Mechanische ventilatie

De mechanische ventilatieboxen van Zehnder zijn stil en energiezuinig. Én met behulp van het installatiepakket binnen een mum van tijd geïnstalleerd. Bekijk hieronder de mechanische ventilatie-oplossingen voor nieuwbouw, renovatie en duurzame vervanging. 

Ventileren met een mechanische ventilatiebox

Mechanische ventilatie, oftewel een ventilatiesysteem C, vormt de basis voor een gezond en optimaal binnenklimaat dankzij continue luchtverversing. Een mechanische ventilatiebox voert de vervuilde lucht uit de woning af en haalt verse lucht binnen via roosters in de ramen of boven deuren. Bij vraaggestuurde ventilatie wordt er met behulp van sensoren automatisch geventileerd op basis van het CO2-gehalte en/of de luchtvochtigheid. Dit levert extra wooncomfort op.

Mechanische ventilatie

Nog even in 't kort: mechanische ventilatie, oftewel een ventilatiesysteem C.

Gezondheid

Of je nu gaat renoveren of aan een nieuwbouwproject begint: het ventilatiesysteem vormt de longen van de woning. Een mechanische ventilatiebox zuigt vervuilde lucht af, waardoor er verse buitenlucht de woning binnenkomt. Door continu te ventileren voorkom je dus dat schadelijke stoffen of vervelende geurtjes in de woning blijven hangen.

Kennis

Wil je graag meer kennis opdoen over mechanische ventilatie is, hoe een ventilatiesysteem C precies werkt en wat de voordelen zijn? Of heb je vragen over onderhoud of garantie? Op de pagina Kennis & Service helpen we je graag verder! En met onderstaande veelgestelde vragen zetten we alle informatie over mechanische ventilatie nog even voor je op een rijtje.

Installatie

Via een installateur koop je alles wat je nodig hebt voor een mechanische ventilatiesysteem. De installateur maakt vooraf een berekening en een ventilatie-ontwerp en koopt de benodigde materialen bij een technische groothandel. Denk hierbij aan de aanschaf van de ventilatiebox, de kanalen, verbindingsstukken en ventielen.

Vind een Zehnder installateur

Ben je op zoek naar de juiste mechanische ventilatie-oplossing? Het beste advies vind je gemakkelijk op onze website of via jouw Zehnder installateur. Vind hier direct jouw Zehnder installateur. Of kijk voor meer informatie op de service-pagina.

Veelgestelde vragen

Over mechanische ventilatie

Mechanische afvoerventilatie wordt ook wel ventilatiesysteem C genoemd. Het is een combinatie van natuurlijke en mechanische ventilatie. Bij mechanische ventilatie wordt gebruikte, vervuilde binnenlucht continu uit de woning afgevoerd via ventilatiekanalen in de keuken, badkamer en het toilet. Verse lucht komt het huis binnen via ventilatieroosters in deuren of ramen.

De woonhuisventilator, ook wel ventilatiebox genoemd, zit meestal in de buurt van de cv-ketel. De mechanische ventilatiebox zuigt de vervuilde lucht uit de woning en voert deze via een kanaal af naar buiten.

Als het systeem goed gebruikt wordt, zorgt de mechanische ventilatie voor voldoende gezonde lucht in huis. Het systeem ververst de binnenlucht in de woning continu met verse buitenlucht.

Het mechanische ventilatiesysteem bestaat onder andere uit een woonhuisventilator, ook wel een mechanische ventilatiebox genoemd. Afhankelijk van de woning en wensen zijn er verschillende types ventilatieboxen.

Naast de ventilatiebox zijn er raamroosters waardoor de verse lucht naar binnen komt. Verder zijn er niet zichtbare kanalen in de woning waardoor de vervuilde lucht naar buiten wordt afgevoerd. Ook de ventielen in de woon- en slaapkamers, keuken, toilet en badkamer zijn onderdeel van het totale mechanische ventilatiesysteem.

De mechanische ventilatiebox kan met een twee- of driestandenschakelaar worden bediend. Op deze manier heb je zelf invloed op hoeveel er geventileerd wordt. Doordat de lucht wordt afgezogen, wordt er vanzelf buitenlucht aangezogen door de ventilatieroosters.

Als het mechanische ventilatiesysteem voorzien is van vocht- en/of CO2-sensoren, gaat de bediening automatisch.

Een mechanische ventilatiebox kost ongeveer € 300,- , afhankelijk van het type en de gewenste accessoires. Daarbovenop komen eventueel kosten voor de aanleg van de ventilatiekanalen in huis en de ventielen.

Een mechanische ventilatiebox is te koop bij technische groothandels.

Wil je advies welk type mechanische ventilatiebox per woning geschikt is? Neem contact op met een installateur bij jou in de buurt.

Een mechanische ventilatiebox heeft een lange levensduur. Minimaal 15 jaar, maar meestal veel langer. De ventilatiebox moet worden vervangen wanneer deze niet meer (goed) werkt of wanneer deze niet meer voldoet aan je wensen. Nieuwe ventilatieboxen zijn stiller en energiezuiniger.

Op de mechanische woonhuisventilatoren van Zehnder, de Comfofan Silent, zit maar liefst zeven jaar garantie.

Aan de slag? Kom in de lucht!
Zehnder Service & Kennis
Meer weten over gebruik of onderhoud? Ga dan naar Kennis & Service. Hier vind je documentatie en tutorials over jouw Zehnder product.
Vragen? Hulp nodig?
Wil je meer weten over Zehnder of heb je vragen over andere onderwerpen of producten van Zehnder, neem dan contact op via telefoon of mail. We geven graag antwoord op al je vragen.
Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen-verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om service en reserveonderdelen

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+31 (0) 38 429 69 11

Ventilatieberekening aanvragen

+31 (0) 38 429 62 20

Verzoek om service en reserveonderdelen

Vrij nummer

+31 (0) 38 429 69 11
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.