Binnen de Europese Unie is afgesproken dat vanaf 2020 alle nieuwe gebouwen ‘Nearly Zero Energy Buildings’ (NZEB) moeten zijn. BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) is hier een letterlijke vertaling van. Tot 2020 werd gebruik gemaakt van de EPC, tegenwoordig gebruik je de BENG. Deze wijziging komt voort uit de Europese richtlijn EPBD (Energy Performance of Buildings Directive) uit 2010 en het Nederlands Energieakkoord uit 2013.
In Nederland geldt de BENG-regelgeving voor het vaststellen van de energieprestatie van een nieuwbouwwoning. Het totale energieverbruik van een woning bestaat uit het deel primaire fossiele energieverbruik (BENG 2) plus het deel hernieuwbare energie (BENG 3). Hieronder tref je de drie BENG-eisen aan:
De Energiebehoefte - Dit is de hoeveelheid energie die een woning nodig heeft voor verwarming en koeling. De maximale energiebehoefte wordt in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar aangegeven.
Het primair fossiel energieverbruik - Dit is de hoeveelheid primaire fossiele brandstof die nodig is voor verwarming, koeling, warm tapwater, verlichting en ventilatie. Deze wordt eveneens uitgedrukt in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar.
Het aandeel hernieuwbare energie - Dit is de minimale hoeveelheid aan hernieuwbare energie (bijvoorbeeld via zonnepanelen) van het totale energiegebruik, welke in procenten wordt aangegeven.
Naast de drie BENG-indicatoren is er in de regelgeving ook een indicator voor het zogeheten zomercomfort, de TO-juli. TO-juli staat voor 'Temperatuur Overschrijding juli'. Was eerder de vraag ‘Hoe krijgen we het warm?’ van toepassing bij het ontwerpen van een woning, tegenwoordig is door klimaatverandering de vraag ‘Hoe houden we het koel?’ actueler. De zomercomfort indicator moet het risico op een te hoge binnentemperatuur in de zomer voorkomen. Door de parameter TO-juli wordt het risico op oververhitting van de woning ingeschat.
De TO-juli is opgezet om het zomercomfort van woningen te waarborgen. Vanuit deze indicator dienen er maatregelen genomen te worden om de woning in de zomer niet te warm te laten worden. Dit kan op een passieve manier door bijvoorbeeld zonwering en overstek, maar ook op een actieve manier middels een warmtepomp. Zonwering en/of overstekken zijn energetisch gezien de beste oplossingen. Actieve koeling kan via een bodem gekoppelde warmtepomp ook zeer energiezuinig. Met een lucht-water warmtepomp is dit minder energiezuinig. Het energieverbruik van deze systemen zie je terug in BENG 2.
In de huidige TO-juli indicator blijkt een aantal zaken nog niet goed verwerkt. Denk hierbij aan de bypass in een wtw-unit en het koudeterugwin-effect van de warmtewisselaar in de zomer. Om deze reden zijn de uitkomsten wat vertekend. Een ventilatiesysteem met bypass-functie werkt namelijk bewezen positief in het tegengaan van oververhitting van de woning in de zomer. Ook balansventilatiesystemen met passieve- en actieve koeloplossingen leveren een positieve bijdrage aan de TO-juli indicator. In de Uniec3 software zullen doorlopend updates komen waarbij dit aangepast wordt.
Algemeen-verzoek
Naar contactformulierVentilatieberekening aanvragen
Naar contactformulierVerzoek om service en reserveonderdelen
Naar contactformulierAlgemeen verzoek
+31 (0) 38 429 69 11Ventilatieberekening aanvragen
+31 (0) 38 429 62 20