Passief huis bouwen met Zehnder

De termen 'passief bouwen' en 'passief huis' hoor je steeds vaker. Het idee van passief bouwen en een passief huis bouwen is niet nieuw. Al decennia lang levert het concept wereldwijd mooie en krachtige bouwconcepten met een minimaal verbruik van energie. Zehnder levert producten die het bouwen van een passief huis mogelijk maken. Het onafhankelijke onderzoeksinstituut “Passive House Institute” certificeert deze producten. De wtw-units van Zehnder hebben een certificaat voor de prestaties op het gebied van koudeterugwinning.

Energiezuinig (ver)bouwen

Bij de (ver)bouwing van een woning kun je op voorhand rekening houden met de gewenste energielast van de woning. Dit bepaalt de uiteindelijke energierekening. Er zijn verschillende duurzame opties en die vind je hieronder: 

 

Lage energiewoning

Een lage energiewoning verbruikt jaarlijks minder dan 50kWh per vierkante meter vloeroppervlakte. Dit energieverbruik ligt daarmee lager dan een traditionele woning. Om dit te realiseren worden maatregelen getroffen die energieverbruik beperken. Voorbeelden zijn goede isolatie en ventilatie met energieterugwinning.

 

Nul-op-de-meter woning

Bij een nul-op-de-meter woning wordt binnen één jaar evenveel energie gebruikt als opgewekt. Deze balans in energielast en de -vraag wordt mogelijk gemaakt door installaties als zonnepanelen, een warmtepomp of een windmolen.

 

Plus-op-de-meter woning

Plus-op-de-meter woningen zijn woningen die meer energie opleveren dan dat zij verbruiken. De extra energie die niet nodig is voor de woning wordt of teruggegeven aan het net, of opgeslagen/gebruikt voor bijvoorbeeld het opladen van een elektrische auto.

 

Passief huis

Een passief huis bouwen betekent rekening houden met het jaarlijks minder dan 15kWh per vierkante meter vloeroppervlakte verbruiken. Dit is tot wel vier keer minder dan bij een gemiddelde woning. Het is dusdanig luchtdicht en goed geïsoleerd dat de warmteverliezen tot een minimum zijn gereduceerd. In dergelijke woningen wordt een wtw-unit toegepast. Hiermee wordt geventileerd met in de winter het behoud van warmte, en in de zomer het behoud van koelte. Daarnaast wordt er optimaal gebruik gemaakt van duurzame, passieve energiebronnen zoals de zon en warmtewinsten uit de bodem.

Uniek informatiecentrum voor particulieren en professionals

In Deurne is het Passiefhuiscentrum: een unieke locatie waar particulieren en professionals informatie krijgen over de best toepasbare producten wanneer je een passief huis gaat bouwen. Ook vind je er tal van informatie voor het bouwen van een energiezuinige woning (een zogenaamde laagenergie-woning of een passief huis), het bouwen van een energiezuinig pand voor andere doeleinden of voor het verbouwen van een bestaande woning of een bestaand pand.

Op de verdieping bevindt zich het centrum waar producten staan opgesteld. Deze variëren van bouwsystemen, zonweringsystemen, afwerking materialen, verwarming, koeling, ventilatie en klimaatsystemen tot isolatiematerialen en spouwmuurisolatiematerialen. Naast productinformatie vind je in het Passiefhuiscentrum in Deurne informatie over architecten, bouwbedrijven en producenten. Er zijn geregeld lezingen en informatiesessies. Beslist de moeite van bezoeken waard.

Hulp of antwoorden nodig? We helpen je graag

Download de Passiefhuis-certificaten

Zehnder heeft met de ComfoAir Q wtw-units als eerste ventilatieproducent het Passiefhuis-certificaat voor warme klimaten behaald. Deze certificering is toegekend door het gerenommeerde Passive House Institute (PHI), een onafhankelijk onderzoeksinstituut wat zich richt op de ontwikkeling van extreem energie-efficiënte gebouwen.

Aan de slag? Kom in de lucht!
Zehnder Service & Kennis
Meer weten over gebruik of onderhoud? Ga dan naar Kennis & Service. Hier vind je documentatie en tutorials over jouw Zehnder product.
Vragen? Hulp nodig?
Wil je meer weten over Zehnder of heb je vragen over andere onderwerpen of producten van Zehnder, neem dan contact op via telefoon of mail. We geven graag antwoord op al je vragen.
Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen-verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om service en reserveonderdelen

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+31 (0) 38 429 69 11

Ventilatieberekening aanvragen

+31 (0) 38 429 62 20

Verzoek om service en reserveonderdelen

Vrij nummer

+31 (0) 38 429 69 11
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.