Flexibel systeem voor een ideaal leerklimaat

Flexibel systeem voor een ideaal leerklimaat

Schoolventilatiesysteem ComfoSchool

Een gezond binnenklimaat voor een bredeschool waar het prettig leren en werken is. Dat is het doel waarmee de gemeente Nieuwegein installatieadviseur Valstar Simonis in de arm nam. Eric Steinebach is 
vestigingsdirecteur van Valstar Simonis. Hij vertelt waarom is gekozen voor het schoolventilatiesysteem ComfoSchool van Zehnder.

Project

“De gemeente Nieuwegein heeft meerdere scholen ondergebracht in één bredeschool, een nieuw gebouw. Frisse lucht, lage CO2-waardes en een comfortabel binnenklimaat staan bovenaan het lijstje van de gemeente. De luchtkwaliteit moet voldoen aan ‘klasse B’, wat inhoudt dat er veel moet worden geventileerd. En dat moet niet alleen in de objectieve metingen terug te zien zijn, er is ook een grens gesteld met betrekking tot de beleving van de gebouwgebruiker. Er mag maximaal tien procent van de tijd door meer dan vijf procent van de aanwezigen worden geklaagd over het binnenklimaat. Ten slotte mag de installatie die het klimaat bewerkstelligt niet voor geluidsoverlast zorgen. Het maximum hiervoor is gesteld op klasse ‘B’, 33 dB(A).  Dat betekent dat de installaties echt stil moeten zijn. Als installatieadviseur hadden wij de taak om de verschillende oplossingen in kaart te brengen.”

Onze Oplossing

“We hebben maar liefst negen klimaatconcepten naast elkaar gezet, waaruit de gemeente kon kiezen. Een daarvan was ComfoSchool van Zehnder. Het systeem is gebaseerd op losse units, die boven de plafonds naast de lokalen worden gemonteerd. De unit blaast buitenlucht boven het plafond, wat vervolgens via gaatjes in de plafondplaten door het lokaal wordt verspreid. De aanwezigen dragen bij aan de verwarming van de lucht. Dat maakt het systeem energiezuinig. Dit is tevens de reden dat het voor kleine ruimtes met relatief weinig gebruikers niet geschikt is; dan werkt het verwarmingsprincipe niet voldoende.

In de zomer wordt gebruik gemaakt van zomernachtventilatie, wat dure koelmachines overbodig maakt. Het systeem meet het CO2-gehalte in de lucht van het betreffende lokaal. Als de waardes oplopen, neemt de ventilatie automatisch toe. Verder is het systeem uiterst flexibel; komt er een ruimte bij, dan hang je er simpelweg een unit naast. Door de units dichtbij de lokalen te plaatsen zijn er nauwelijks kanalen nodig en heeft de ventilator ook nauwelijks energie nodig om de lucht in te blazen. De investerings- en energiekosten zijn laag en de units nemen amper ruimte in beslag.”

Onze toegevoegde waarde

“Een extra meevaller voor de gemeente Nieuwegein is dat het systeem inclusief de bijbehorende plafondplaten even duur is als een conventioneel systeem zonder de plafondplaten. Voor nieuwbouwprojecten, zoals deze bredeschool, scheelt dit dus een grote investering. Natuurlijk moet de architect het dan wel eens zijn met de vormgeving. De gaatjes die de lucht doorlaten zijn namelijk zichtbaar. In het geval van Nieuwegein zijn we met een delegatie van het projectteam naar een school in Tilburg gegaan, waar het systeem al was toegepast. Ze vonden het mooi.

Daarnaast was het prettig om van de gebruikers daar te horen dat het systeem ook qua comfort en verbruik goed bevalt. We hadden namelijk al wel eerder met Zehnder gewerkt, maar dit systeem kenden we nog niet. Dat hebben we overigens ook tegen onze opdrachtgever gezegd. We hebben vooraf navraag gedaan bij andere gebruikers van ComfoSchool en zijn er mede daarom van overtuigd  dat we de goede keus hebben gemaakt. Omdat de bredeschool in Nieuwegein pas net is opgeleverd, krijgen wij de eerste resultaten nog, maar we gaan ervan uit dat die goed zijn.

De samenwerking met Zehnder is prettig verlopen. Het team heeft volop meegedacht en bij vragen over de werking of de montage prima service verleend.”