profiteren de bewoners én woningcorporatie na een renovatieproject maximaal van de voordelen van vraaggestuurd ventileren? Hans Swinkels van ComfortServices Onderhoud bv vond een adequaat antwoord op deze vraag.

Project

“Dit project betrof groot onderhoud aan 96 hoogbouw portiekwoningen. Deze zijn gelegen aan de Livingstonelaan te Utrecht. De opdracht verliep in onderaanneming van Kruit installatiebedrijf via RIZ bouw. De opdrachtgever was woningcorporatie BO-EX Utrecht. Per woning is het individueel werkende vraaggestuurde ventilatiesysteem ComfoFan S CO2 toegepast. Het bestek schreef dit voor. De volgende opdracht is hiermee ingelost: renoveer snel en probleemloos met een vraaggestuurd ventilatiesysteem. En laat dit optimaal renderen, zowel voor bewoners als de woningcorporatie.”

Onze Oplossing

“Met de ComfoFan S CO2 wordt de luchtkwaliteit in de woning gemeten door één of meer CO2-sensoren. Afhankelijk van die gemeten luchtkwaliteit, geeft de CO2-sensor een signaal aan de ventilator. Die zal op grond daarvan meer of minder afzuigen in de ruimten in de woning. Deze oplossing is eenvoudig stapsgewijs te installeren en te integreren in ieder bouwontwerp. Ook bij een renovatie is dit goed mogelijk. Het garandeert een laag energieverbruik en hoge EPC-bijdrage. Tegelijkertijd zorgt het voor een optimaal binnenklimaat voor de individuele bewoner. Met vraaggestuurd ventileren komen eenvoud, gemak en comfort samen in een unieke combinatie. Een samenspel van gecontroleerde natuurlijke luchttoevoer en centrale mechanische ventilatiesystemen. Gerealiseerd op basis van CO2-regeling. Het vraaggestuurd ventilatiesysteem werkt volledig automatisch. Het is prima geschikt voor nieuwbouw en bestaande bouw, dus ook renovatie, zoals hier in Utrecht.”

Onze toegevoegde waarde

“Het is een individueel systeem en werkt dus per woning. Garantie voor maximaal comfort voor elke bewoner. Omdat het vraaggestuurd is, hoeft de bewoner zich dus niet druk te maken over de bediening. Dit betekent een gemaksvoordeel. Door de waarborging van een minimale luchtverversing is de bewoner verzekerd van een optimaal binnenklimaat. Dit tegen een zo efficiënt mogelijk energieverbruik. Wel komt er meer ventilatie als de bewoners het zelf wil. Maar het niveau is nooit door de bewoner te verlagen als dit eigenlijk niet wenselijk is. De woningcorporatie heeft nu beduidend meer zekerheid dat er altijd voldoende wordt geventileerd. Dit is geborgd door een goede uitvoering van energetische aanpassingen. Alle vochtige lucht verdwijnt uit de woning. Alleen ontvochtigde lucht hoeft te worden opgewarmd. Dit komt ook het behoud van de woningen op de lange termijn ten goede. De bewoners genieten van een beduidend beter binnenklimaat. De woningcorporatie kan besparen op kosten voor de afhandeling van klachten over het binnenklimaat.”

De volgende producten zijn geïnstalleerd:

ComfoFan S CO2

Zehnder ComfoFan S CO2

De ComfoFan S CO2 is de stilste en meest energiezuinige woonhuisventilator in zijn soort. De ventilator is ontwikkeld voor het centraal afzuigen van een woning. De uitvoering ComfoFan S CO2 is een systeem dat vraag gestuurd werkt op basis van CO2. Dit systeem bestaat uit één of meerdere CO2-sensor(en) en is geschikt in combinatie met elk type forfaitair zelfregelend rooster.

Naar Product