Welk verwarmingsysteem moet je kiezen?

Bijna alle huizen in Nederland gebruiken nog aardgas voor warm water, verwarming en om op te koken. Vanuit de Klimaatdoelstellingen wil onze overheid dat in 2050 alle huizen in Nederland van het aardgas af zijn. Als je je huis gaat verbouwen of renoveren moet je hierdoor verplicht voor iets anders dan de bekende gasketel kiezen. De vraag is; hoe krijgen we ons huis dan nog warm?

Het opweksysteem

Het opweksysteem is als het ware de basis waarmee het huis verwarmd wordt. Normaal gebruik je hier de gas- of CV-ketel, maar als je je huis gaat verbouwen of renoveren en 'van het gas af' gaat, gebruik je hiervoor iets anders. Bijvoorbeeld een (hybride) warmtepomp. En die werkt heel goed samen met duurzame oplossingen zoals koken op inductie en verwarmen met vloerverwarming en elektrische radiatoren.

Het afgiftesysteem

Het warmte afgiftesysteem zijn de radiatoren en/of de vloerverwarming. Bij vloerverwarming kun je kiezen voor grofweg twee systemen; een elektrisch (droog) systeem of een watergedragen (nat) systeem. Bij de laatste zitten er buizen in de grond waar warm water doorheen loopt. De vloer wordt lekker warm waardoor ook de kamer op een hogere temperatuur komt. Vloerverwarming is een duurzame manier van verwarmen. Nadeel is dat het vrij lang duurt voor je kamer echt goed op temperatuur is en vloerverwarming heb je vaak alleen beneden in huis.

Welk verwarmingsysteem moet je kiezen?

In deze video laat Niels je de mogelijkheden zien om een woning die van het gas af is op een energiezuinige manier te verwarmen. Goed om te weten wat de opties zijn bij het (ver)bouwen of renoveren van je huis.

Lage temperatuur verwarming (LTV)

In een 'normaal' verwarmingssysteem is de temperatuur 70 tot 90- graden. Bij een goed geïsoleerd huis kun je ook kiezen voor lage temperatuur verwarming (LTV). Het water wordt dan niet warmer dan 55 graden. Dit scheelt dus flink, ook in de energiekosten. Vloerverwarming is een voorbeeld van LTV. Bij een LTV systeem moeten speciale LTV radiatoren gebruikt worden. Deze worden ook minder warm. Het betekent niet dat je je kamer minder warm wordt. Het duurt wel wat langer voordat de kamer is opgewarmd, net als bij vloerverwarming.

Als je een ruimte in korte tijd wil opwarmen, bijvoorbeeld een badkamer, is het slim om de LTV te combineren met een elektrische radiator.

Elektrisch verwarmen

"Bij elektrisch verwarmen maak je ook gebruik van radiatoren, maar dan op stroom. Dit wordt een Plug-in radiator genoemd. Je hoeft de radiator alleen maar aan te zetten en binnen een paar seconden begint hij al met verwarmen. De ruimte komt snel op temperatuur en dat is heel fijn voor bijvoorbeeld de slaapkamers, badkamer, studeerkamer of babykamer. Elektrisch verwarmen is duurzaam en goedkoop omdat je de radiatoren aleen aanzet wanneer je de warmte nodig hebt. Zeker in combinatie met zonnepanelen bespaar je flink op je energiekosten. "

Elektrisch verwarmen met plug-in

children's room, nursery, child's room, under window, wall mounting
Welke radiator is voor mij het meest geschikt?
Wil je weten welke radiator het meest geschikt is? Doe de Zehnder verwarmingcheck. In slechts zes stappen kom je tot jouw perfecte radiator. Super handig!
Finest indoort air comfort,couch, frontal

10 vragen over duurzaam verwarmen

Bij het verbouwen of renoveren van je huis zijn er veel keuzes die je moet maken. Ook over je verwarmingsysteem. In deze informatiebrochure krijg je antwoord op de tien meest gestelde vragen over elektrisch verwarmen. Het helpt je opweg om de juiste keuzes te maken.

Download de informatie

Don't wait to renovate
Heb jij een renovatie voor de boeg?
Voor installatiehulp, vragen of advies bij je verbouwing of renovatieproject kun je terecht bij een Zehnder installateur. Om een product te bekijken kun je terecht bij een van de showrooms.
Hulp of antwoorden nodig? We helpen je graag!
Meer weten over gebruik of onderhoud? Ga dan naar de Service-pagina. Stel hier je vraag, vind je documentatie of bekijk de tutorials over jouw Zehnder-product.
Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen-verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om service en reserveonderdelen

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+31 (0) 38 429 69 11

Ventilatieberekening aanvragen

+31 (0) 38 429 62 20

Verzoek om service en reserveonderdelen

Vrij nummer

+31 (0) 38 429 69 11
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.