[Translate to Nederlands:] Een van de design-radiatoren badkamer van Zehnder.

Comfortabel verwarmen met design-radiatoren

Zehnder design-radiatoren brengen warmte én design in huis. Voor iedere ruimte, voor ieder systeem vind je een designradiator die bij je past.

Design-radiatoren verwarmen elke ruimte

Zehnder design-radiatoren verwarmen je huis in stijl. Voor elke situatie en elke ruimte is er een passende designradiator. Woonkamer, badkamer, in een hoek, onder het schuine dak... Er is zelfs een Zehnder radiator als trapleuning. Waar dan ook, we gaan voor uitstraling. Want een designradiator moet niet alleen snel verwarmen, maar ook fijn zijn om naar te kijken.

Welk verwarmingssysteem moet je kiezen?

Vloerverwarming, een (hybride) warmtepomp, lage temperatuur verwarming (LTV),… Er zijn heel wat duurzame en energiezuinige opties waaruit je kunt kiezen wanneer je je huis gaat renoveren. Zie je door de bomen het bos niet meer? We zetten voor jou graag de mogelijkheden even op een rij.

Welk verwarmingssysteem kies ik?

SUB-150-060, Subway Light Grey, IHE Traffic Grey, IHE Chrome,

Een designradiator die past in jouw interieur

Een designradiator is meer dan een verwarming. Het is een stijlobject, een aanvulling op je interieur. Kies daarom een Zehnder radiator die helemaal past bij jouw stijl.

Designradiator bij jou thuis?

Bestel de handige kleurenkaart

Bestel

New Colour World
Meer weten over design-radiatoren?
We zetten alle handige info op een rij.
Voor professionals
Groothandel, installateur, architect of projectontwikkelaar?
Voor consumenten
Advies of design-radiatoren graag in het echt bekijken?

Veelgestelde vragen

Over design-radiatoren

De meeste mensen weten wel wat een radiator is. Hierbij wordt vaak gedacht aan een ouderwets object dat in veel woningen in ons land aan de muur, vaak net boven de vloer, hangt. De radiatoren van tientallen jaren geleden zien er inmiddels inderdaad vrij oud uit. Dit betekent niet dat dit met de radiatoren van tegenwoordig ook zo is. De ontwikkeling van deze verwarmingsobjecten heeft namelijk niet stilgestaan. Zo kun je inmiddels kiezen voor een designradiator. Maar wat is een designradiator?

Veel mensen denken bij een designradiator direct aan een verwarming voor handdoeken. Toch is een designradiator toepasbaar in allerlei ruimtes. Zoals de naam al doet vermoeden, is een designradiator een mooie radiator die er vaak nét even anders uitziet qua vorm of kleur dan de ‘klassieke’ radiator. Mede hierdoor is er voor ieder interieur wel een passende verwarming te vinden. Het is wel zo dat veel design-radiatoren nog steeds voornamelijk als mooie verwarming in de badkamer worden gebruikt. Dit komt doordat we radiatoren steeds minder op de begane grond zien. In nieuwbouwhuizen wordt vaak vloerverwarming op de begane grond gebruikt. Vloerverwarming alleen voelt vaak nog een beetje kil aan en is daarnaast relatief traag in het verwarmen van een ruimte. Daarom wordt vloerverwarming vaak aangevuld met een elektrische radiator. De warmtestraling hiervan geeft snel een aangenaam gevoel in kleine ruimtes als badkamers. ​Op de eerste, en eventueel tweede, verdieping worden nog wel vaak radiatoren gebruikt. Dit komt met name doordat radiatoren afzonderlijk dicht te draaien zijn waardoor het warme water hier niet instroomt. Zo wordt energieverlies voorkomen wanneer niemand op dat moment de betreffende ruimte gebruikt. Omdat er ook veel elektrische design-radiatoren bestaan, die binnen een korte tijd een kleine ruimte kunnen verwarmen, zijn deze nog vaak als (verticale) badkamerradiator te vinden.

