We extend the cycle

We zijn zuinig op onze aarde. De CO2-voetafdruk van de bouw moet substantieel omlaag. Daarom bewegen we bij Zehnder van lineair... naar circulair. In ons denken, in ons doen en in onze business. Of simpeler gezegd: we verleggen onze focus van nieuw naar ‘verlengen’. De levenscyclus van onze producten allereerst. Dat doen we door grondstoffen, techniek en data slimmer in te zetten. Maar ook verlengen we onze reikwijdte: binnen én buiten Zehnder.

Want alleen samen kun je grotere stappen zetten.

Duurzame organisatie

Succes begint bij jezelf. En dus kiezen we voor een productieproces met zo min mogelijk afval. We scheiden de resterende afvalstroom en efficiënt en elektrisch vervoer is de norm.

Duurzame producten

We werken aan producten die energie-efficiënt werken. Die bovendien gemaakt zijn van duurzame of gerecyclede materialen. En die we ontwerpen aan de hand van circulaire criteria.

Duurzame relaties

Alleen ga je sneller, samen kom je verder. Daarom werken we intensief samen met leveranciers, klanten, fabrikanten en andere (keten)partners. Zo maken we samen van duurzame ambities, een realiteit.

Duurzame business

Onze focus gaat van nieuw naar ‘next level’. Van waste naar waardevol. Dat betekent dat hergebruik en revisie het uitgangspunt zijn. Daar ontwikkelen we continu (nieuwe) technieken en services voor.

Duurzame optelsom

Refurbishing en repurposing. Hippe termen, maar van betekenis met impact. Ze zeggen hoe we kijken naar productontwikkeling. Door ze te koppelen aan slim datamanagement, gaan we stap voor stap naar een innovatief businessmodel. Eén die draait om circulariteit en waarin elk product zo lang mogelijk wordt gebruikt. Zo gaan we zuinig om met grondstoffen.

Goed voor de aarde, goed voor jou.

Dit is hoe wij onze productlevenscyclus verlengen

Recycling & refurbishing

Hergebruik. Dat is de nieuwe standaard. Het betekent dat we stap voor stap de retourstroom van onze producten optimaliseren. Daarmee kunnen we onze oude producten nieuw leven inblazen. Een flinke upgrade geven, ofwel refurbishen, en opnieuw inzetten. Of het materiaal opnieuw gebruiken voor andere producten. Soms lukt dat niet. Dan is duurzaam recyclen de oplossing.

Productontwerp

Wanneer we nieuwe producten ontwerpen, houden we de circulaire ontwerpcriteria vlakbij. Door bijvoorbeeld zó te ontwerpen dat je in de toekomst alleen een onderdeel vervangt, in plaats van een heel product. En natuurlijk zijn we kritisch op materialen: kiezen we voor gerecycled of biobased waar dat kan.

Products as a service

Data brengt ons verder. Met onze systemen in de markt kunnen we steeds beter inschatten of een product aan onderhoud of vervanging toe is. Door bewoners services zoals een onderhoudsabonnement aan te bieden, blijven onze producten langer optimaal werken. Én verlengen we de levensduur ervan. Aan het eind van de levensduur nemen we producten terug om zo de cirkel rond te maken.

Slim verbeteren

Soms is de basis nog goed en is alleen een upgrade nodig. Repurposing is dan de oplossing. Neem de veelvoorkomende ComfoFan S of CMF(e). Daarvan klikt het oude motoronderdeel eenvoudig uit de behuizing en de nieuwe (zuinigere) Move Up erin. Ook de kanalen blijven gewoon, zoals ze zijn. Zo maken we slim gebruik van bestaande kwaliteit, zonder te verspillen.

Onze criteria voor productontwikkeling

Verspilling voorkomen

Hoe ontwerpen we producten waarvan onderdelen makkelijk vervangen kunnen worden?

 

De basis verbeteren

Welke bestaande producten kunnen we met een eenvoudige handeling een upgrade geven?

Bewust met grondstoffen

Welke gerecyclede materialen of biobased grondstoffen kunnen we gebruiken?

Van visie naar werkvloer

Een praktijkvoorbeeld: Een straat met 16 te renoveren woningen. Uitdaging: Iedere woning voorzien van een circulair wtw-ventilatiesysteem. Werkwijze: Samen met de installateur beoordeelden onze collega’s uit allerlei disciplines welke onderdelen uit de oude wtw-units hergebruikt of refurbished konden worden. Ze werden heel slim aangevuld met ComfoAir ventilatoren uit een ander renovatieproject. Het resultaat? Alle 16 woningen zijn uitgerust met een 100% hergebruikt product, wat als nieuw is. Mét 100% garantie. Dat is ook niet onbelangrijk.

Coming up: materiaalpaspoort

Grondstoffen worden schaarser. Dat betekent dat, bij de aanschaf van een nieuw product, een minimale impact steeds belangrijker wordt. Daarom werken we op dit moment aan een materiaalpaspoort voor onze producten. We zoeken tot op ‘schroef-niveau’ uit welke impact ons product heeft op de omgeving. En dat is best bijzonder, want onze producten kennen nogal wat onderdelen. Wordt vervolgd!

Verpakkingen minimaliseren

Als deelnemend lid van Brancheplan Verpakkingen richten we ons op het verminderen, verduurzamen en hoogwaardig hergebruiken van de verpakkingen in de installatiebranche. De ambitie is toe te werken naar een circulaire economie, waarbij wij het gebruik van primaire grondstoffen van verpakkingen en het verpakkingsafval minimaliseren.

Meer weten over onze stappen wereldwijd?

Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen-verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om service en reserveonderdelen

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+31 (0) 38 429 69 11

Ventilatieberekening aanvragen

+31 (0) 38 429 62 20

Verzoek om service en reserveonderdelen

Vrij nummer

+31 (0) 38 429 69 11
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.