Dakventilatoren, pijpventilatoren en kanaalventilatoren

Voor de gestapelde woningbouw, scholen en kleine toepassingen zoals een buurtcentrum, kerk, kinderdagverblijf of loods, zorgen de Zehnder dakventilatoren 24/7 voor gezonde binnenlucht. Door de diversiteit aan daken is iedere situatie anders. Het uitgebreide Zehnder assortiment biedt altijd een geschikte oplossing voor dakventilatie. Via de selectietool dakventilatoren ontdek je in slechts vier stappen de juiste ventilator voor jouw project, inclusief de accessoires en regelingen.

Dakventilatoren

Voor iedere situatie, op ieder dak, heeft Zehnder een specifieke oplossing voor dakventilatie. De VDX dakventilator is ontworpen als energiezuinige vervanger van de VDA dakventilator. Uiteraard is hij ook zeer geschikt voor nieuwe situaties. Dankzij de uitgebreide mogelijkheden en voordelen van de MX en VPM dakventilatoren vind je altijd de juiste match voor jouw project.

Ontdek de dakventilatoren

Pijpventilatoren

Naast dakventilatoren, biedt Zehnder ook een ruim aanbod aan pijpventilatoren: een kleine variant van een dakventilator. Pijpventilatoren zijn energiezuinig en stil én perfect voor dakventilatie. Ze passen perfect bij een situatie waarbij er minder capaciteit nodig is.

Ontdek de pijpventilatoren

Kanaalventilatoren

Kanaalventilatoren voor mechanische lucht toe- en/of afvoer van diverse ruimten. De CVF is een direct gedreven kanaalventilator, bedoeld voor binnenopstelling en geschikt voor aansluiting op ronde kanalen. Deze kanaalventilatoren zijn voorzien van energiezuinige gelijkstroomventilatoren. Het voordeel is dat ze voorzien zijn van optimale regelmogelijkheden en volledig programmeerbaar zijn. Ze kunnen op druk via een CO2-sensor of schakelaar worden aangestuurd.

Ontdek de kanaalventilatoren

Overzicht van regel- en schakelapparatuur dakventilatoren en kanaalventilatoren

Veelgestelde vragen

Over dakventilatoren

Een dakventilator staat op het dak van een gebouw, bijvoorbeeld een woning of fabriekshal. Deze ventilator zorgt voor verse lucht in de ruimtes. Dit gebeurt met centraal geregelde mechanische ventilatie. De dakventilator zuigt vervuilde lucht via kanalen uit het gebouw. Dakventilatie zorgt er zo voor dat verse lucht de ruimte binnenkomt via roosters in gevels, via ramen of via openstaande overheaddeuren.

Dakventilatoren hebben veel capaciteit en zijn daarmee geschikt voor het ventileren van grote gebouwen. Denk aan gestapelde woningbouw (flats, appartementencomplexen) en utiliteitsbouw als scholen, kantoorpanden en fabriekshallen. Ook worden dakventilatoren veel gebruikt bij dakventilatie voor wijkcentrums, multifunctionele gebouwen, kerken en sportaccommodaties.

Pijpventilatoren zijn in functie gelijk aan dakventilatoren, maar zijn een stuk kleiner. Daarom worden pijpventilatoren alleen gebruikt in situaties waarbij er minder capaciteit nodig is. Bijvoorbeeld om enkel een toiletgroep in een kantoorpand te ventileren.

Dakventilatoren winnen geen energie terug uit de lucht die wordt afgevoerd. Toch kiezen veel mensen voor dakventilatie in plaats van een WTW-systeem. De reden hiervoor is dat bij warmteterugwinning extra kanalen nodig zijn voor de luchttoevoer. Bij nieuwbouw wordt hier rekening mee gehouden, maar bij renovatie in de bestaande bouw is dit vaak geen optie. Zo hebben veel gestapelde woningen uit de jaren ’60 en ’70 enkel natuurlijke ventilatie in de vorm van ramen, roosters en spleten. Vaak zijn de wc en keuken van de woningen aangesloten op één centraal gemetseld kanaal, een schacht. Een dakventilator kan gebruik maken van dit centrale kanaal om met mechanische ventilatie de woningen te ventileren. Hiermee zijn dakventilatoren een relatief eenvoudig te implementeren oplossing voor onder andere woningbouwcorporaties om het binnenklimaat in de bestaande, gestapelde woningbouw te verbeteren.