Bij centrale verwarming maakt een radiator onderdeel uit van een verwarmingsinstallatie in een woning. Iedere radiator in huis staat in verbinding met de cv-ketel. De verbinding tussen de twee onderdelen wordt gemaakt met behulp van leidingen. Moderne radiatoren worden aangesloten op twee leidingen. De gewenste temperatuur wordt ingesteld via de thermostaat. Een cv-ketel gaat vervolgens aan het werk om het water in de verwarmingsinstallatie te verwarmen. Vervolgens zorgt de leiding aan de bovenkant van de radiator voor de aanvoer van warm water. De warmte van het water wordt vervolgens afgegeven aan de lucht die langs de radiator stroomt. Naarmate het water afkoelt, zakt het steeds verder naar beneden in jouw radiator. Zodra het koud is, wordt het via de leiding aan de onderzijde afgevoerd. Een cv-ketel verwarmt het terugkerende water weer. Hierdoor ontstaat een constant proces, waardoor er een aangename temperatuur ontstaat.

Een elektrische radiator werkt het net iets anders. Een elektrische design radiator is namelijk gevuld met olie. Deze olie wordt met behulp van elektriciteit in de radiator zelf opgewarmd. Deze olie circuleert vervolgens door de radiator waarbij het warmte afgeeft. In vergelijking met een centrale verwarming, verwarmt een elektrische radiator een ruimte veel sneller. Dit komt doordat elektrisch verwarmen decentraal gebeurt en zo bijvoorbeeld de badkamer binnen een mum van tijd heeft opgewarmd.

Er zijn tegenwoordig talloze radiatoren waar je uit kunt kiezen. Het gros van de radiatoren lijkt qua uiterlijk erg veel op elkaar. Wil je een bijzondere radiator kopen: een opvallende, gekleurde radiator, een radiator met een bijzondere vorm of juist een radiator die volledig opgaat in je interieur? Dan kun je een designradiator kopen. 

Naast dat een radiator mooi moet zijn, moet deze natuurlijk ook geschikt zijn om de desbetreffende ruimte te verwarmen. Welke radiator je nodig hebt, hangt allereerst af van de grootte van de ruimte die het moet verwarmen. Er zit namelijk verschil tussen radiatoren qua vermogen. Wil je een grote ruimte verwarmen? Zorg er dan voor dat je geen radiator aanschaft met een klein vermogen. Het kost radiatoren met weinig vermogen namelijk meer tijd om een ruimte volledig te verwarmen. Moet een ruimte snel warm worden? Kies dan voor radiatoren met een groot vermogen. 

Daarnaast bepaalt ook de functie van de ruimte welke radiator het meest geschikt is. Je brengt niet evenveel tijd door in alle ruimtes in jouw woning. Hierdoor hoef je dus ook niet in iedere ruimte een radiator met groot vermogen op te hangen. Heb je bijvoorbeeld een opslagkamer waar je (bijna) nooit komt? Of zoek je een radiator voor op zolder? Dan volstaat een radiator met een klein vermogen vaak. Heb je een ruimte waar je vaak, kort aanwezig bent, en die je snel opgewarmd wilt hebben? Denk bijvoorbeeld aan de badkamer. Dan is het wel handig om een radiator te hebben met veel vermogen. Tenslotte kan het plaatsen van een verticale designradiator ruimte besparen in kleine ruimtes. Dit soort radiatoren is ideaal om bijvoorbeeld handdoeken voor te verwarmen. Je kunt ook voor een verticale radiator kiezen vanwege de indeling van een ruimte. Laat de keuze voor een radiator daarom altijd afhangen van de ruimte waar deze voor bestemd is.

Tijdens de zoektocht naar een radiator valt je al snel op dat radiatoren verschillende afmetingen hebben. Sommige mensen zijn geneigd om voor een kleine radiator te gaan. Deze vallen immers minder op dan een grote radiator. Toch is een kleine radiator niet altijd de beste keuze. Grotere radiatoren hebben vaak namelijk ook meer vermogen en kunnen daardoor de ruimte sneller opwarmen. In kamers met een beperkte ruimte aan de muur, zoals keukens of badkamers, kunnen verticale (design)radiatoren een uitkomst bieden. Doordat er tegenwoordig veel mooie design-radiatoren te koop zijn, kunnen radiatoren ook een mooie aanvulling op het interieur zijn in plaats van een noodzakelijk goed. In bijvoorbeeld een toilet is het wel overbodig om een grote radiator op te hangen. Dit is meestal een kleine ruimte. Daarnaast komt een bewoner hier slechts een paar keer per dag. Daarom zie je dat veel mensen kiezen voor een kleine radiator op hun toilet. Deze radiator hoeft ook geen ontzettend groot vermogen te hebben. Doel van de radiator is immers dat het niet steenkoud is op het toilet. Maar het hoeft er ook geen twintig graden te zijn.

