Design radiatoren

In de herfst en de winter kan het behoorlijk koud zijn in Nederland. Gelukkig kunnen we in huis een aangename temperatuur creëren met behulp van design radiatoren. Hoe mooi is het dat tegenwoordig radiatoren niet meer puur een verwarmingselement zijn, maar ook decoratieve aanvulling op het interieur kunnen zijn. Mooie radiatoren worden over het algemeen ‘design radiatoren’ genoemd. Er zijn design radiatoren in allerlei soorten en maten. Daarnaast zijn er elektrische design radiatoren en design radiatoren voor centrale verwarming. Ondanks dat er tegenwoordig veel mooie, functionele, duurzame en betaalbare design radiatoren zijn, bestaan er nog veel misverstanden en vooroordelen.

Radiatoren bekijken

1. Design radiator


Wat is een design radiator?

De meeste mensen weten wel wat een radiator is. Hierbij wordt vaak gedacht aan een ouderwets object dat in veel woningen in ons land aan de muur, vaak net boven de vloer, hangt. De radiatoren van tientallen jaren geleden zien er inmiddels inderdaad vrij oud uit. Dit betekent niet dat dit met de radiatoren van tegenwoordig ook zo is. De ontwikkeling van deze verwarmingsobjecten heeft namelijk niet stilgestaan. Zo kun je inmiddels kiezen voor een design radiator. Maar wat is een design radiator?

Veel mensen denken bij een design radiator direct aan een verwarming voor handdoeken. Toch is een design radiator toepasbaar in allerlei ruimtes. Zoals de naam al doet vermoeden, is een design radiator een mooie radiator die er vaak nét even anders uitziet qua vorm of kleur dan de ‘klassieke’ radiator. Mede hierdoor is er voor ieder interieur wel een passende verwarming te vinden. Het is wel zo dat veel design radiatoren nog steeds voornamelijk als mooie verwarming in de badkamer worden gebruikt. Dit komt doordat we radiatoren steeds minder op de begane grond zien. In nieuwbouwhuizen wordt vaak vloerverwarming op de begane grond gebruikt. Vloerverwarming alleen voelt vaak nog een beetje kil aan en is daarnaast relatief traag in het verwarmen van een ruimte. Daarom wordt vloerverwarming vaak aangevuld met een elektrische radiator. De warmtestraling hiervan geeft snel een aangenaam gevoel in kleine ruimtes als badkamers. ​Op de eerste, en eventueel tweede, verdieping worden nog wel vaak radiatoren gebruikt. Dit komt met name doordat radiatoren afzonderlijk dicht te draaien zijn waardoor het warme water hier niet instroomt. Zo wordt energieverlies voorkomen wanneer niemand op dat moment de betreffende ruimte gebruikt. Omdat er ook veel elektrische design radiatoren bestaan, die binnen een korte tijd een kleine ruimte kunnen verwarmen, zijn deze nog vaak als (verticale) badkamerradiator te vinden.

Een design radiator ziet er net even anders uit qua vorm en kleur dan de ‘klassieke’ radiator

2. Verwarmen


Hoe werkt een radiator?

Bij centrale verwarming maakt een radiator onderdeel uit van een verwarmingsinstallatie in een woning. Iedere radiator in huis staat in verbinding met de cv-ketel. De verbinding tussen de twee onderdelen wordt gemaakt met behulp van leidingen. Moderne radiatoren worden aangesloten op twee leidingen. De gewenste temperatuur wordt ingesteld via de thermostaat. Een cv-ketel gaat vervolgens aan het werk om het water in de verwarmingsinstallatie te verwarmen. Vervolgens zorgt de leiding aan de bovenkant van de radiator voor de aanvoer van warm water. De warmte van het water wordt vervolgens afgegeven aan de lucht die langs de radiator stroomt. Naarmate het water afkoelt, zakt het steeds verder naar beneden in jouw radiator. Zodra het koud is, wordt het via de leiding aan de onderzijde afgevoerd. Een cv-ketel verwarmt het terugkerende water weer. Hierdoor ontstaat een constant proces, waardoor er een aangename temperatuur ontstaat.

Een elektrische radiator werkt het net iets anders. Een elektrische design radiator is namelijk gevuld met olie. Deze olie wordt met behulp van elektriciteit in de radiator zelf opgewarmd. Deze olie circuleert vervolgens door de radiator waarbij het warmte afgeeft. In vergelijking met een centrale verwarming, verwarmt een elektrische radiator een ruimte veel sneller. Dit komt doordat elektrisch verwarmen decentraal gebeurt en zo bijvoorbeeld de badkamer binnen een mum van tijd heeft opgewarmd.

