Als het winter is en de koude, donkere nachten aanbreken, is het misschien onze eerste gedachte om wat kaarsen aan te steken om een warme en gezellige sfeer te creëren. Wie wil immers niet dat zijn kamer tijdens de feestdagen naar verse dennen of pittige peperkoek ruikt? Er wordt geschat dat zeven van de tien huishoudens kaarsen gebruiken, waarbij meer dan de helft van de huizen ze tot drie keer per week brandt. We weten allemaal hoe belangrijk het is om kaarsen zorgvuldig te gebruiken om het risico op brand te verminderen. Het is echter ook essentieel om ervoor te zorgen dat je kaarsen je huis tevens niet vervuilen. In dit artikel zullen we bekijken waarom sommige kaarsen problemen kunnen veroorzaken en welke stappen je kunt nemen om de luchtkwaliteit in je huis te verbeteren.

Hoe kaarsen ongezond kunnen zijn

De meeste kaarsen, vooral goedkopere, zijn gemaakt van paraffinewas, een bijproduct van aardolie. Van paraffinewas is vastgesteld dat het vluchtige organische stoffen (VOS) zoals benzeen, aceton en tolueen vrijgeeft aan de lucht. Om het in perspectief te plaatsen, worden VOS ook gevonden in dieselbrandstofemissies, huishoudlakken en chemische stoffen voor chemisch reinigen. VOS kunnen bijdragen aan allergieën en astma, evenals andere gezondheidsproblemen. Sommige geurkaarsen gebruiken ook synthetische geur- en kleurstoffen die VOS afgeven.

Betekent dit dat we helemaal moeten stoppen met het gebruik van kaarsen? Terwijl paraffinekaarsen VOS vrijgeven aan de lucht, is er discussie over de vraag of ze genoeg van de verbindingen vrijgeven om gezondheidsproblemen te veroorzaken. Een studie uit 2014 toonde aan dat kaarsen niet genoeg chemicaliën afgeven om ernstige gezondheidsproblemen te veroorzaken. Hoewel een paraffinekaars een loopneus, niezen of tranende ogen kan veroorzaken, is het zeer onwaarschijnlijk dat deze je ernstig ziek maakt. Dus… je hoeft die kaarsen nog niet uit te doen! En het goede nieuws is dat kaarsen tegenwoordig een stuk veiliger zijn dan in het verleden. Fabrikanten gebruikten bijvoorbeeld loodhoudende lontjes die ze aan hun kaarsen toevoegden, die nu wereldwijd verbodenzijn. De sleutel is het kiezen van de juiste kaars en het nemen van maatregelen om de luchtkwaliteit in je huis te verhogen. Immers, zelfs als je geen kaarsen gebruikt, is luchtvervuiling een kwestie die ons allemaal aangaat.

Hoe je je kaarsen veilig houdt

Hier zijn enkele manieren waarop je die kaarsen kunt blijven branden zonder je zorgen te maken over het effect op de luchtkwaliteit.

 • Kies een alternatief voor paraffine: Hoewel paraffinekaarsen chemicaliën aan de lucht kunnen vrijgeven, kunnen andere kaarsmaterialen beter voor het huis zijn. Kaarsen gemaakt van sojawas, bijenwas, koolzaadwas of kokoswas bevatten ingrediënten van betere kwaliteit. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat ze minder chemicaliën afgeven dan hun paraffine-tegenhangers. Deze kaarsen zijn een beetje duurder, maar als ze langzamer branden, gaan ze langer mee. Sommige kaarsen zijn gemaakt van palmwas, maar veel mensen vermijden palmolie omdat het bijdraagt aan ontbossing. Lees het etiket goed door bij het kiezen van een kaars. Sommige kaarsen bevatten een mix van paraffine en natuurlijke ingrediënten, die je helemaal terug naar het begin brengt! Zoek naar kaarsen die gemaakt zijn van ‘100 procent natuurlijke was’.
 • Ga voor ongeparfumeerde kaarsen: Hoewel een ongeparfumeerde kaars je kamer niet geurig laat ruiken, geeft deze minder chemicaliën vrij aan de lucht. Ongeparfumeerde kaarsen zijn ook beter als je last hebt van allergieën. Of ga voor een natuurlijke kaars. Natuurlijke kaarsen hebben de neiging om geurstoffen te gebruiken die zijn gemaakt van etherische oliën, in plaats van chemisch gemaakte oliën.
 • Steek je kaarsen aan in een goed geventileerde ruimte: Wanneer je je kaarsen aansteekt, zorg er dan voor dat de kamer goed geventileerd is. Zodra je de kaars hebt gedoofd, ventileer je grondig door de deuren en ramen te openen. Dit zorgt ervoor dat de rook de kamer verlaat.
 • Houd je kaars uit de buurt van tochtige gebieden: Het aansteken van je kaars in een tochtige ruimte kan de hoeveelheid rook die deze genereert verhogen. Als je de vlam te veel ziet flikkeren, verplaats je je kaars naar een ander deel van de kamer.
 • Ga voor één of twee kaarsen: Hoe meer kaarsen je tegelijkertijd brandt, hoe meer rook er wordt gegenereerd. Hoewel het hebben van meerdere kaarsen tegelijkertijd er prachtig uit kan zien en veel glinsterend licht kan geven, is het het beste om er gewoon één of twee te gebruiken. Kwaliteit boven kwantiteit elke keer weer!
 • Kort de lont in: Door de lont van je kaars kort te houden, wordt de hoeveelheid roet en rook verminderd. Niet alleen dit, maar het inkorten van de lont kan je kaars helderder doen branden en ook langer laten meegaan! Probeer je kaarslont onder 10mm te houden. Je kunt inkorten met een kleine schaar of een lonttrimmer.
 • Blaas je kaars niet uit: Velen van ons behandelen kaarsen zoals we doen op een verjaardagstaart en blazen ze hard uit! Het uitblazen van een kaars kan echter roet en was achterlaten op de lont van je kaars, wat betekent dat je de volgende keer dat je hem aansteekt meer rook krijgt. Gebruik in plaats daarvan een kaarssnuiter of lontdipper om je kaars veilig te blussen.
 • Alternatieven voor kaarsen: Geen fan van kaarsen? Er zijn veel eenvoudige manieren waarop je sfeer in je huis kunt brengen. Als je op zoek bent naar een alternatief voor kaarsen, dan is het essentieel om na te denken over de voordelen die je met je optie naar je kamer wilt brengen. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je kaarsen gebruikt om je kamer aangenaam te laten ruiken. Een spray, luchtverfrisser, elektrische wasverwarmer of plug-in luchtverfrisser kan je huis vullen met een hoogwaardige geur zonder je zorgen te maken over vervuiling van de lucht. Hier is een toptip die makelaars gebruiken om huizen te verkopen; doe twee dopjes vanille-extract in een kopje en verwarm in de oven. Over twintig minuten ruikt je huis net als versgebakken koekjes! Als je kaarsen gebruikt om licht en sfeer te bieden, dan is een elektrische kaars een geweldige optie. Deze ‘kaarsen’ lijken op het echte werk en bieden zelfs een authentiek flikkerend effect. Sommige worden zelfs geleverd met afstandsbediening, zodat je ze kunt inschakelen zonder je comfortabele bank te verlaten!

