Ventilatie met warmteterugwinning

Met een warmteterugwin-unit van Zehnder creëer je een comfortabel en gezond klimaat in huis.

Centrale ventilatie met warmteterugwinning

Een centraal wtw-systeem ventileert vanaf één punt in huis de hele woning. Via het luchtverdeelsysteem wordt lucht op de juiste plek toe- en afgevoerd. Zo is er overal in huis altijd voldoende verse lucht. Hierbij wordt de warmte of koude die al in huis aanwezig is hergebruikt. Zo gaat er geen energie verloren.

Koel- en verwarmingsmogelijkheden

Warmteterugwinning collectief

Combinatiemogelijkheden

Decentrale ventilatie met warmteterugwinning

Een decentraal wtw-systeem ventileert individuele kamers of kleinere woonruimtes. Hierbij wordt de warmte of koude die al in die ruimte aanwezig is, hergebruikt. Zo gaat er geen energie verloren. Een luchtverdeelsysteem is niet nodig doordat de ventilatie-unit rechtstreeks in de buitenmuur is geplaatst.

Decentrale wtw-units

Waarom ventilatie met warmteterugwinning?

Ontdek zelf alle voordelen van ventilatie met warmteterugwinning (wtw).

Gezondheid

Balansventilatie voert continue verse, schone lucht aan. En filtert het voor het je woning inkomt en voert vervuilde, vochtige lucht af. Dankzij dit gezonde binnenklimaat voel je je energieker dan ooit!

Comfort

Een raampje open zetten voor frisse lucht is niet meer nodig. Daardoor geniet je van extra comfort: gezonde lucht en een veilig gevoel maar geen last van geluid, insecten of tocht.

Energiebesparing

Wtw beïnvloedt de temperatuur van de toevoerlucht met de warmte of koude uit huis. Tot wel 95% van de energie wordt hergebruikt. Je verwarming of airco hoeft dus minder aan!

Behoud van waarde

Balansventilatie beschermt gebouwen tegen een te hoge luchtvochtigheid. Dit maakt de installatie van een Zehnder wtw-unit een investering in de toekomstige waarde van je woning.

Hoe werkt ventilatie met warmteterugwinning?

De wtw-unit zorgt ervoor dat de temperatuur van de uitgaande lucht wordt gebruikt om de temperatuur van de binnenkomende lucht te beïnvloeden. Dit gebeurt in de warmtewisselaar. Zo’n 95% van de energie kan hiermee worden hergebruikt. Daarnaast kan de luchtvochtigheid op peil worden gehouden met behulp van een enthalpiewisselaar. Je woning blijft aangenaam warm in de winter en lekker koel in de zomer.

Lees meer

Stap 1 De ventilatie-unit zuigt verse binnenlucht naar binnen
Stap 2 Filters houden pollen en fijnstoffen tegen en voorkomen dat deze het huis in komen.
Stap 3 Vervuilde en te vochtige lucht wordt uit de keuken, badkamer en het toilet gezogen.
Stap 4 Warmteterugwinning zorgt ervoor dat de warmte van de binnenlucht in de woning blijft.
Stap 5 In de winter houdt de warmte- en/of enthalpiewisselaar de temperatuur en het vochtgehalte comfortabel. Dit voorkomt, met name in de winter, dat de binnenlucht te koud of te vochtig wordt.
Stap 6 Wanneer 's zomers de temperatuur stijgt, voorziet het ventilatiesysteem de de woning van frisse lucht en houdt het overtollige warmte en vocht buiten. Daarmee zorgt het voor een comfortabele binnentemperatuur en een aangename luchtvochtigheid.
Stap 7 Op deze manier heeft jouw huis altijd het beste binnenklimaat.

Wet- en regelgeving

De warmte uit je woning (of koelte in de zomer) gooi je niet zomaar weg. Je hergebruikt het waardoor je huis duurzamer wordt. In de praktijk betekent dit vaak een betere BENG-score voor de woning. Lees en bekijk meer over de BENG in relatie tot ventilatie op de wet- en regelgeving pagina's.

Meer wet- en regelgeving

Filters

Met originele Zehnder filters houd je ventilatiesysteem fijnstof, pollen, roetdeeltjes en zelfs bacteriën buiten. Het filteren van de buitenlucht voordat het de ventilatie-unit binnenkomt, verlengt de levensduur van het toestel. Vervang één keer per half jaar de luchtfilters van je WTW-unit. Zo blijft het systeem stil en energiezuinig. En het binnenklimaat gezond.

Bekijk Zehnder filters

De gouden combinatie

Het hele jaar door een comfortabel klimaat in huis? Breid dan je ComfoAir Q ventilatie-unit uit met dé gouden combinatie: Zehnder ComfoClime en Zehnder ThermalShield.

