Stap voor stap je huis verbouwen of renoveren

 

Wanneer je je huis gaat verbouwen zijn er veel, heel veel keuzes die je moet maken. Soms zie je simpelweg door de bomen het bos niet meer. Je weet dat het belangrijk is om de juiste stappen te nemen, maar waar begin je? Zehnder helpt je op weg naar het beste eindresultaat. 

Stap 1:

Waarom wil je verbouwen of renoveren?

De allerbelangrijkste vraag bij de start van je verbouw- of renovatieproject is: Waarom? Wat wil je precies bereiken? In een verbouwing of renovatie gaat veel tijd, energie en kosten zitten. Door vooraf goed na te denken wat je einddoel is, kun je betere en makkelijker keuzes maken. De één wil zijn huis verbouwen voor een lagere energierekening, de ander wil meer comfort en weer een ander wil een gezonder huis. Het kan natuurlijk ook alle drie. Belangrijkste is dat je voor je start eerst samen met de aannemer of installateur bedenkt wat jouw belangrijkste verbouw- of renovatie reden is. Hoe je stap voor stap aan de slag gaat, tekenden we eenvoudig voor je uit.  

Blaas nieuw leven in je woning

Stap 2:

Isoleren

Door je huis te isoleren ga je besparen op je stookkosten en dus op je energierekening. Een eerste stap is het dichten van alle kieren. Een tweede stap is het isoleren van 'de schil' van het huis. De schil is de buitenkant van je huis. Denk aan spouwmuur isolatie, vloerisolatie en dakisloatie. Het isolatiemateriaal kan of aan de buitenkant van het huis komen, of aan de binnenkant. Er zijn veel verschillende mogelijkheden. Samen met jouw installateur kun je kijken welke opties het beste passen bij jouw huis, jouw wensen en jouw budget. Weet dat er ook een interessante ISDE-subsidieregeling is wanneer je gaat isoleren. 

Subsidies voor isoleren

Stap 3:

Isoleren = ventileren!

Zeg je 'ja' tegen isoleren? Dan zeg je automatisch ook 'ja' tegen ventileren! Isolatie maakt je huis luchtdichter wat goed is om de kou buiten te houden, maar hierdoor kan er ook minder verse lucht naar binnen. En dat is beslist ongezond! Je kunt last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid en allergieën. Met ventilatie los je dit op. Door te ventileren komt er verse lucht je huis in en gaan vocht en vuile lucht weer naar buiten. Dat is gezond wonen. Zorg dus voor goede ventilatie als je je huis isoleert.

Een goed geventileerde woning

Stap 4:

Zie het verschil in luchtkwaliteit zelf met de AirDentifier

Met de AirDentifier wordt het verbeteren van de lucht in huis heel eenvoudig, want hij meet het binnenklimaat en geeft advies. Alle kleine stof- en vuildeeltjes in de lucht zijn natuurlijk niet zichtbaar, maar dankzij de AirDentifier wél detecteerbaar.

Ontdek de Airdentifier

Last van hooikoorts?

Prikkende ogen, niezen en een loopneus. Wanneer je gevoelig bent voor pollenallergie (hooikoorts) houd je liever ramen en deuren gesloten. Wist je dat je bij een WTW-ventilatiesysteem een ‘pollenfilterset’ kan zetten? Dit bevat een extra fijn geweven filter waarmee je je woning pollenvrij kunt houden. Het filter voorkomt dat kleine deeltjes zoals pollen en (fijn)stof in de buitenlucht in huis terechtkomen.

8 tips om hooikoortsklachten te verminderen

airborne, woman, pollen, sneeze, sneezing, allergic reaction, cold

Wat is ventilatie met warmteterugwinning?

Bij het verbouwen of renoveren van je huis wordt ventilatie met warmteterugwinning. Wat is dat nu precies? Hoe werkt het systeem, hoe ziet het er uit en waarom is het goed voor je portemonnee? In deze video legt Niels het je allemaal uit.

Stap 4:

Slimme combinatie

In een duurzame woning wordt een (hybride) warmtepomp gebruikt als opweksysteem. Maak met een WTW-unit een slimme combinatie voor extra energiebesparing. WTW-ventilatie vermindert de energievraag van het huis waardoor de warmtepomp ook minder energie hoeft op te wekken. Wanneer je kiest voor een warmtepomp betekent dit de overstap naar lage temperatuur verwarming (LTV). Controleer of je radiatoren hiervoor geschikt zijn.

Soorten verwarmingsysteem

Stap 5:

Elektrisch verwarmen

Bij lage temperatuur verwarming duurt het een tijdje voordat de ruimte op de gewenste temperatuur is. Voor ruimtes waar je maar kort aanwezig bent, zoals de badkamer, is het handig om deze te verwarmen met een elektrische radiator. Die werkt snel en duurzaam, zeker in combinatie met de zelfopgewekte energie van de zonnepanelen.

Voordelen elektrisch verwarmen

woman with daughter, bathroom,bathtube, retouching, Yucca
Stap 6:

ClimateSwitch

Met zehnder ClimateSwitch en een add-on op het WTW-ventilatiesysteem kies je voor ultiem comfort, het hele jaar door. ClimateSwitch laat de seizoenen geruisloos in elkaar overgaan. De WTW-ventilatie koelt én verwarmt namelijk helemaal automatisch en is afgestemd op het weer buiten. Wat je daarvan merkt? In huis is het aangenaam koel in de zomer, en lekker warm in de winter. Het hele jaar rond geniet je van verse, gezonde lucht en van een fijne temperatuur in huis.

Ontdek ClimateSwitch

Climate Switch Icon, Mountain Background
Stap 7:

Onbezorgd genieten

Na je verbouwing of renovatie is het tijd om te gaan genieten. We begrijpen dat je niet meer wilt omkijken naar je ventilatiesysteem. Je wilt gewoon altijd verse, schone lucht in huis. Hiervoor is het belangrijk dat het systeem regelmatig gecontroleerd wordt en de filters elke 6 maanden worden vervangen. Hierdoor krijgen schimmels en bacteriën geen kans. Kies voor een WTW onderhoudsabonnement. Zo blijft het systeem perfect werken en kun jij onbezorgd genieten.

Welk abonnement past bij jou?

Zes sensoren, één gezond binnenklimaat

Met de AirDentifier wordt het verbeteren van de lucht in huis heel eenvoudig, want hij meet het binnenklimaat en geeft advies. Alle kleine stof- en vuildeeltjes in de lucht zijn natuurlijk niet zichtbaar, maar dankzij de AirDentifier wél detecteerbaar.

Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen-verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om service en reserveonderdelen

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+31 (0) 38 429 69 11

Ventilatieberekening aanvragen

+31 (0) 38 429 62 20

Verzoek om service en reserveonderdelen

Vrij nummer

+31 (0) 38 429 69 11
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.