Hoe je de luchtkwaliteit in je huis kunt verbeteren

Ongeacht of je kaarsen gebruikt of niet, het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de luchtkwaliteit in je huis zo goed mogelijk is. Volgens Clean Air Day kan binnenluchtvervuiling 3,5 keer ergerzijn dan buitenluchtvervuiling! Moderne huizen bieden niet veel ventilatie; hoewel dit geweldig is om huizen droog en warm te houden, betekent dit dat er geen lucht in en uit kan stromen zoals het hoort. Het goede nieuws is dat er veel eenvoudige dingen zijn die je kunt doen om de frisse lucht die in je huis stroomt te stimuleren en verontreinigende stoffen te verminderen. Hier zijn onze beste tips.

 1. Open de ramen en deuren: Dit is misschien het laatste wat je wilt doen als het buiten koud en ellendig is, maar het openen van je deuren en ramen, zelfs voor slechts vijf minuten, kan de luchtcirculatie in stand houden. Het in stand houden van de luchtstroom in de winter kan ook de luchtvochtigheid in je huis verminderen, wat een factor is die bijdraagt aan vochtigheid en schimmel.
 2. Introduceer planten in je huis: Kamerplanten zien er niet alleen mooi uit en voegen een vleugje groen toe aan de kamer, maar ze kunnen ook helpen om de lucht in je huis schoon te maken. Uit een onderzoek van de University of Birmingham en de Royal Horticultural Society bleek dat planten stikstofdioxide in een kamer met maar liefst 20 procent kunnen verminderen. De vredeslelie en spinnenplant zien er fantastisch uit en zijn ook nog eens makkelijk te verzorgen!
 3. Regelmatig stofzuigen: Niemand vindt het leuk om klusjes te doen in huis, maar het laten lopen van de stofzuiger in huis kan stof en verontreinigende stoffen in je tapijten opvangen. Als je een houten of laminaatvloer hebt, gebruik dan een vochtige doek om stof en vuil te verzamelen.
 4. Koop een luchtreiniger Een luchtreiniger verwijdert verontreinigingen uit je huis en reinigt de lucht. Als je ervoor kiest om een luchtreiniger te kopen, koop er dan een die de juiste maat heeft en geschikt is voor je kamer en aan je behoeften voldoet. Heb je bijvoorbeeld allergieën of eigen huisdieren? Dit zal je helpen de reiniger te kiezen die perfect voor je is.

Samengevat: kies de perfecte kaars om je huis gezond te houden

Kaarsen zijn een heerlijke manier om een warme en gastvrije ervaring te bieden in elke kamer van je huis, van de woonkamer tot de slaapkamer. Het is echter essentieel om je bewust te zijn van wat ze bevatten. Lees de etiketten van je kaarsen zorgvuldig door voordat je ze koopt om te zien wat de ingrediënten zijn. Als alternatief kun je een alternatieve methode overwegen om licht en geur te geven. En natuurlijk, als je voor de kaarsen kiest, laat er dan nooit een onbeheerd achter.

Bij de Zehnder Group zijn we toegewijd aan het leveren van ventilatie- en schone luchtoplossingen die woningen gezond en veilig houden. Ontdek vandaag nog meer over onsassortiment .

Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen-verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om service en reserveonderdelen

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+31 (0) 38 429 69 11

Ventilatieberekening aanvragen

+31 (0) 38 429 62 20

Verzoek om service en reserveonderdelen

Vrij nummer

+31 (0) 38 429 69 11
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.