03.08.2016

Ongeëvenaarde effectiviteit op lange termijn

”Kwaliteit rendeert zich op lange termijn” – kan de moderne versie van een bekende spreuk luiden, althans wanneer men verwijst naar de luchtzuiveringstechnologie van de Zehnder Group.

Met de divisie ”Clean Air Solutions” is Zehnder al sinds vele jaren actief als Europese innovatieleider op het gebied van industriële luchtzuivering. Een actuele meting van het stofgehalte in de productieafdelingen van POLYTEC Car Styling GmbH in het Oostenrijkse Hörsching bevestigde op indrukwekkende wijze de effectiviteit van de Zehnder luchtzuiveringssystemen: Ook zes jaar na installatie ”ontstoffen” de systemen nog altijd op betrouwbare wijze de lucht en reduceren ze de fijnstofbelasting tot een minimum.

Stof is een hot topic voor de POLYTEC Car Styling GmbH in Hörsching, die OEM-onderdelen van kunststof levert aan de bekende merken in de auto-industrie. Als specialist in kunststof is de POLYTEC GROUP wereldwijd actief in 21 vestigingen met 3500 medewerkers. Spuitgegoten producten, vezelversterkte kunststoffen en klantspecifieke industriële oplossingen op basis van polyurethaan behoren tot de kerncompetenties van het bedrijf dat sinds 2006 aan de beurs is genoteerd. Dit succes heeft de POLYTEC GROUP onder andere te danken aan de uitstekende performance in navolgende productieprocessen zoals spuiten en polijsten en aan de ”just-in-time-” en ”just-in-sequence” levering van haar producten. Deze performance kon in grote mate door Zehnder luchtzuiveringssystemen worden geperfectioneerd – dit heeft actueel onderzoek in de spuiterij en de polijsterij in Hörsching aangetoond. Het onderzoek bevestigt duidelijk dat sinds de installatie van de Zehnder luchtzuiveringssystemen de gemiddelde fijnstofbelasting effectief en langdurig kon worden verminderd met ca. 85 %

”Deze duurzaamheidscontrole was voor ons het bewijs dat de luchtzuivering in onze productieruimten nog steeds feilloos werkt” aldus Horst Kolar, Hoofd Onderhoud bij POLYTEC. ”Dankzij Zehnder Clean Air Solutions zijn wij ook zes jaar na de installatie van de luchtzuiveringssystemen aan de veilige kant qua fijnstofbelasting. Vooral in onze 8000 m³ grote spuit- en droogtunnel waarborgt de efficiënte luchtzuivering ons kwaliteitsniveau en perfectioneert zij onze prestaties in het belang van de klant. Want wij voorkomen op betrouwbare wijze dat stofdeeltjes worden ingesloten in onze gelakte producten. Tijd- en kostenintensieve nabewerkingen zoals bijv. het opnieuw slijpen en spuiten zijn overbodig en de klant ontvangt stofvrije, perfect gespoten producten”, zo vat Kolar de concrete voordelen van de Zehnder luchtzuiveringssystemen in het werkproces samen: ”Stof heeft bij ons geen overlevingskans meer” benadrukt de technicus.

Het tegendeel was het geval vóór de installatie van de Zehder luchtzuiveringssystemen. ”Toen kon je van veraf al stof zien”, vertelt Kolar. De productiemanager kon vanuit zijn kantoor in de productiehal bij een bepaalde lichtinval het stof op de producten zien. Dit was reden genoeg voor hem om over het thema ”stof” en ”fijnstofbelasting” na te denken en te zoeken naar een effectieve en praktische oplossing voor de luchtzuivering. Bij het verkennen van de markt naar geschikte leveranciers werd hij attent gemaakt op de gerenommeerde binnenklimaat‑specialist Zehnder met zijn luchtzuiveringssystemen. 

