Nu de gas- en elektriciteitsprijzen wereldwijd zijn gestegen, moeten we allemaal nadenken over manieren waarop we de hoeveelheid energie die we thuis gebruiken kunnen verminderen. Het goede nieuws is dat we zelfs met kleine aanpassingen een groot verschil kunnen maken. Laten we eens kijken waarom het zo belangrijk is om ons energieverbruik te verlagen en wat tien eenvoudige manieren zijn die we allemaal kunnen toepassen.

Energie besparen om geld te besparen 

Waarom stijgen de energieprijzen? Daarvoor zijn er vele redenen. Ten eerste viel Rusland begin 2022 Oekraïne binnen. Omdat Rusland ongeveer 40% van het gasverbruik in Europa levert, moesten landen alternatieve energiebronnen vinden, waardoor de prijzen stegen. De lange winter van vorig jaar betekende dat landen meer gas dan normaal gebruikten om gebouwen te verwarmen. Dit leidde tot een grotere vraag en dus hogere prijzen.  

De energierekeningen stegen ook door de pandemie. Toen aan het eind van de lockdown gebouwen weer werden geopend voor werknemers en bezoekers, was daarvoor meer energie nodig, waardoor leveranciers onder grote druk kwamen te staan. De wereldwijde energieprijsindex steeg met 100 punten tussen augustus 2021 en maart 2022, en zelfs in 2023 zelfs nog verder stijgen. Helaas worden deze kosten doorgerekend aan de huiseigenaren. Hoewel regeringen overal ter wereld doen wat ze kunnen om mensen te helpen met hun energierekeningen, kunnen we zelf ook maatregelen nemen om energie te besparen. Bijvoorbeeld door alle lampen in uw woning door LED's te vervangen, zou u € 269 per jaar kunnen besparen

 

Energie besparen om de wereld te verbeteren 

Nu de wereldwijde temperatuur stijgt en de CO2-concentraties in de lucht toenemen, is energiebesparing niet meer alleen ‘goed om te doen’, het is ook essentieel! Door thuis energie-efficiënt te zijn, zelfs in beperkte mate, kunnen we de klimaatverandering vertragen, fossiele brandstofemissies verlagen en onze kwetsbare ecosystemen beschermen. Het is een interessant feit waaraan u kunt denken. Als elk huishouden in de VS slechts één gloeilamp zou vervangen door een energiezuiniger lamp, zou die vermindering van de vervuiling overeenkomen met 1,3 miljoen minder auto's op de weg. 

Onze 10 belangrijke tips voor kleine energiebesparingen die een groot verschil maken

Wat kunt u dus thuis doen om energie te besparen, uw energierekening te verlagen en uw CO2-voetafdruk te verminderen? Er zijn grotere dingen die u kunt zoals het isoleren van uw zolder, de installatie van ramen met dubbele beglazing en van zonnepanelen op uw dak. Hoewel dit geweldige projecten zijn om uw energierekening te verlagen en uw huis groener te maken, kost de implementatie ervan tijd. U kunt de ramen in uw woning immers niet tijdens uw lunchpauze vervangen! Wat dacht u van eenvoudigere dingen die u in een half uur kunt doen? Hier zijn tien ideeën die we bij Zehnder hebben uitgeprobeerd en getest! 

1. Dicht tochtgaten af

Vele woningen, vooral oudere, hebben gaten waar koude lucht kan binnendringen en warme lucht gemakkelijk kan ontsnappen. Om dit warmteverlies te compenseren, zetten we dan de verwarming hoger. Door te zien waar koude lucht binnendringt en dit te verhelpen, kunnen we onze woningen warmer en groener maken. Een opening onder een deur kunt u bijvoorbeeld afdichten met een tochtafsluiter, zodat de warme lucht niet kan wegstromen. En een klapperend raam kunt u met een tochtstrip verhelpen. Barsten in houten vloeren? Een klein beetje silicone vulmiddel lost dat probleem op! 

Belangrijke opmerking: Het is essentieel om niet alle openingen af te dichten die voor de ventilatie van uw woning dienen, zoals afzuigventilatoren en luchtstenen. Deze voorkomen vochtigheid en condensatie, waardoor uw woning frisser en veiliger wordt! 

2. Slijt gordijnen wanneer het donker wordt

Dit lijkt wellicht een vreemd idee, maar het werkt! Als het donker wordt, daalt de temperatuur en warme lucht verlaat uw woning. Door gordijnen te sluiten en zonweringen neer te laten, zorgt u ervoor dat de lucht in de ruimte blijft. Creëer een warme en gezellige sfeer door enkele kaarsen aan te steken en naar uw favoriete tv-show te kijken!

3. Vul de ketel niet te veel 

We houden allemaal van een lekkere kop koffie of thee ‘s morgens. Het kan echter een van de gemakkelijkste manieren zijn om energie in een woning te verspillen, vooral als u meerdere koppen per dag drinkt! Als u de ketel te veel vult, gebruikt u energie om het water te verwarmen dat u niet zult gebruiken. U kunt daarom beter telkens alleen de hoeveelheid water verwarmen die u nodig hebt. Of nog beter: koop een thermosfles en vul die aan het begin van de dag met heet water. In die fles blijft het water urenlang warm, zodat u de ketel niet meer steeds hoeft in te schakelen. 

