4x soorten ventilatiesystemen

Elke woning is anders. Welk ventilatiesysteem voor jouw huis geschikt is, hangt van een aantal dingen af. De oppervlakte en indeling van je woning bijvoorbeeld. En of je een nieuw huis bouwt of renoveert. Bij nieuwbouw neem je al makkelijker een ventilatiesysteem mee bij het ontwerp. Gelukkig zijn er ook soorten ventilatiesystemen voor renovatie. De soorten ventilatiesystemen die in Nederland het meest voorkomen, zijn systeem C en systeem D. Maar we beginnen bij A!

Ventilatiesysteem A

Ventilatiesysteem A is het meest basic type ventilatiesysteem. Verse lucht komt binnen via roosters, ramen en deuren. En gaat ook zo naar buiten. Het is goedkoop, maar het nadeel is dat je het niet kunt regelen. Is het koud met een harde wind, dan zet je al snel alles dicht. En dat is ongezond. Je moet er maar net aan denken om alles ook weer open te zetten. Ventilatie type A zie je vooral bij oudere huizen. 

 • Natuurlijke toe- en afvoer van lucht
 • Zelf een raam of deur openzettenv
 • Ook bekend als VST1

Ventilatiesysteem B

Ventilatiesysteem B is een combinatie van natuurlijke ventilatie en mechanische ventilatie. De verse lucht komt de woning binnen via ventilatoren. En de vuile lucht gaat op een natuurlijke manier weer naar buiten. Natuurlijk is de ventilatie beter regelbaar dan ventilatiesysteem A. Maar het nadeel is wel dat je warmte verliest. Ventilatie type B komt eigenlijk niet of nauwelijks meer voor in Nederland.

 • Mechanische toevoer
 • Natuurlijke afvoer
 • Ook bekend als VST2

Ventilatiesysteem C

Ventilatiesysteem C is een combinatie van natuurlijke en mechanische ventilatie. De verse buitenlucht komt op een natuurlijke manier je huis binnen. Via roosters boven de ramen in de woonkamer en slaapkamers bijvoorbeeld. Een ventilator in de keuken, badkamer, berging of het toilet voert de vervuilde, vochtige lucht weer af. Dat kan handmatig of automatisch, op basis van gemeten vocht of CO2-waarden.

 • Handmatige bediening of met sensoren
 • Neemt weinig ruimte in
 • Ideaal voor renovatie
 • Beperkt onderhoud
 • Ook bekend als VST3 of VST4

Ventilatiesysteem D (260) ventilatie type D (100)

Ventilatiesysteem D heeft als voordeel dat de toevoer én afvoer van lucht volledig mechanisch wordt gestuurd. Dit type ventilatiesysteem voert steeds evenveel verse lucht aan, als vervuilde lucht af. Daarom heet ventilatiesysteem D ook wel 'balansventilatie'. Een groot voordeel van ventilatie type D is warmteterugwinning. Bij warmteterugwinning zorgt de ventilatie-unit ervoor dat de warmte van de afvoerlucht wordt overgedragen op de binnenkomende lucht. Daardoor is het al voorverwarmd. Comfortabel én het zorgt voor een flinke energiebesparing. Ventilatiesysteem D past het beste bij BENG-eisen. 

 • Constante aanvoer van verse lucht
 • Vervuilde lucht wordt steeds afgevoerd
 • Energiebesparing door wamteterugwinning
 • Uit te breiden met koelen of verwarmen
 • Ook bekend als VST5 of VST6

De soorten ventilatiesystemen krijgen nieuwe namen

Ga je op zoek naar een ventilatiesyteem? Dan is het goed om te weten dat de ventilatiesystemen een nieuwe naam krijgen. De reden is dat er steeds meer soorten, en types bij komen. Het nieuwe systeem maakt dat overzichtelijker. De namen zullen nog wel een tijdje naast elkaar worden gebruikt.

Soort ventilatiesysteem Nieuwe naam Wat doet het?
Ventilatiesyteem A VST 1 De toevoer en afvoer gaat volledig natuurlijk met ramen, roosters en deuren.
Ventilatiesyteem B VST 2 De toevoer is mechanisch geregeld. De afvoer is natuurlijk met ramen, roosters en deuren.
Ventilatiesyteem C VST3 of VST 4 De toevoer gaat natuurlijk via ramen, roosters en deuren. De afvoer is mechanisch geregeld via de natte ruimtes (VST3) of de natte ruimtes én leefruimtes (VST4).
Ventilatiesyteem D VST5 of VST6 De toevoer is mechanisch geregeld in de verblijfruimtes (VST5) of in de centrale ruimtes (VST6). De afvoer is mechanisch in de natte ruimtes.
Aan de slag? Kom in de lucht!
Zehnder Service & Kennis
Meer weten over gebruik of onderhoud? Ga dan naar Kennis & Service. Hier vind je documentatie en tutorials over jouw Zehnder product.
Vragen? Hulp nodig?
Wil je meer weten over Zehnder of heb je vragen over andere onderwerpen of producten van Zehnder, neem dan contact op via telefoon of mail. We geven graag antwoord op al je vragen.
Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen-verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om service en reserveonderdelen

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+31 (0) 38 429 69 11

Ventilatieberekening aanvragen

+31 (0) 38 429 62 20

Verzoek om service en reserveonderdelen

Vrij nummer

+31 (0) 38 429 69 11
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.