Veel mensen denken dat iedere radiator evenveel warmte afgeeft. Dit is echter een misvatting. De hoeveelheid warmte die een radiator afgeeft is namelijk afhankelijk van een aantal factoren. Zo speelt het type radiator een rol bij de warmteafgifte. Hoe meer panelen en convectoren er aanwezig zijn in de verwarming, des te meer warmte een radiator afgeeft. Ook de afmetingen van een radiator spelen mee. Het is vaak zo dat een grotere radiator sneller een grote hoeveelheid lucht op kan warmen. In een grote radiator is immer meer ruimte voor water of olie dan in kleine radiatoren. 

Vloerverwarming heeft de tijd nodig om een ruimte te vullen. Dit kan onhandig zijn in een ruimte waar snel, tijdelijke warmte gewenst is. Denk hierbij aan een badkamer. Een elektrische designradiator kan snel, veel warmte uitstralen. Daarnaast gebeurt elektrisch verwarmen tegenwoordig steeds energiezuiniger. Hierdoor is een elektrische designradiator een mooie aanvulling op bijvoorbeeld een badkamer met vloerverwarming.

Voor het plaatsen van een radiator doe je een beroep op een installatiebedrijf. De vakmannen van zo’n bedrijf weten namelijk precies hoe zij radiatoren moeten plaatsen. Het inschakelen van een installateur brengt echter kosten met zich mee. Uiteraard wil je eerst weten wat een radiator plaatsen kost voor je een vakman inschakelt. Net als bij de kosten voor een radiator spelen hier ook weer een aantal factoren mee. Allereerst gaat het om het aantal radiatoren. Moet een vakman slechts één radiator plaatsen? Dan vallen de kosten een stuk lager uit dan wanneer het om radiatoren in jouw hele woning gaat. 

Indien je kiest voor nieuwe radiatoren, kan het zijn dat er nieuwe leidingen nodig zijn. Dit brengt extra kosten met zich mee. Er moet namelijk materiaal ingekocht worden en een vakman heeft hier meer tijd voor nodig. Wil je een extra radiator plaatsen in bijvoorbeeld jouw woonkamer? Dan is dit ook van invloed op de prijs van een radiator. De kans is namelijk groot dat er nog geen leidingen aanwezig zijn op de nieuwe plek. Deze leidingen moeten in dat geval eerst aangelegd worden. Een radiator plaatsen kost dan aanzienlijk meer dan wanneer het alleen om vervanging gaat.

Een radiator die is aangesloten op de centrale verwarming moet soms ontlucht worden. Het kan namelijk gebeuren dat er naast het water ook lucht in de verwarmingsinstallatie komt. Deze lucht neemt de beschikbare ruimte in van het warme water in de verwarmingsinstallatie. Doordat warm water uitzet neemt dit meer ruimte binnen het verwarmingssysteem in. Wanneer het water koud wordt, neemt dit dus minder ruimte in waardoor er meer ruimte is voor lucht. Dit is niet wenselijk, want dit kan zorgen voor geluiden en radiatoren die niet of slechts gedeeltelijk warm worden. Hoe de lucht in de radiator komt is niet altijd duidelijk. Het kan achtergebleven zijn bij het bijvullen van de radiator of het systeem binnenglippen door verkeerd geplaatste leidingen. Maar hoe weet je wanneer je jouw radiator moet ontluchten? De aanwezigheid van lucht in een radiator kun je op twee manieren herkennen. 