 

Bij professionele fijnstofmeting komt het stof voor de dag

De experts van Zehnder voerden bij POLYTEC eerst uitvoerige metingen uit van het stofgehalte in de spuit- en droogtunnel en in de polijstafdeling. Deze lieten zien hoe hoog de PM10 fijnstofbelasting in de beide productieruimten daadwerkelijk was. Een gecertificeerd meetapparaat analyseerde gedurende zes dagen de blootstelling aan fijnstof met een diameter van 0,1 tot 10 µm (= micrometer = 1000ste millimeter) en leidde daaruit het gemiddelde af. Volgens internationale grenswaarden gelden gemiddelde waarden van maximaal 50 µg/m³ lucht als bovengrens voor de belasting met fijnstof buiten gebouwen. In de droogzone van  POLYTEC werd een fijnstofbelasting van PM10 bereikt met piekwaarden van 700 µg/m³. De statistische gemiddelde waarde berekend over de zesdaagse meetperiode bedroeg 96 µg/m³ en overschreed daarmee de grenswaarde voor de buitenlucht met bijna 100 %.

Aanleiding genoeg voor POLYTEC om samen met Zehnder een stappenplan voor luchtzuivering te maken: In de spuit- en droogtunnel van 8000 m3 werden twee Zehnder luchtzuiveringssystemen van het type Zehnder CleanAir 12 geïnstalleerd, welke beschikken over een luchtreinigingscapaciteit van 12000 m³/h. In de grote polijstruimte van 2200 m³ was één model Zehnder CleanAir 12 voldoende. Hier worden de pas gepolijste producten ook ”gebufferd” – d.w.z. opgeslagen tot de volgende handeling, respectievelijk tot ze worden verpakt of geleverd. Vooral wanneer de gepolijste producten 's nachts blijven staan, kan er stof op komen – iets wat de luchtzuiveringssystemen van Zehnder nu gelukkig effectief voorkomen. POLYTEC bespaart hierdoor per afdeling een verder reinigingsproces, omdat de luchtzuiveringsapparatuur na productiesluiting om 15.00 uur tot aanvang van het werk de volgende morgen om 6.00 uur voor schone en stofvrije lucht zorgt.

 

Indrukwekkende resultaten

In de spuiterij- en droogtunnel en in de polijstruimte werden de luchtzuiveringssystemen snel en professioneel aan de plafonds gemonteerd. Ieder apparaat werd binnen twee uur met behulp van de aanwezige vorkheftruck en een speciaal kettingbevestigingssysteem van Zehnder aan de plafonds bevestigd. Een half jaar na de installatie van de luchtzuiveringssystemen en na de eerste filtervervanging bij deze apparaten, behalen de metingen van de fijnstofbelasting PM10 een piekwaarde van 100 µg/m³ en een statistische gemiddelde waarde van 14 µg/m³ gedurende een meetperiode van zeven dagen. De fijnstofbelasting PM10 was dus bij de piekwaarden met ca. 86 % en bij de gemiddelde waarden met ca. 85 % verlaagd. Ook in de polijstruimte kon een vermindering van de piekwaarden met ca. 80% en een vermindering van de statistische gemiddelde waarde met ca. 60 % worden bevestigd.

Deze enorme verlagingen van het stofgehalte kunnen dankzij uiterst krachtige fijnstoffilters worden gerealiseerd, die als kern van de Zehnder filtertechnologie functioneren en gebruik maken van de innovatieve Flimmer-technologie. Anders dan bij standaardfilters vindt bij de Flimmer-filters de stofafscheiding niet plaats door een afzetting aan vezelmateriaal, maar wordt gebruik gemaakt van 200 mm lange en extreem fijne vezels van polypropyleen. Door de elektrostatisch opgeladen polypropyleen vezels 'kleven' de fijne en grove stofdeeltjes aan de vezels. Een verder voordeel van het luchtzuiveringssysteem van Zehnder Clean Air Solutions is de hoge stofcapaciteit van de filters. Daardoor hebben de filters een lange levensduur en een laag stroomverbruik, omdat het drukverlies binnen het filter zeer laag wordt gehouden.

 

Succes op de lange termijn

”Sinds zes jaar doen de Zehnder luchtzuiveringssystemen zeer betrouwbaar hun werk”, aldus een tevreden Horst Kolar. ”Wij vervangen alleen tweemaal per jaar de filters – dit gaat praktisch en snel.  Voor het overige gaat de luchtzuivering bijna vanzelf, dankzij Zehnder Clean Air Solutions”, besluit Kolar. Wegens de grote tevredenheid met de technologie van Zehnder zal POLYTEC Car Styling GmbH ook bij de bouw van extra productiehallen van begin af aan rekening houden met het thema ”luchtzuivering”.

Share
Claudia Lette
T +31 (0)65 398 08 52

Business Unit Manager
Clean Air Solutions
 

Alle nieuws