Welk ventilatiesysteem moet je kiezen?

Kies je voor mechanische ventilatie of voor balansventilatie? Jedenkt er niet meteen aan, maar het is wel een belangrijke keuze bij het bouwen, verbouwen of renoveren van je huis.

Wat zijn de verschillen?

In deze video vertelt  Niels wat de verschillen zijn tussen mechanische ventilatie en balansventilatie. En waarom het belangrijk is hier over na te denken bij het (ver)bouwen of renoveren van je huis.  

Wat zijn de voordelen van balansventilatie?

Balansventilatie heeft een aantal voordelen als je het vergelijkt met mechanische ventilatie. Bij balansventilatie zorgt het warmteterugwin-systeem ervoor dat de warmte die al in je huis is, opnieuw wordt gebruikt. Zo bespaar je in de stookkosten. En de verse buitenlucht wordt gefilterd voordat het je huis inkomt, waardoor je altijd gezonde lucht in huis hebt. In tegenstelling tot mechanische ventilatie heb je bij balansventilatie geen roosters in de ramen. Je hebt dus ook geen last van kou of tocht in huis. 

Voordelen balansventilatie

Wat kost een ventilatiesysteem?

De kosten van een ventilatiesysteem zijn sterk afhankelijk van het type ventilatiesysteem dat je kiest. Daarbij is vervanging voordeliger dan een volledig nieuw systeem omdat er al onderdelen in de woning aanwezig zijn. Vaak geldt; hoe groter de investering, hoe meer je ook terugverdiend op de stookkosten.

Kosten per type ventilatiesysteem

Wat levert een ventilatiesysteem op?

Een ventilatiesysteem kun je zien als de longen van de woning. Ze zuigen vervuilde lucht af, waardoor er verse buitenlucht je woning binnenkomt. Door continu te ventileren, voorkom je dus dat schadelijke stoffen of vervelende geurtjes in jouw woning blijven hangen. Wil je gezond wonen, dan is ventilatie nodig voor een gezond binnenklimaat. Met balansventilatie kun je ook nog eens flink besparen op je stookkosten.

Voordelen van goede ventilatie

Welke ventilatie is voor mij het meest geschikt?
Wil je weten welke ventilatie het meest geschikt is? Doe de gratis Zehnder ventilatiecheck. Via acht vragen over jouw wensen en jouw huis krijg je een advies wat je kunt downloaden. Super handig!

Waarom ga je het ventilatiesysteem vervangen?

Als er nog geen ventilatie in je huis zit, ga je dit natuurlijk toevoegen als je gaat verbouwen. Zit er al wel een ventilatiesysteem in, dan kun je deze vervangen. Een veelvoorkomende reden waarom mensen bij het verbouwen of renoveren hun oude ventilatie vervangen, is geluid. De ontwikkelingen rond ventilatie in combinatie met wooncomfort gaan snel. Daardoor zijn nieuwe ventilatiesystemen vaak nauwelijks hoorbaar.


De keuze om het ventilatiesysteem te vervangen gebeurt ook vaak vanuit duurzaamheid. Een nieuwere variant óf de overstap naar balansventilatie kan immers erg aantrekkelijk zijn om te besparen op je energiekosten.

Zes sensoren, één gezond binnenklimaat

Met de AirDentifier wordt het verbeteren van de lucht in huis heel eenvoudig, want hij meet het binnenklimaat en geeft advies. Alle kleine stof- en vuildeeltjes in de lucht zijn natuurlijk niet zichtbaar, maar dankzij de AirDentifier wél detecteerbaar.

Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen-verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om service en reserveonderdelen

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+31 (0) 38 429 69 11

Ventilatieberekening aanvragen

+31 (0) 38 429 62 20

Verzoek om service en reserveonderdelen

Vrij nummer

+31 (0) 38 429 69 11
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.