Het Bouwbesluit verplicht dat iedere nieuwbouwwoning in Nederland wordt voorzien van een ventilatiesysteem. Er zijn verschillende ventilatiesystemen die toegepast kunnen worden, elk met een eigen energieprestatie/ BENG-score. In dit artikel wordt een gezoneerd ventilatiesysteem en de voordelen hiervan toegelicht.

Wat is een gezoneerd ventilatiesysteem?

Een gezoneerd balansventilatiesysteem verdeelt de lucht in de woning op basis van de gemeten CO2-concentraties tussen de woonzone en de slaapzone. De CO2-concentraties geven aan waar in huis extra ventilatie nodig is. Hierdoor gaat de toevoerlucht naar de zone in het huis waar de bewoners op dat moment zijn en wordt niet de ventilatie in de complete woning verhoogd. Veelal betekent dit dat ’s nachts meer geventileerd wordt in de slaapzone en minder in de woonzone en overdag andersom.

Waarom is een gezoneerd WTW-ventilatiesysteem energiezuiniger?

De zonering maakt als aanvulling op de warmteterugwinning het ventilatiesysteem nóg efficiënter. Door te ventileren op de juiste plek en op het juiste moment zorg je voor een optimale luchtkwaliteit en voorkom je dat er meer wordt geventileerd dan noodzakelijk. Hierdoor kan gebruik gemaakt worden van de 70%-regeling. Deze regeling vanuit het Bouwbesluit stelt dat als meerdere zones onafhankelijk van elkaar naar behoefte worden geventileerd, slechts 70% van de totale ventilatiebehoefte van de woning gerealiseerd dient te worden. Hiermee draagt een gezoneerd WTW-ventilatiesysteem bij aan een lage BENG-score.

Welk gezoneerd ventilatiesysteem heeft Zehnder?

ComfoZone is het gezoneerde ventilatiesysteem van Zehnder, waarmee de toegevoerde lucht verdeeld wordt tussen de woonzone en de slaapzone. ComfoZone regelt de luchtverdeling op basis van de gemeten CO2-concentraties. Zo wordt voorkomen, dat er meer wordt geventileerd dan noodzakelijk voor een goede luchtkwaliteit en een comfortabel binnenklimaat. ComfoZone is te combineren met de ventilatieunits ComfoAir E en ComfoAir Q.

Wat is de BENG-score van Zehnder ComfoZone?

Er zijn twee nieuwe gelijkwaardigheidsverklaringen voor het ComfoZone systeem in combinatie met een ComfoAir E en Q ventilatie-unit. Bij toepassing van dit gezoneerde ventilatiesysteem mag bij de BENG-2 gerekend worden met een zeer scherpe freg en fregfan factor.

Zehnder D.5a systeem met CO2 sensoren in de woonkamer en hoofdslaapkamer:
freg 0,45 en fregfan 0,191

Zehnder D.5a systeem met CO2 sensoren in de woonkamer en elke slaapkamer:
freg 0,4 en fregfan 0,146

Zehnder ComfoZone ~ hét gezoneerde ventilatiesysteem

De duurzaamste en energiezuinigste

Beste score op de markt!

Op basis van de nieuw afgegeven gelijkwaardigheidsverklaringen, blijkt dat met een extreem lage F-ctrl tot slechts 0,40 Zehnder ComfoZone met CO2-sensoren in woonkamer en elke slaapkamer het meest duurzame en energiezuinige gezoneerde WTW-ventilatiesysteem is wat momenteel verkrijgbaar is op de markt.

Waaruit bestaat ComfoZone?

Zehnder ComfoZone is te combineren met de Zehnder balansventilatie-units ComfoAir E en ComfoAir Q. Het ComfoZone systeem is als een pakket samengesteld en bestaat uit twee kleppen, de ComfoZone Box, twee CO2-sensoren en, indien gecombineerd met de ComfoAir Q, een OptionBox. ComfoZone werkt optimaal wanneer er in iedere verblijfsruimte een CO2-sensor aanwezig is. ComfoZone is uit te breiden tot maar liefst zes sensoren.

Hoe vertaalt de theorie zich naar de praktijk? Volg een training!

Zehnder biedt gratis trainingen aan om up-to-date te blijven wat de ontwikkelingen betreft op het gebied van ventilatietechniek en de bijbehorende wet- en regelgeving. Ook voor het inregelen van een gezoneerd ventilatiesysteem is een training ontwikkeld.

Waarom Zehnder?

Zehnder Group Nederland houdt zich intensief en succesvol bezig met innovatieve oplossingen voor het binnenklimaat. De kwaliteit van de binnenlucht en het comfort voor de mens in zijn leef-, woon- en werkomgeving staan daarbij centraal. Ons doel: het realiseren van een gezond, comfortabel en energiezuinig binnenklimaat.

Energiezuinige klimaatbeheersing

Gezond en comfortabel binnenklimaat

Marktleider in ventilatiesystemen

Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen-verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om service en reserveonderdelen

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+31 (0) 38 429 69 11

Ventilatieberekening aanvragen

+31 (0) 38 429 62 20

Verzoek om service en reserveonderdelen

Vrij nummer

+31 (0) 38 429 69 11
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.