Duurzaam ventileren

Wtw-ventilatie voor renovatieprojecten

Duurzame wonen betekent duurzame ventilatie- en verwarmingsoplossingen. Daarom is centrale wtw-ventilatie een ideale upgrade bij huidige raamventilatie, een ventilatiesysteem C of een decentrale wtw-unit. Waar je ook vandaan komt: wtw-ventilatie is dé duurzame keuze.

Ventileren met warmteterugwinning

Ventileren houdt de lucht gezond. Gezond om te wonen, werken, studeren en recreëren. En naast het beperken van de warmtevraag, is het een belangrijke pijler bij renovatie- (en nieuwbouw) projecten. Ben je op zoek naar een energie-efficiënte en duurzame ventilatie-oplossing voor jouw project? Dan biedt centraal geregelde wtw-ventilatie uitkomst. Zeker wanneer er een combinatie wordt gemaakt met isolatie en (hybride) warmtepomp.

De voordelen van centrale wtw-ventilatie

Vergt een investering. Eenmaal aangelegd weinig onderhoudskosten

 

Altijd en overal frisse lucht
op een aangename temperatuur.

Een lage energierekening en hoog comfortniveau dankzij wtw.  

Energie-efficiënte ventilatie. Altijd en overal frisse lucht in huis.

Isoleren = ventileren

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: isoleren = ventileren. En ventilatie met warmteterugwinning heeft toch écht wel een streepje voor sinds de norm in Nederland luchtdicht bouwen is. Wie luchtdicht bouwt en aan de meest recente energieprestatienormen voldoet, doet er goed aan om in balansventilatie te investeren. Hoewel de prijs van een ventilatiesysteem D – door de twee ventilatoren voor aan- en afvoer van de lucht – hoger ligt, gaat juist dáárdoor de efficiëntie van je totale installaties omhoog. Met een voordeligere energierekening als gevolg.

Level up: renovatie-advies voor duurzame gebouwen

Hoe ziet het systeem eruit?

Centrale wtw-ventilatie: zo werkt het

Een warmteterugwinsysteem

Het basisprincipe van warmterugwinning werkt zoals andere ventilatiesystemen. Verse lucht wordt aangevoerd in de ‘droge’ ruimten, zoals de slaap- en woonkamer en het kantoor. De vochtige lucht wordt afgevoerd langs de ‘vochtige’ ruimtes, denk aan de badkamer, de keuken en het toilet. Met wtw-ventilatie loopt die aan- en afvoer geheel mechanisch door twee ventilatoren in de ventilatie-unit. Die houden elkaar in balans, vandaar de term balansventilatie. 

Meer over ventilatie met warmteterugwinning > 

Gecontroleerd ventilatieproces

Waarom kiezen voor een systeem D wanneer er al een goedwerkend systeem C is aangelegd? Bij een ventilatiesysteem C wordt de verse lucht op natuurlijke wijze aangevoerd. Dit gebeurt via ventilatieroosters in het raam of in de muur. Afvoer gaat mechanisch door middel van een ventilatiebox. Hierdoor gaat er veel warme lucht én energie verloren. Bij wtw-ventilatie (een systeem D) verloopt dit hele ventilatieproces geheel in balans. Zo werkt een systeem D een stuk energie-efficiënter en zorgt het voor een gezond binnenklimaat. Kortom: een perfecte oplossing voor een duurzame renovatie.

Het luchtverdeelsysteem

Het luchtverdeelsysteem brengt lucht van de ventilatie-unit naar dáár waar het moet zijn: naar de kamers bijvoorbeeld, of naar buiten. Voor elk project is er een geschikt luchtverdeelsysteem: voor nieuwbouw én renovatie, voor verwarmen én koelen.

Welk luchtverdeel past bij jouw project? > 

ComfoClime 36 system, Thermal Shield, Preinsulated

Alles over filters

In de ventilatie-unit vind je filters die de aangevoerde lucht filteren. Het houdt de lucht gezond en kan zelfs fijnstof en pollen uit de lucht filteren. Goed gebruik van filters biedt daarnaast meer voordelen. Zo werkt de wtw-unit efficiënter (waardoor de kosten voor de bewonder aanzienlijk verminderen). Garandeer je optimale hygiëne, een langere levensduur, minder onderhoud, meer comfort en een stillere werking van de wtw-unit.