Lees meer over comfortabel verwarmen

Welke radiator heb ik nodig?

Er zijn tegenwoordig talloze radiatoren waar je uit kunt kiezen. Het gros van de radiatoren lijkt qua uiterlijk erg veel op elkaar. Wil je een bijzondere radiator kopen: een opvallende, gekleurde radiator, een radiator met een bijzondere vorm of juist een radiator die volledig opgaat in je interieur? Dan kun je een design radiator kopen.

Naast dat een radiator mooi moet zijn, moet deze natuurlijk ook geschikt zijn om de desbetreffende ruimte te verwarmen. Welke radiator je nodig hebt, hangt allereerst af van de grootte van de ruimte die het moet verwarmen. Er zit namelijk verschil tussen radiatoren qua vermogen. Wil je een grote ruimte verwarmen? Zorg er dan voor dat je geen radiator aanschaft met een klein vermogen. Het kost radiatoren met weinig vermogen namelijk meer tijd om een ruimte volledig te verwarmen. Moet een ruimte snel warm worden? Kies dan voor radiatoren met een groot vermogen.

Daarnaast bepaalt ook de functie van de ruimte welke radiator het meest geschikt is. Je brengt niet evenveel tijd door in alle ruimtes in jouw woning. Hierdoor hoef je dus ook niet in iedere ruimte een radiator met groot vermogen op te hangen. Heb je bijvoorbeeld een opslagkamer waar je (bijna) nooit komt? Of zoek je een radiator voor op zolder? Dan volstaat een radiator met een klein vermogen vaak. Heb je een ruimte waar je vaak, kort aanwezig bent, en die je snel opgewarmd wilt hebben? Denk bijvoorbeeld aan de badkamer. Dan is het wel handig om een radiator te hebben met veel vermogen. Tenslotte kan het plaatsen van een verticale design radiator ruimte besparen in kleine ruimtes. Dit soort radiatoren is ideaal op bijvoorbeeld handdoeken te laten drogen. Je kunt ook voor een verticale radiator kiezen vanwege de indeling van een ruimte. Laat de keuze voor een radiator daarom altijd afhangen van de ruimte waar deze voor bestemd is.

Hoe groot moet een radiator zijn?

Tijdens de zoektocht naar een radiator valt je al snel op dat radiatoren verschillende afmetingen hebben. Sommige mensen zijn geneigd om voor een kleine radiator te gaan. Deze vallen immers minder op dan een grote radiator. Toch is een kleine radiator niet altijd de beste keuze. Grotere radiatoren hebben vaak namelijk ook meer vermogen en kunnen daardoor de ruimte sneller opwarmen. In kamers met een beperkte ruimte aan de muur, zoals keukens of badkamers, kunnen verticale (design)radiatoren een uitkomst bieden. Doordat er tegenwoordig veel mooie design radiatoren te koop zijn, kunnen radiatoren ook een mooie aanvulling op het interieur zijn in plaats van een noodzakelijk goed.

In bijvoorbeeld een toilet is het wel overbodig om een grote radiator op te hangen. Dit is meestal een kleine ruimte. Daarnaast komt een bewoner hier slechts een paar keer per dag. Daarom zie je dat veel mensen kiezen voor een kleine radiator op hun toilet. Deze radiator hoeft ook geen ontzettend groot vermogen te hebben. Doel van de radiator is immers dat het niet steenkoud is op het toilet. Maar het hoeft er ook geen twintig graden te zijn.

Welke radiator geeft de meeste warmte?

Veel mensen denken dat iedere radiator evenveel warmte afgeeft. Dit is echter een misvatting. De hoeveelheid warmte die een radiator afgeeft is namelijk afhankelijk van een aantal factoren. Zo speelt het type radiator een rol bij de warmteafgifte. Hoe meer panelen en convectoren er aanwezig zijn in de verwarming, des te meer warmte een radiator afgeeft. Ook de afmetingen van een radiator spelen mee. Het is vaak zo dat een grotere radiator sneller een grote hoeveelheid lucht op kan warmen. In een grote radiator is immer meer ruimte voor water of olie dan in kleine radiatoren.