 

Eén van de redenen om dakventilatoren te vervangen is de energiebesparing die het kan opleveren. Bij oude ‘dubbeltoeren dakventilatoren’ was er vaak alleen de optie om de ventilator overdag op een hoge en ’s nachts op een lage stand te laten draaien. Tegenwoordig zijn dakventilatoren technisch veel beter in te regelen. De stand waarop ze draaien is veel nauwkeuriger in te stellen, dit voorkomt dat er teveel geventileerd wordt. Ook hebben dakventilatoren als de Zehnder MX klokprogramma’s waarmee automatisch op vastgestelde tijden de juiste hoeveelheid lucht wordt geventileerd. Dit, in combinatie met de toepassing van energiezuinige gelijkstroommotoren, kan een reductie aan vermogen tot wel 50% opleveren ten opzichte van gebruik van oude VDA dakventilatoren op draaistroom en wisselstroom.

Weet je nog niet exact welke dakventilator je nodig hebt, maak dan gebruik van de selectietool dakventilatoren. Welke dakventilator geschikt is, is onder andere afhankelijk van de grootte van het te ventileren pand en hoeveel personen er gemiddeld in aanwezig zijn. Er moet een berekening worden gemaakt voor de hoeveelheid kuub lucht die per uur ververst moet worden. Dit gebeurt aan de hand van regels uit het Bouwbesluit. Vervolgens moet worden bepaald hoeveel weerstand er in de kanalen aanwezig is. Hoe groter de ruimte, hoe meer mensen aanwezig zijn en hoe meer weerstand in de kanalen, hoe meer capaciteit de dakventilator nodig heeft. Daarnaast moet de aansluitspanning bepaald worden. Bij fabriekshallen en andere bedrijfspanden is dit vaak krachtstroom (400V). Bij de woningbouw komt 230V vaker voor.

Is jouw dakventilatie aan vervanging toe? Dan is het wenselijk om de nieuwe ventilator op de oude dakopstand te kunnen plaatsen. Daarbij moet de nieuwe dakventilator aansluiten op de huidige voetmaat een de huidige steekmaat (de vier bevestigingsplekken in de voet). Daarnaast moet rekening worden gehouden met hoe het huidige ventilatiesysteem wordt aangestuurd en wat er nodig is om het nieuwe systeem optimaal te bedienen. Staat er nu een oude VDA op het dak? Gebruik dan de handige omrekentool. Deze tool geeft advies welke moderne dakventilator je het best toepast en berekent meteen hoeveel energie je bespaart.

Woningbouwcorporaties kunnen een labelstap maken door het ventilatiesysteem in een gebouw te vervangen door drukgeregelde ventilatie. Dit is bijvoorbeeld mogelijk met de Zehnder MX. Deze dakventilatoren met drukregeling maken slim gebruik van onderdruk. Hierdoor kan het systeem op lage toeren draaien en wordt er alleen extra geventileerd op de plek waar dit nodig is. Zet bijvoorbeeld iemand een wasemkap aan bij het koken? Dan detecteert de dakventilator het drukverschil dat hierdoor ontstaat in de het kanaal. De dakventilator zal optoeren en die specifieke woning tijdelijk extra ventileren. Door deze slimme manier van vraaggestuurde dakventilatie wordt het totale energieverbruik verminderd.

Ja, je kunt een dakventilator op een schuin dak plaatsen. Is de hellingshoek van het dak meer dan 55 graden? Dan is een op maat gemaakte dakopstand met de juiste hellingshoek nodig.

Ja, het wordt aangeraden dan ook de geluiddemper te vervangen. Na vele jaren gebruik vervuilt de geluiddemper, waardoor deze minder goed zal dempen. De vervanging van de dakventilator is daarom een goed moment om ook de demper te vervangen. 

 

Een dakventilator plaats je op een dakopstand. Voor goede dakventilatie is het aan te raden om een geluiddemper tussen de dakventilator en de dakopstand te plaatsen. 

In de dakopstand, de geluiddemper en de VDX en MX zit een kabeldoorvoer. Deze kan gebruikt worden om de kabel waterdicht van binnen naar buiten te krijgen.

Aan de slag? Kom in de lucht!
Zehnder Service & Kennis
Meer weten over gebruik of onderhoud? Ga dan naar Kennis & Service. Hier vind je documentatie en tutorials over jouw Zehnder product.
Vragen? Hulp nodig?
Wil je meer weten over Zehnder of heb je vragen over andere onderwerpen of producten van Zehnder, neem dan contact op via telefoon of mail. We geven graag antwoord op al je vragen.
Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen-verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om service en reserveonderdelen

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+31 (0) 38 429 69 11

Ventilatieberekening aanvragen

+31 (0) 38 429 62 20

Verzoek om service en reserveonderdelen

Vrij nummer

+31 (0) 38 429 69 11
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.