Lees hier alles over filters > 

ComfoAir Q600 ST, ComfoPipe Compact, milieu, bicycle, cellar, ComfoFond Q L, installer, plumber

Zo werkt wtw-ventilatie, oftewel balansventilatie

Welke wtw-unit kies je?

Ontdek wat past bij jou en jouw renovatieproject

ComfoAir Q

Ventilatie met warmteterugwinning op het hoogste niveau. Met de Zehnder ComfoAir Q wordt een woning aanzienlijk duurzamer en energie-efficiënter. Perfect voor een renovatieproject waarbij een klant de wens heeft om de warmtevraag te beperken. Door deze ventilatie-unit met warmteterugwinning, nachtkoeling en voorverwarming hoeft de verwarming of airco namelijk minder aan. Er is keuze uit drie uitvoeringen met capaciteit van 350, 450 en 600 m3/h, dus altijd een geschikt type voor jouw renovatieproject(en).

Ontdek de ComfoAir Q

ComfoAir E

Stille balansventilatie voordelig geinstalleerd? Dan is de ComfoAir E ideaal voor jouw project. De Zehnder ComfoAir E biedt namelijk de perfecte balans tussen economisch aantrekkelijke installatie en wel heel comfortabele prestaties. Het is een wtw-unit die een solide basis geeft en die zelfs nog een stapje verder gaat dan de gevraagde standaard. In dit type wtw-ventilatie van Zehnder combineer je betrouwbare balansventilatie met een duurzame kwaliteitswaarde. Er is keuze uit twee uitvoeringen met capaciteit van 300 en 400 m3/h, dus altijd een geschikt type voor jouw renovatieproject(en).

Meer over de ComfoAir E

ComfoAir Standard

De Zehnder ComfoVar Aero is een product van bewezen top kwaliteit en inzetbaar als renovatie- en nieuwbouwoplossing. De nauwkeurige, geautomatiseerde debietmeting in de woning en de druppelvormige luchtverdelers zorgen voor de perfecte hoeveelheid luchtverversing. Ook bij kleine luchthoeveelheden. Deze nauwkeurigheid, gecombineerd met de kwalitatief hoogwaardige materialen, maakt de ComfoVar Aero tot een duurzaam en energie-efficiënt product waar je echt op kunt rekenen.

Alles over de ComfoAir Standard

Renovatie referentie in beeld

Renovatie van monumentaal formaat

Openbaar Belang Zwolle X Zehnder

"Als je isoleert op het niveau van passiefhuis moet je een goed binnenklimaat zien te realiseren. Zehnder slaagde erin alle aan- en afvoerkanalen voor de ventilatie met warmteterugwinning (wtw) aan te brengen, zonder de originele architectuur van de woningen aan te tasten. Het gevolg was een perfecte afstemming van ontwerp, uitvoering en exploitatie."

Ronald van Lith, Manager Vastgoed bij Openbaar Belang

Verbouwen volgens het passiefhuisconcept voor een optimale energieprestatie, verduurzaming en kwaliteit: dat was het doel. En of dat gelukt is! Ontdek hoe Zehnder bijdroeg aan de renovatie van deze sociale woningen en hoe de huurders nu genieten van een aangenaam binnenklimaat én een lage energierekening.

Ben je er klaar voor?

Van eigenaren tot woningcorporaties: we willen allemaal verduurzamen! De vraag naar installateurs die weten hóe, groeit dus ook. Daarom ondersteunen we je met ‘Renovation Ready’, waarmee je jouw positie in de verduurzamingsmarkt versterkt. Met nieuwe producten, tips en trainingen! Zo ben je op tijd klaar voor projecten van de toekomst.

Aan de slag? Kom in de lucht!
Zehnder Service & Kennis
Meer weten over gebruik of onderhoud? Ga dan naar Kennis & Service. Hier vind je documentatie en tutorials over jouw Zehnder product.
Vragen? Hulp nodig?
Wil je meer weten over Zehnder of heb je vragen over andere onderwerpen of producten van Zehnder, neem dan contact op via telefoon of mail. We geven graag antwoord op al je vragen.
Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen-verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om service en reserveonderdelen

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+31 (0) 38 429 69 11

Ventilatieberekening aanvragen

+31 (0) 38 429 62 20

Verzoek om service en reserveonderdelen

Vrij nummer

+31 (0) 38 429 69 11
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.