Ontdek ComfoClime én ThermalShield 

Veelgestelde vragen

Over warmteterugwinning

Ventilatie met warmteterugwinning zorgt ervoor dat gebruikte lucht naar buiten gaat, en schone verse lucht je huis binnenkomt. Dit wordt ook balansventilatie genoemd. Deze balansventilatie gaat op een zuinige manier waardoor er bijna geen energie verloren gaat.

De wtw-unit zorgt ervoor dat de temperatuur van de uitgaande lucht wordt gebruikt om de temperatuur van de binnenkomende lucht te beïnvloeden. Dit gebeurt in de warmtewisselaar. Zo’n 95% van de energie kan hiermee worden hergebruikt. Daarnaast kan de luchtvochtigheid op peil worden gehouden met behulp van een enthalpiewisselaar. Je woning blijft aangenaam warm in de winter en lekker koel in de zomer.

Ventilatie met warmteterugwinning is een gezonde en comfortabele manier van ventileren. Het zorgt ervoor dat er geen vervuilde lucht in de woning blijft hangen en het houdt de temperatuur en het vochtgehalte goed. Daarnaast zorgt het voor een flinke besparing op je energierekening.

Ja, een ventilatiesysteem met warmteterugwinning maakt automatisch een 'ClimateSwitch': de temperatuur van de uitgaande lucht wordt gebruikt om de temperatuur van de binnenkomende lucht te beïnvloeden. Daarnaast heeft het ventilatiesysteem een bypass-functie waarmee gebruik kan worden gemaakt van zomernachtkoeling. Zo behoud je koelte in de zomer in huis en hoef je minder of geen gebruik te maken van een airco

Naast deze passieve manieren van koelen, zijn er ook een aantal actieve koeloplossingen die op het ventilatiesysteem kunnen worden aangesloten. 

Bekijk alle koeloplossingen

Een centraal wtw-systeem ventileert de hele woning. Via de lucht toevoerventielen wordt verse lucht de woning ingeblazen. Via de lucht afvoerventielen wordt gebruikte lucht weer afgezogen.

Voor warmteterugwinning bij individuele kamers of kleinere wooneenheden zijn er decentrale warmteterugwinning-units. Deze wtw-units hebben geen luchtverdeelsysteem, maar worden in de buitenmuur van de te ventileren ruimte bevestigd. Hierdoor is snel een gezond en comfortabel binnenklimaat te realiseren zonder dat er grote ingrepen aan de woning nodig zijn.

Voor iedere woning is een passend wtw-ventilatiesysteem verkrijgbaar. Voor een grote woning heb je logischerwijs een wtw-ventilatiesysteem nodig met een grotere capaciteit dan voor een eenkamer appartement. Door een (ventilatie)balansberekening te maken kun je voor iedere woning exact bepalen wat de capaciteit van het wtw-ventilatiesysteem moet zijn om te voldoen aan het Bouwbesluit. Ook bepalend is of het systeem voor renovatie of nieuwbouw wordt ingezet.

Een centraal wtw-ventilatiesysteem bestaat uit meerdere componenten. Het centrale hart van een wtw-ventilatiesysteem is de wtw-unit. Hier is een compleet luchtverdeelsysteem op aangesloten wat de lucht van en naar de verschillende ruimtes in huis brengt. Dit luchtverdeelsysteem bestaat uit onder andere luchtslangen, geluiddempers, luchtverdeelkasten en luchtventielen.

Bekijk het assortiment met luchtverdeelsystemen

Ja, bij ventilatie met warmteterugwinning kunnen ramen en deuren van de woning gewoon opengezet worden. Dit heeft geen invloed op de werking van het ventilatiesysteem. Wel zal in de winter meer koude lucht de woning inkomen waardoor er meer energie nodig is om deze koude lucht op te warmen. Hetzelfde geldt omgekeerd voor warme lucht in de zomer.

De filters van je wtw-unit kun je het best minimaal twee keer per jaar vervangen. Hierdoor houd je de lucht gezond, blijft het ventilatiesysteem stil én verleng je de levensduur van je toestel.

Woon je in een nieuwbouwwoning? Dan is het in het eerste jaar verstandig de luchtfilters vaker te vervangen. Er is dan vaak nog bouwstof aanwezig in de woning. De filters voorkomen dat het bouwstof in de ventilatie-unit terechtkomt en zullen daardoor sneller vervuilen. Daarom is het verstandig om in deze periode de filters van de ventilatie-unit regelmatiger te vervangen.

