Misschien ben je er niet eens bewust van, maar met de simpele handeling van het vervangen van de luchtventielen, kun je het ventilatiesysteem in jouw huis een flinke upgrade geven.

Luchtventielen zijn de ronde afzuig- en toevoerpunten aan het plafond of in de muur van bijvoorbeeld de badkamer, keuken, wc en ook steeds vaker de woon- en slaapkamers. Op deze plekken wordt vervuilde lucht afgevoerd en, wanneer je een systeem met warmteterugwinning hebt, verse lucht het huis ingeblazen. Hieronder vind je vijf redenen om voor design luchtventielen te kiezen.

1. Altijd een schoon plafond

Je ziet het geregeld: rond afzuig- en toevoerpunten aan het plafond of in de muur ontstaat een donkere kring. Vooral op een lichte ondergrond, ziet deze vuilafzetting op en rond het ventiel er slordig uit. Reden nummer één om voor een design luchtventiel te kiezen is het voorkomen van dit vuil. In tegenstelling tot klassieke luchtventielen, is er bij een design ventiel rekening gehouden met de optimale luchtstroming. Daarnaast is het voorzien van een rubberen bevestigingsring die zorgt voor een permante afdichting tussen het ventiel en de kanaalaansluiting. Hierdoor blijft stof, vet en ander vuil nauwelijks op of rond het ventiel plakken. Een stuk minder schoonmaken dus!

Feit

Een design luchtventiel is zo ontworpen dat het optimaal gebruik maakt van het ‘Coanda-effect”. Door dit effect volgt de luchtstroom zo lang mogelijk het plafond of de muur. Hierdoor wordt de verse toevoerlucht gelijkmatig over de ruimte verspreid. Dit voorkomt tocht en maakt het geluidsniveau van de ventilatie extreem laag.

2. Gegarandeerd op de goede stand

Wat veel mensen niet weten, is dat een luchtventiel een belangrijke functie heeft bij de verdeling van de lucht in een woning. Aan de hand van een ventilatieberekening bepaalt de installateur voor iedere ruimte de benodigde hoeveelheid luchtverversing. Voor de luchtverdeling maakt zij/hij gebruik van de ventielen. Een design ventiel is geschikt voor 125 mm kanaalaansluitingen en een maximale luchthoeveelheid van 50 m³/h. In de ene ruimte zal het ventiel een stukje verder openstaan dan in een andere ruimte. Bij de installatie van het systeem wordt dit correct afgesteld.

Bij klassieke ventielen worden deze standen regelmatig per ongeluk aangepast waardoor het ventilatiesysteem niet meer correct is ingeregeld. Bij design luchtventielen kan de stand bij de installatie op het ventiel worden vergrendeld. Hierbij kiest de installateur voor één van de 25 "vaste" instelstanden. Hierdoor kan hij/zij de ventielen voor het plaatsen instellen en zijn ze nadien eenvoudig te controleren. Mocht je het ventiel toch eens willen schoonmaken, dan kun je deze dus gewoon uit het plafond halen en met een sopje schoonmaken, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je het in een andere stand zet. Hierdoor wordt, ook na het schoonmaken van de ventielen, in iedere ruimte de juiste luchthoeveelheid af- en aangevoerd.

“Design luchtventielen zijn niet alleen mooi, ze zorgen ook voor meer wooncomfort.”

3. Perfect op elkaar afgestemd design

Heb je een mooi strak plafond in je open woonkeuken? Dan hoort daar een mooi luchtventiel bij. Klassieke ventielen zijn een doorn in het oog vergeleken met de slanke, subtiele designventielen. De Zehnder ComfoValve Luna serie won niet voor niets meerdere design awards. Ondanks de diverse instelposities voor de luchtstroom, blijft de montagehoogte van de ventielen gelijk (30 mm). Hierdoor gaan ze harmonieus op in het interieur.

Daar komt bij dat design luchtventielen lang mooi blijven. Het tijdloze design is uitgevoerd met zorgvuldig geselecteerde, hoogwaardige materialen. Deze zijn uv-bestendig, krasbestendig, kleurvast en eenvoudig te reinigen.

4. Nooit meer last van tocht

Wanneer je op de bank zit, wil je geen frisse wind in je nek voelen. Ook dat is een reden om voor een design luchtventiel te kiezen. Deze zorgen namelijk voor een gelijkmatige verdeling van de verse lucht door de ruimte.

5. Muisstil

Je wilt verse lucht in huis, maar ook comfort. Een muisstil systeem is dan wenselijk. Hoe minder weerstand lucht heeft, hoe minder geluid het maakt. Daarmee komen we op de laatste reden om te kiezen voor design luchtventielen: deze voldoen aan de strengste eisen voor geluidsemissie en bieden maximaal wooncomfort.

Tips

Advies van de installateur

Wil je na het lezen van dit artikel jouw ventilatiesysteem mooier en comfortabeler maken met behulp van design luchtventielen? Je schaft ze aan via een installateur bij jou in de buurt:

Vind installateur
 

Zehnder ComfoValve Luna serie

De voordelen van design luchtventielen die in dit artikel beschreven worden, zijn gebaseerd op de Zehnder ComfoValve Luna serie. Meer weten over deze luchtventielen?

Check de Luna serie

Waarom Zehnder?

Zehnder Group Nederland houdt zich intensief en succesvol bezig met innovatieve oplossingen voor het binnenklimaat. De kwaliteit van de binnenlucht en het comfort voor de mens in zijn leef-, woon- en werkomgeving staan daarbij centraal. Ons doel: het realiseren van een gezond, comfortabel en energiezuinig binnenklimaat.

Energiezuinige klimaatbeheersing

Gezond en comfortabel binnenklimaat

Marktleider in ventilatiesystemen

Aan de slag? Kom in de lucht!
Zehnder Service & Kennis
Meer weten over gebruik of onderhoud? Ga dan naar Kennis & Service. Hier vind je documentatie en tutorials over jouw Zehnder product.
Vragen? Hulp nodig?
Wil je meer weten over Zehnder of heb je vragen over andere onderwerpen of producten van Zehnder, neem dan contact op via telefoon of mail. We geven graag antwoord op al je vragen.
Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen-verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om service en reserveonderdelen

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+31 (0) 38 429 69 11

Ventilatieberekening aanvragen

+31 (0) 38 429 62 20

Verzoek om service en reserveonderdelen

Vrij nummer

+31 (0) 38 429 69 11
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.