1. Koude radiatoren Zijn er radiatoren in die niet of slechts gedeeltelijk opwarmen wanneer je de thermostaat opdraait? Dan duidt dit vaak op de aanwezigheid van lucht in de installatie. Indien er lucht in een radiator zit, wordt alleen de onderste helft nog warm. Lucht is namelijk lichter dan water, waardoor het opstijgt in radiatoren. Alleen de onderkant van een radiator warmt zodoende nog op. Is er veel lucht aanwezig? Dan kan de radiator zelfs helemaal koud blijven. 

2. Er zijn vreemde geluiden hoorbaar Lucht in radiatoren is niet alleen voelbaar. In sommige gevallen kun je het namelijk ook horen. Als er lucht in een radiator zit, kan jouw verwarming namelijk een vreemd geluid produceren. Vaak hoor je een tikkend of borrelend geluid. Dat is te verklaren door de constant opstijgende luchtbellen in het water in de radiator. 

Bij een elektrische design radiator is ontluchten nooit nodig. In zo’n radiator zit namelijk olie. Deze olie blijft qua volume nagenoeg gelijk wanneer het verwarmt wordt. Hierdoor is er bij elektrisch verwarmen een afgesloten systeem waardoor ontluchten niet nodig is.

Radiatoren hebben een lange levensduur. Dit geldt ook voor design-radiatoren. Dit komt voornamelijk doordat ze gemaakt zijn van staal. Maar hoe lang gaat een designradiator eigenlijk mee? Veel mensen hebben hier geen idee van. Vaak wordt gedacht dat een radiator prima een leven lang mee kan. Maar is dit eigenlijk wel het geval? Over het algemeen gaat een radiator inderdaad tientallen jaren mee. Er zijn echter situaties denkbaar waardoor een radiator eerder het loodje legt. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder behandelen we een aantal van deze oorzaken. Ook geven we jou tips om de levensduur van je designradiator te verlengen. ...

 

De levensduur van een designradiator

Een radiator gaat meestal wel 20 tot 30 jaar mee. Voor een designradiator is dit hetzelfde. Omdat radiatoren zo lang meegaan, is het slim om te investeren in een mooie, tijdloze designradiator. De levensduur van een designradiator hangt uiteraard wel af van een aantal factoren. Onder andere de kwaliteit van de radiator zelf en daarnaast ook de omgeving waarin die hangt. Zo kan een radiator die op een vochtige plek hangt, bij beschadiging sneller gaan roesten. Denk hierbij aan een design radiator in de badkamer. 

 

Verleng de levensduur van een designradiator

De meeste invloed op de levensduur van een designradiator heb je bij de aanschaf. Wanneer een radiator een beschadiging oploopt in de coating, kan deze in een vochtige omgeving gaan roesten. Daarom is het slim om een designradiator te kopen met een kwalitatief goede coating. Toch zijn er opties extra opties wanneer de designradiator tegen een stootje moet kunnen. Zo kan er gekozen worden voor een radiator die gegalvaniseerd is. Hierbij is er een laag zink op de radiator aangebracht dat corrosie voorkomt. Wanneer je roest volledig uit wilt sluiten, kun je kiezen voor een rvs designradiator. Deze zijn echter wel duurder. 

Wanneer een radiator niet meer goed warm wordt, hoeft dit niet te betekenen dat deze direct vervangen moet worden. Soms is het ontluchten van je radiator de oplossing. Dit ontluchten kun je zelf doen. 

Verder kun je de levensduur van een radiator verlengen door ‘m goed schoon te houden. Er zijn veel design-radiatoren met grotere afstanden tussen de buizen, waardoor deze eenvoudig zijn schoon te maken. 

 

Radiator vervangen

Doordat radiatoren eigenlijk niet slijten, hoef je ze niet snel te vervangen. Toch zijn er zijn verschillende redenen waarom je een radiator zou willen vervangen. Een van de redenen kan zijn dat je een energiezuinige radiator wilt. Bijvoorbeeld een lage temperatuur radiator. 

Een andere reden kan zijn dat je een moderne radiator wilt of een bijzondere design radiator die ook een andere functionaliteit dient. Zo zijn er tegenwoordig gekleurde design radiatoren en radiatoren met bijzondere vormen. Voorbeelden van dit laatste zijn gebogen radiatoren, gehoekte radiatoren en design radiatoren. Deze design radiatoren kunnen gebruikt worden als ruimtedeler of zelfs als bankje of trapleuning.
 