Vloerverwarming heeft de tijd nodig om een ruimte te vullen. Dit kan onhandig zijn in een ruimte waar snel, tijdelijke warmte gewenst is. Denk hierbij aan een badkamer. Een elektrische design radiator kan snel, veel warmte uitstralen. Daarnaast gebeurt elektrisch verwarmen tegenwoordig steeds energiezuiniger. Hierdoor is een elektrische design radiator een mooie aanvulling op bijvoorbeeld een badkamer met vloerverwarming.

3. Kosten design radiator


Wat kost een radiator?

De kosten van het vervangen van een radiator zijn op voorhand lastig te zeggen. De prijs van een radiator is namelijk afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst speelt de omvang van de radiator mee. Meestal is een grotere radiator ook duurder. Hier sta je vast niet raar van te kijken. Datzelfde geldt voor het vermogen van de radiator. De prijs stijgt namelijk naarmate het vermogen van een radiator hoger is. Radiatoren met een hoog vermogen verwarmen een ruimte immers sneller. Tot slot is ook de soort van invloed op de prijs. Voor een ouderwetse radiator betaal je vaak niet al te veel geld. Maar wil je een mooie design radiator kopen? Dan valt de prijs hoger uit. Design radiatoren zijn namelijk een stuk moderner en hebben vaak een stoere, strakke uitstraling. Hierdoor ligt de prijs vaak ook hoger.

De kosten voor maatwerk liggen ook hoger. Er zijn namelijk mogelijkheden om een design radiator op maat te laten maken. Wil je bijvoorbeeld een radiator als basis voor een bankje of als spijlen van trapleuning? Dan heb je een radiator in een speciale vorm nodig. Daarnaast zijn er allerlei gekleurde radiatoren te koop. Een radiator in een leuke kleur is veel mooier, maar de kosten liggen ook iets hoger.

Ontdek welke kleur bij jou past

Wat kost een radiator plaatsen?

Voor het plaatsen van een radiator doe je een beroep op een installatiebedrijf. De vakmannen van zo’n bedrijf weten namelijk precies hoe zij radiatoren moeten plaatsen. Het inschakelen van een installateur brengt echter kosten met zich mee. Uiteraard wil je eerst weten wat een radiator plaatsen kost voor je een vakman inschakelt. Net als bij de kosten voor een radiator spelen hier ook weer een aantal factoren mee. Allereerst gaat het om het aantal radiatoren. Moet een vakman slechts één radiator plaatsen? Dan vallen de kosten een stuk lager uit dan wanneer het om radiatoren in jouw hele woning gaat.

Indien je kiest voor nieuwe radiatoren, kan het zijn dat er nieuwe leidingen nodig zijn. Dit brengt extra kosten met zich mee. Er moet namelijk materiaal ingekocht worden en een vakman heeft hier meer tijd voor nodig. Wil je een extra radiator plaatsen in bijvoorbeeld jouw woonkamer? Dan is dit ook van invloed op de prijs van een radiator. De kans is namelijk groot dat er nog geen leidingen aanwezig zijn op de nieuwe plek. Deze leidingen moeten in dat geval eerst aangelegd worden. Een radiator plaatsen kost dan aanzienlijk meer dan wanneer het alleen om vervanging gaat.

4. Onderhoud design radiator


Wanneer een radiator ontluchten?

Een radiator die is aangesloten op de centrale verwarming moet soms ontlucht worden. Het kan namelijk gebeuren dat er naast het water ook lucht in de verwarmingsinstallatie komt. Deze lucht neemt de beschikbare ruimte in van het warme water in de verwarmingsinstallatie. Doordat warm water uitzet neemt dit meer ruimte binnen het verwarmingssysteem in. Wanneer het water koud wordt, neemt dit dus minder ruimte in waardoor er meer ruimte is voor lucht. Dit is niet wenselijk, want dit kan zorgen voor geluiden en radiatoren die niet of slechts gedeeltelijk warm worden. Hoe de lucht in de radiator komt is niet altijd duidelijk. Het kan achtergebleven zijn bij het bijvullen van de radiator of het systeem binnenglippen door verkeerd geplaatste leidingen. Maar hoe weet je wanneer je jouw radiator moet ontluchten? De aanwezigheid van lucht in een radiator kun je op twee manieren herkennen.

1. Koude radiatoren Zijn er radiatoren in die niet of slechts gedeeltelijk opwarmen wanneer je de thermostaat opdraait? Dan duidt dit vaak op de aanwezigheid van lucht in de installatie. Indien er lucht in een radiator zit, wordt alleen de onderste helft nog warm. Lucht is namelijk lichter dan water, waardoor het opstijgt in radiatoren. Alleen de onderkant van een radiator warmt zodoende nog op. Is er veel lucht aanwezig? Dan kan de radiator zelfs helemaal koud blijven.

