De verwachting is dat thuiswerken niet meer terug zal gaan naar het niveau van voor de coronacrisis. Ook na de crisis zal er structureel meer thuisgewerkt worden. Die verwachting komt deels voort uit de vele onderzoeken naar thuiswerken, waaronder van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). Efficiënt, flexibel, minder reistijd: Werkevers en werknemers zien beiden veel voordelen van het thuiswerken en doen intussen hun best om een ergonomische werkplek thuis te creëren. Het verstelbare kantoormeubilair is niet aan te slepen. Mooi, behalve dan dat bijna niemand stilstaat bij het feit dat gezonde binnenlucht thuis óók belangrijk is.

Luchtkwaliteit in huis valt vies tegen

Thuis voelen we ons over het algemeen veilig. “Ten onrechte als het de kwaliteit van de binnenlucht betreft”, zegt TNO-onderzoeker Piet Jacobs. “De luchtkwaliteit in huis valt namelijk vies tegen.” Dit najaar publiceert hij samen met het Longfonds een groot onderzoek, waaruit blijkt dat in een op de zes woningen de luchtkwaliteit geregeld slecht is. Met allerlei gezondheidsrisco’s tot gevolg. “Ventilatie en de bewustwording hiervan is de oplossing” volgens Jacobs.

Feit

Medewerkers zijn 3-5% productiever in een gezonde binnenlucht-omgeving. Bij voldoende verse luchttoevoer gaat de productiviteit omhoog, bij slechte luchttoevoer gaat de productiviteit tot wel 10% omlaag.

Minder productief door ongezonde binnenlucht

Mascha van Duijn, communicatieadviseur bij Zehnder, is het hier mee eens. “In het bewustzijn van veel mensen moet nog een knop om als het om ventileren gaat. Als je na een paar dagen thuiswerken last van je rug krijgt, zit je waarschijnlijk op een verkeerde stoel en ga je op zoek naar een gezonde bureaustoel die voldoet aan de richtlijnen. Als je een dag wat minder productief bent geweest, zoek je de oorzaak meestal bij jezelf en werk je misschien in de avond nog een paar uurtjes extra om de verloren tijd in te halen. Vrijwel niemand staat er bij stil dat de oorzaak ook in de kwaliteit van je binnenlucht kan zitten. Dat je vermoeidheid en verminderde concentratie een duidelijke oorzaak hebben, maar dat het er een is die je niet ziet.”

Tips voor omgevingsfactoren die direct effect hebben op werkprestaties:

 • Omgevingstemperatuur
  De ideale omgevingstemperatuur om in te werken ligt tussen de 20 en 25˚C. Bij temperatuurverhoging (dus boven de 25˚C) neemt de productiviteit meer af dan bij een te lage temperatuur.
 • Stroom verse luchttoevoer
  Door de verse luchttoevoer te verhogen van 30 m³ per uur per persoon naar 40 m³ gaat de productiviteit ook omhoog. Dit kun je doen door de ventilatie hoger te zetten. Geen ventilatiesysteem in huis? Zet de roosters in de ramen of de ramen zelf geregeld open.
 • Hoeveelheid daglicht
  Zorg voor voldoende (dag)licht en de mogelijkheid om het licht te filteren.
 • Omgevingsgeluid
  Het beperken van geluidoverlast levert direct een productiviteitswinst op. Door akoestische verbeteringen aan te brengen rond de thuiswerkplek of een koptelefoon met noise reductie op te zetten, kun je geluidoverlast tot een minimum beperken.

Bewustwording ook vanuit werkgever belangrijk

Zehnder is specialist op het gebied van een gezond binnenklimaat en speelt een leidende rol in de wereld van de ventilatie-industrie. Van Duijn vervolgt: “Nu we meer thuiswerken is de uitstoot van CO₂ in huis hoger dan normaal en dat betekent dat je vaker moet ventileren. Doe je dat niet of onvoldoende, dan kun je gezondheidsklachten krijgen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, concentratieproblemen of irritatie van je slijmvliezen. Als werkgever is het voor ieders belang om medewerkers hier bewust van te maken.”

Meten is weten

Zehnder lanceert dit najaar een grote bewustwordingscampagne rond het thema gezonde binnenlucht. Naast bewustwording worden hierin ook concrete tips gegeven en handelingsperspectieven aangereikt. Zo is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om tegen een gereduceerd tarief een Netatmo binnenklimaatsensor aan te schaffen. Deze sensor geeft inzicht in de kwaliteit van de binnenlucht door waardes als temperatuur, luchtvochtigheid, CO₂ niveau en geluid met elkaar te combineren. Een uitstekende aanvulling op het verstelbare bureau om een gezonde (thuis)werkplek te realiseren.

Waarom Zehnder?

Zehnder Group Nederland houdt zich intensief en succesvol bezig met innovatieve oplossingen voor het binnenklimaat. De kwaliteit van de binnenlucht en het comfort voor de mens in zijn leef-, woon- en werkomgeving staan daarbij centraal. Ons doel: het realiseren van een gezond, comfortabel en energiezuinig binnenklimaat.

Energiezuinige klimaatbeheersing

Gezond en comfortabel binnenklimaat

Marktleider in ventilatiesystemen

Aan de slag? Kom in de lucht!
Zehnder Service & Kennis
Meer weten over gebruik of onderhoud? Ga dan naar Kennis & Service. Hier vind je documentatie en tutorials over jouw Zehnder product.
Vragen? Hulp nodig?
Wil je meer weten over Zehnder of heb je vragen over andere onderwerpen of producten van Zehnder, neem dan contact op via telefoon of mail. We geven graag antwoord op al je vragen.
Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen-verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om service en reserveonderdelen

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+31 (0) 38 429 69 11

Ventilatieberekening aanvragen

+31 (0) 38 429 62 20

Verzoek om service en reserveonderdelen

Vrij nummer

+31 (0) 38 429 69 11
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.