4. Gebruik de magnetron

Gebruik de magnetron om uw maaltijd te bereiden in plaats van de oven; dat is energiezuiniger. Zo kunt u tot 60% meer energie. Waarom is een magnetron een milieuvriendelijker optie? Magnetron verwarmen alleen het voedsel in plaats van ook de lucht rondom het voedsel. Ook verspreiden ze, in tegenstelling tot ovens, geen warmte lucht door de rest van de woning. Vergeet niet om uw magnetron regelmatig schoon te maken! Voedselspatten kunnen roest veroorzaken, waardoor uw magnetron minder lang meegaat. 

5. Neem kortere douches

Vier minuten korter douchen, betekent dat u minder water gebruikt en dus minder energie om het te verwarmen. Volgens de Energy Saving Trust kunt u ten minste € 110 per jaar besparen door een korte en verfrissende douche te nemen. Hier is een handige tip: zoek een vier minuten durende song op Spotify en speel die af wanneer u gaat douchen. Aan het eind van de song is het tijd om uw handdoek te pakken!

6. Schakel dingen uit 

Een van de eenvoudigste dingen die u kunt doen om uw energierekening te verlagen, is dingen uit te schakelen wanneer u die niet meer gebruikt. Schakel bijvoorbeeld lampen uit als u niet meer in de ruimte bent. Naast lampen moet u ook elektrische apparatuur uitschakelen of de stekker uit het stopcontact trekken, zoals telefoonladers, computers en gameconsoles. Deze ‘energievreters’ gebruiken kleine hoeveelheden energie zelfs als ze niet zijn ingeschakeld. En hoewel dit niet veel lijkt te zijn, bespaart u in de loop der tijd toch veel geld. Natuurlijk moeten bepaalde apparaten altijd ingeschakeld blijven, waaronder koelkasten en vriezers. U kunt naar schatting € 170 per jaar besparen door stekkers uit wandcontacten te trekken wanneer u de betreffende apparaten niet gebruikt. 

7. Gebruik de vaatwasser in plaats van met de hand afwassen

U denkt wellicht dat het beter is om uw vuile eetgerei met de hand af te wassen in plaats van in een vaatwasser. In feite is het tegenovergestelde waar! Een vaatwasser gebruikt minder water en het kost minder tijd om het water te verwarmen dan vanuit de kraan. Gebruik dus gewoon uw vaatwasser om uw borden en glazen aan het eind van de dag af te wassen! Voor maximale efficiëntie moet u ervoor zorgen dat uw vaatwasser vol is en dat u de ecocyclus gebruikt, omdat u dan minder water gebruikt. Was uw borden etc. ook niet vooraf af; bij moderne vaatwassers is dat niet meer nodig. 

8. Droog uw was in de tuin 

Er is niets mooier dan warme, schone en frisse was direct uit de droger. Wasdrogers zijn echter een van de meest energieverslindende apparaten in de woning. Wanneer u uw droger drie keer per week gebruikt, kost u dat naar schatting € 258 per jaar. Als het buiten niet regent of vochtig is, is het buitenshuis drogen van uw kleren een geweldige manier om geld te besparen en groener te worden. U kunt natuurlijk ook binnenshuis een droogrek gebruiken. Open dan wel een raam voor ventilatie.

9. Stof uw (gloei)lampen af 

Met wat schoonmaken thuis kunt u een groenere woning krijgen! Volgens het Amerikaanse Ministerie van Energie geven vuile gloeilampen 30% minder licht af dan schone. U moet dan meer lampen inschakelen om dezelfde verlichting te krijgen. Veeg gloeilampen regelmatig af met een droge doek en was tegelijkertijd uw ramen om van natuurlijk zonlicht te genieten! 

10. Verlaag uw thermostaat met één graad 

En ten slotte: wist u dat wanneer u uw thermostaat met één graad verlaagt, u tot € 148 per jaar kunt besparen? Een kleine aanpassing van uw verwarming zult u niet snel merken en verlaagt ook uw CO2-voetafdruk. Waarom probeert u sommige van deze ideeën niet vandaag en neemt u de eerste stap op weg naar vermindering van uw gas- en elektriciteitsverbruik? 

Bij Zehnder Group streven we ernaar wereldwijd energiezuinige verwarmings- en koelsystemen voor woningen en bedrijven te leveren.  

Onze producten voor stralingsverwarming en koeling, zoals onze plafondpanelen, kunnen ruim 40% energie besparen vergeleken met andere systemen, en zorgen zo voor een aangenaam binnenklimaat.  

Lees vandaag nog meer over ons productassortiment.

Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen-verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om service en reserveonderdelen

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+31 (0) 38 429 69 11

Ventilatieberekening aanvragen

+31 (0) 38 429 62 20

Verzoek om service en reserveonderdelen

Vrij nummer

+31 (0) 38 429 69 11
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.