Doelen en uitdagingen

Renoveren in een oud herenhuis: niet altijd gemakkelijk. Ontdek hoe het tóch lukte om dit appartement compleet te verduurzamen.

Een appartement heeft vaak minder ruimte beschikbaar voor grotere installaties zoals een ventilatiesysteem. Zo ook dit appartement: er was geen technische ruimte aanwezig en weinig plaats in de woning zelf om een installatie te plaatsen. Daarnaast is het niet altijd simpel om een luchtverdeelsysteem te installeren in een oud gebouw. Daarvoor waren er creatieve oplossingen nodig.

Project

Centrum Amsterdam

Bouwperiode

Begin 1900, gerenoveerd in 2021-2023

Producten

Zehnder ComfoAir Q en ComfoFresh luchtverdeelsysteem

Aannemer en installateur

House of Amsterdam

Energielabel naar nieuwbouwniveau

Om het appartement te verduurzamen werden de grote middelen ingezet: isolatie én ventilatie. De keuze ging naar een Zehnder ComfoAir Q wtw-unit. Zo schoot het energielabel van het appartement meteen omhoog naar A. "Dat is erg bijzonder voor zulke oude gebouwen", vertelt Adriaan Jager van House of Amsterdam. "Het energielabel zit nu ongeveer op nieuwbouwniveau." 

Verduurzamen met ventilatie

Out-of-the-box denken

Gezien de beperkte ruimte van het appartement en het feit dat er geen technische ruimte was, moest er out-of-the-box gedacht worden. Waar kon de ventilatie-unit dan wel geïnstalleerd worden? Zo kwam het ongebruikelijke idee naar boven om de unit op te hangen. Chiel Booijink, accountmanager bij Zehnder: "Helemaal bovenaan in de traphal, boven de trap en vlak voor de voordeur, werd de ComfoAir Q wtw-unit opgehangen. Eromheen is een kast gemaakt. Als de ventilatie-unit een onderhoud nodig heeft, hoeft de ventilatie-expert zo niet eens binnen in het appartement te komen. Uiteindelijk heeft het dus meer voordelen dan nadelen."

Voordelen warmteterugwinning

Compact luchtverdeelsysteem

Ook andere uitdagingen komen weleens kijken bij de renovatie van een oud gebouw. Zo waren er in dit herenhuis overal balkenplafonds, die het heel lastig maakten om een luchtverdeelsysteem in de woning te plaatsen. De oplossing? "Herenhuizen hebben heel hoge plafonds - daarom is ervoor gekozen om het plafond te verlagen en om daarachter het luchtverdeelsysteem te plaatsen. Handig dat ons ComfoFresh luchtverdeelsysteem zo weinig plaats inneemt. Daardoor hoefde het plafond maar beperkt verlaagd te worden", vertelt Chiel.

 

Succesvolle samenwerking

Adriaan spreekt met veel lof over de samenwerking met Zehnder: "Een van onze adviseurs bij House of Amsterdam raadde een samenwerking met Zehnder aan, vooral wegens hun goede ondersteuning tijdens de uitvoering van een project. Chiel Booijink van Zehnder heeft ons doorheen het hele traject heel goed ondersteund. Dankzij zijn voorbereiding konden we een topresultaat bereiken. Alle ruimtes zijn nu voorzien van wtw van Zehnder. Het ventilatiesysteem is heel stil, waardoor je er absoluut geen last van hebt in de kamers."

Ontdek onze producten voor dit project in Amsterdam:

Aan de slag? Kom in de lucht!
Zehnder Service & Kennis
Meer weten over gebruik of onderhoud? Ga dan naar Kennis & Service. Hier vind je documentatie en tutorials over jouw Zehnder product.
Vragen? Hulp nodig?
Wil je meer weten over Zehnder of heb je vragen over andere onderwerpen of producten van Zehnder, neem dan contact op via telefoon of mail. We geven graag antwoord op al je vragen.
Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen-verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om service en reserveonderdelen

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+31 (0) 38 429 69 11

Ventilatieberekening aanvragen

+31 (0) 38 429 62 20

Verzoek om service en reserveonderdelen

Vrij nummer

+31 (0) 38 429 69 11
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.