2. Er zijn vreemde geluiden hoorbaar Lucht in radiatoren is niet alleen voelbaar. In sommige gevallen kun je het namelijk ook horen. Als er lucht in een radiator zit, kan jouw verwarming namelijk een vreemd geluid produceren. Vaak hoor je een tikkend of borrelend geluid. Dat is te verklaren door de constant opstijgende luchtbellen in het water in de radiator.

Bij een elektrische design radiator is ontluchten nooit nodig. In zo’n radiator zit namelijk olie. Deze olie blijft qua volume nagenoeg gelijk wanneer het verwarmt wordt. Hierdoor is er bij elektrisch verwarmen een afgesloten systeem waardoor ontluchten niet nodig is.

Lees meer over elektrisch verwarmen

Hoe ontlucht je een radiator?

Lucht in een radiator is bijzonder vervelend. Het tikkende geluid kan irriteren, maar het meest vervelende is nog dat het minder warm wordt in huis. Reden genoeg dus om de lucht uit de installatie te halen. Dit doe je door de radiator te ontluchten. Je kunt jouw radiatoren prima zelf ontluchten, want dit is geen hogere wiskunde. Met het onderstaande stappenplan ontlucht je jouw radiator binnen een handomdraai.

Stap 1: draai je thermostaat op tot de maximale temperatuur (helemaal open). Is de temperatuur bereikt? Wacht dan even en trek vervolgens de stekker uit de cv-ketel.

Stap 2: Pak een ontluchtingssleuteltje en ga alle radiatoren langs. Begin altijd bij de hoogstgelegen radiatoren, want lucht stijgt op. Draai eerst de radiatorkraan dicht en plaats een bakje onder het ontluchtingskraantje. Draai het kraantje nu langzaam open met de sleutel. Je hoort de lucht ontsnappen. Er komt vaak wat vocht mee. Draai het kraantje pas dicht als je geen lucht hoort ontsnappen. Ga zo alle radiatoren in de woning langs.

Stap 3: Controleer als laatste de waterdruk in jouw ketel. Doordat de lucht uit de installatie is, kan de druk gedaald zijn. De druk moet altijd tussen de 1,5 en 2,0 bar zijn. Ligt de druk lager? Dan moet je jouw cv-ketel bijvullen.

5. Duurzaamheid design radiator


Wanneer radiator vervangen?

Een radiator heeft een betrekkelijk lange levensduur. Hierdoor kun je jarenlang gebruikmaken van de verwarming zonder dat je er problemen mee ervaart. Dit komt voornamelijk doordat de onderdelen van een radiator niet tot nauwelijks slijten. Toch kun je ervoor kiezen om jouw radiator te vervangen. Dit kan verschillende redenen hebben. Heb je jouw interieur veranderd? Ga je verbouwen? Wil je ruimte besparen met behulp van een verticale radiator? Of zoek je een goede vervanger voor een lelijke, ouderwetse radiator? Dan kun je zo’n radiator vervangen door een design radiator.

Een andere reden om voor een nieuwe (design)radiator te kiezen kan energieverbruik zijn. Ben je van mening dat jouw radiatoren wel erg veel energie verbruiken? Dan kan dit ook een reden zijn om jouw radiator te vervangen. Met name oude radiatoren werken niet bepaald zuinig. De radiatoren die tegenwoordig verkocht worden, zijn wat dat betreft een stuk zuiniger. Ook werken ze een stuk efficiënter. Dit resulteert sneller in een warme ruimte en bovendien blijft de temperatuur langer constant.

Meer weten over Zehnder design radiatoren?

Veelgestelde vragen


Aan de slag? Kom in de lucht!
Zehnder Service & Kennis
Meer weten over gebruik of onderhoud? Ga dan naar Kennis & Service. Hier vind je documentatie en tutorials over jouw Zehnder product.
Vragen? Hulp nodig?
Wil je meer weten over Zehnder of heb je vragen over andere onderwerpen of producten van Zehnder, neem dan contact op via telefoon of mail. We geven graag antwoord op al je vragen.
Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen-verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om service en reserveonderdelen

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+31 (0) 38 429 69 11

Ventilatieberekening aanvragen

+31 (0) 38 429 62 20

Verzoek om service en reserveonderdelen

Vrij nummer

0 900 555 19 37
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.