Afhankelijk van het type wtw-systeem dat je hebt, bedien je de ventilatie handmatig of gebeurt alles volledig automatisch. Bedieningsmogelijkheden zijn o.a. schakelaren en CO2-sensoren.

De prijzen van centrale wtw-units liggen tussen de € 1.745 en € 3.804. Hoeveel een nieuwe wtw-unit kost, hangt af van het gekozen type. Nieuwe modellen zijn geavanceerder en energiezuiniger en daardoor in aanschaf vaak duurder dan oudere modellen. wtw-systemen voor een grotere woning, hebben ook meer capaciteit nodig (debiet). De prijs van een wtw-unit met een hoog debiet is hoger dan die van een wtw-unit met minder vermogen.

Voor een decentrale wtw-unit betaal je tussen de € 893 en € 1.700.

Investeren in een goed ventilatiesysteem met warmteterugwinning is investeren in je gezondheid. Het kan zorgen voor een besparing op energiekosten doordat 95% van de warmte of koelte in huis kan worden behouden bij de ventilatie van je woning. Natuurlijk zijn er wel de aanschaf- en onderhoudskosten van je ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Met behulp van de Ventilatie Check krijg je een indicatie van de kosten.

Als bewoner kun je voor je woning een wtw-unit kopen via een installateur. Het is voor particulieren niet mogelijk een wtw-systeem rechtstreeks bij een ventilatiefabrikant te kopen. Natuurlijk kun je wel je voorkeur voor een bepaald merk of type wtw-unit uitspreken. De installateur kan dan vervolgens adviseren hoe deze past in het gehele binnenklimaatsysteem.

Een installateur kan je adviseren welk ventilatiesysteem het best bij jouw situatie past. Je kunt het systeem via deze installateur kopen en laten installeren.

Vind een installateur bij jou in de buurt

Luchtfilters voor in de wtw-unit koop je online. Kies je voor Zehnder Original Filters, dan komen fijnstof, roetdeeltjes en zelfs bacteriën niet in je woning terecht. Dit zorgt voor een gegarandeerde werking en verlengde levensduur van je ventilatie-unit en is daarnaast goed voor jouw gezondheid.

Ontdek Zehnder Original Filters

Om je wtw-unit in topconditie te houden wordt aangeraden deze minimaal eens per twee jaar te laten onderhouden door een in ventilatie gespecialiseerde installateur. Hierdoor gaat de ventilatie-unit langer mee, en blijft de capaciteit en energiezuinigheid van het systeem optimaal.

Zelf kun je de filters van je unit vervangen. Je houdt de lucht in huis gezond door de filters minimaal twee keer per jaar te vervangen. Dit zorgt er voor dat het ventilatiesysteem stil blijft én je verlengt de levensduur van het toestel. Daarnaast kun je de ventielen in de muur of op het plafond schoonmaken.

Stof en ander vuil verwijder je eenvoudig van de ventielen met een sopje van water en afwasmiddel. Je kunt ze voorzicht loshalen van de muur of het plafond. Let hierbij wel op dat je de ventielen op de juiste plek terugzet. De ventielen zijn namelijk verschillend in hoogte ingesteld.

De vraag ‘Hoe lang gaat een wtw-unit mee?’ is te vergelijken met de vraag ‘Hoe lang gaat een auto mee?’. Een vraag waarbij het antwoord afhankelijk is van allerlei factoren. Een indicatie is dat een ventilatie-unit met wtw een technische levensduur heeft van 15 jaar. Dit betekent niet dat een wtw-unit standaard na 15 jaar moet worden vervangen. Vaak kunnen gebreken worden opgelost door losse onderdelen te vervangen.

De ventilatie-unit kan worden vervangen door een gespecialiseerd bedrijf. De nieuwe unit wordt aangesloten op het bestaande luchtverdeelsysteem, denk hierbij aan de buizen en de ventielen.

Op een wtw-unit van Zehnder zit standaard twee jaar garantie op de onderdelen. Registreer je het product als installateur? Dan komt daar één jaar garantie extra bij op.

Registreer je product

Aan de slag? Kom in de lucht!
Zehnder Service & Kennis
Meer weten over gebruik of onderhoud? Ga dan naar Kennis & Service. Hier vind je documentatie en tutorials over jouw Zehnder product.
Vragen? Hulp nodig?
Wil je meer weten over Zehnder of heb je vragen over andere onderwerpen of producten van Zehnder, neem dan contact op via telefoon of mail. We geven graag antwoord op al je vragen.
Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen-verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om service en reserveonderdelen

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+31 (0) 38 429 69 11

Ventilatieberekening aanvragen

+31 (0) 38 429 62 20

Verzoek om service en reserveonderdelen

Vrij nummer

+31 (0) 38 429 69 11
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.