Veel radiatoren staan in verbinding met een cv-ketel. De ketel zorgt ervoor dat water verwarmd wordt. Het warme water wordt vervoerd naar radiatoren, waar het aan de lucht in een ruimte wordt afgegeven. Op deze manier ontstaat een fijne temperatuur. De temperatuur gewenste kamertemperatuur kan worden ingesteld met behulp van de thermostaat. Toch kan een radiator zelf aanzienlijk warmer worden dan de temperatuur die je instelt. Maar hoe warm wordt een radiator eigenlijk? ...

 

De temperatuur van een radiator

Je hebt vast weleens ervaren dat een radiator behoorlijk heet kan worden. Zelfs wanneer je de temperatuur instelt op 21 graden, wordt een radiator een stuk warmer. De reden hiervoor is dat een radiator de lucht in een complete ruimte moet verwarmen. Indien het water in radiatoren niet warmer wordt dan 21 graden, krijgt deze dit nooit voor elkaar. De cv-ketel verwarmt het water daarom vaak op tot 70 of soms wel 90 graden. Dit opgewarmde water komt vervolgens in jouw radiatoren terecht. Hierdoor voelt een radiator met name aan het begin vrij heet aan. Indien de ruimte redelijk op temperatuur is, wordt de radiator ook steeds iets minder warm. 

 

Lage temperatuur radiatoren

Het is niet zo dat water in radiatoren altijd een temperatuur bereikt van 70 tot 90 graden. In veel moderne, goed geïsoleerde huizen, is het mogelijk om met lage temperatuur te verwarmen. Bij zulke verwarmingsinstallaties wordt het water niet warmer dan 55 graden. Dit noemen we ook wel lage temperatuur verwarming. Vloerverwarming is hier een goed voorbeeld van. Er zijn echter ook lage temperatuur radiatoren. Het water in zo’n radiator wordt dus aanzienlijk minder warm dan bij ‘standaard’ radiatoren. 

Lage temperatuur radiatoren zorgen voor egale verwarming. Daarbij komt dat ze ook nog een stuk energiezuiniger zijn. Het water hoeft immers minder warm te worden, waardoor een cv-ketel minder aardgas verbrandt. Dit betekent echter niet dat een ruimte niet of minder warm wordt. Het duurt wel langer voordat een ruimte opgewarmd is. Toch is het fijn om sommige ruimtes in korte tijd te kunnen opwarmen. Bijvoorbeeld een badkamer. Daarom combineren veel mensen lage temperatuur verwarming met een elektrische design radiator. Met behulp van zo’n elektrische radiator, die tegenwoordig erg energiezuinig zijn, kan een toch in een mum van tijd verwarmd worden. 

 

Radiator wordt niet of nauwelijks warm

Wordt jouw radiator niet of nauwelijks warm? Dan kan dit duiden op problemen in een radiator. Indien er lucht in een radiator zit, wordt deze namelijk niet of nauwelijks meer warm. Om dit probleem te verhelpen, moet je ze ontluchten. Dit kun je doen via het ontluchtingskraantje aan de bovenzijde van jouw verwarming. Plaats hier het ontluchtingssleuteltje op en draai het kraantje open. Laat het kraantje open staan zolang er lucht uit de radiator loopt. Indien de lucht verdwenen is, wordt jouw radiator vast en zeker weer warm. Is dit niet het geval? Dan is er mogelijk een probleem met jouw cv-ketel.

Aan de slag? Kom in de lucht!
Zehnder Service & Kennis
Meer weten over gebruik of onderhoud? Ga dan naar Kennis & Service. Hier vind je documentatie en tutorials over jouw Zehnder product.
Vragen? Hulp nodig?
Wil je meer weten over Zehnder of heb je vragen over andere onderwerpen of producten van Zehnder, neem dan contact op via telefoon of mail. We geven graag antwoord op al je vragen.
Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen-verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om service en reserveonderdelen

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+31 (0) 38 429 69 11

Ventilatieberekening aanvragen

+31 (0) 38 429 62 20

Verzoek om service en reserveonderdelen

Vrij nummer

+31 (0) 38 429 69 11
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.