Koelen en verwarmen met (zoveel mogelijk) natuurlijke energiebronnen

Meetresultaten van de combinatie wtw-unit en een lucht-lucht warmtepomp

Met welk systeem kun je zo energie-efficiënt mogelijk een comfortabel én gezond binnenklimaat creëren? Voor het antwoord op die vraag moet je bij Zehnder zijn, namelijk: met de combinatie wtw-ventilatie en een lucht-lucht warmtepomp voor additionele koeling en verwarming. Kennisconsultant Bart Cremers deed twee veldtesten en zocht uit wat een dergelijk ‘3-in-1’-systeem in de praktijk oplevert.

De combinatie van balansventilatie met een lucht-lucht warmtepomp

In zijn onderzoek bekeek Bart Cremers de resultaten van een systeem waarin balansventilatie (ComfoAir Q) werd gecombineerd met een lucht-lucht warmtepomp (ComfoClime). Dit systeem combineert ventilatie in huis met het verwarmen of koelen van de toegevoerde lucht, waarmee de temperatuur en luchtvochtigheid in huis wordt beïnvloed. Met behulp van een tweetal veldtesten zocht Bart uit hoe dit systeem door de seizoenen heen functioneerde. Dit deed hij door metingen te doen in een woning in Italië en in een woning in Luxemburg.

“De meetresultaten laten zien dat het systeem optimaal gebruik maakt van natuurlijke energiebronnen: eerst de vraag verminderen, dan passief koelen (’s zomers) en daarna pas actief koelen of verwarmen."

Bart Cremers , kennisconsultant gezond binnenklimaat Zehnder

Bart Cremers, expert adviser on ventilation at Zehnder

Optimaal gebruik maken van natuurlijke energiebronnen

Een jaar lang werd het binnenklimaat van de twee woningen gemonitord. Uit de data-analyse blijkt dat het systeem optimaal gebruik maakt van natuurlijke energiebronnen. Dit komt doordat de temperatuur en luchtvochtigheid in huis worden beïnvloed met passieve bronnen en er daarna pas actief wordt gekoeld of verwarmd. Dit wordt ‘Trias Energetica’ genoemd (zie kader). De data laat zien dat het systeem wisselde tussen verschillende modi:

  • Warmteterugwinning of koudeterugwinning: de warmte of koude die al in huis aanwezig is, werd hergebruikt om de binnenkomende lucht op te warmen of af te koelen. Hierdoor ging er geen energie verloren.
  • Passief koelen: Soms was het buiten koeler dan de gewenste temperatuur binnen. Bijvoorbeeld tijdens een zomernacht. In zo’n geval werd de koele buitenlucht gebruikt om de woning af te koelen.
  • Actief verwarmen of koelen: Was het binnenklimaat na bovenstaande stappen nog niet de gewenste temperatuur? Dan werd de verse lucht zo efficiënt mogelijk opgewarmd of afgekoeld door de lucht-lucht warmtepomp.

Goede resultaten, in verschillende klimaten

Het onderzoek laat zien dat de technologie die is toegepast het hele jaar door, in verschillende klimaten, een comfortabel en gezond binnenklimaat kan creëren. Dit kan door de temperatuur en luchtvochtigheid van verse lucht te beïnvloeden met natuurlijke energiebronnen en, wanneer nodig, met een energie-efficiënte warmtepomp.

Trias Energetica

Trias Energetica is een driestappenstrategie voor het ontwerpen van passieve en lage-energiewoningen. Het is ontwikkeld om zo efficiënt mogelijk om te gaan met energiebronnen. Zehnder heeft deze strategie toegepast in haar systemen voor ventilatie en beïnvloeding van de temperatuur.

Ten eerste vermindert het systeem het energieverbruik door terugwinning van warmte of koude. Ten tweede zal het systeem natuurlijke energiebronnen gebruiken. Ten slotte zal elektriciteit worden gebruikt door een lucht-lucht warmtepomp om extra verwarming of koeling te leveren wanneer natuurlijke energiebronnen beperkt of niet beschikbaar zijn.

Verder lezen

Wil je meer weten over dit onderzoek? Lees dan het artikel “The monitored performance of the combination of balanced ventilation with post-conditioning by an air-to-air heat pump” van Bart Cremers.

Interesse in welke oplossingen Zehnder biedt om het groeiende probleem van oververhitting in woningen tegen te gaan? Vraag dan het whitepaper aan

Waarom Zehnder?

Zehnder Group Nederland houdt zich intensief en succesvol bezig met innovatieve oplossingen voor het binnenklimaat. De kwaliteit van de binnenlucht en het comfort voor de mens in zijn leef-, woon- en werkomgeving staan daarbij centraal. Ons doel: het realiseren van een gezond, comfortabel en energiezuinig binnenklimaat.

Energiezuinige klimaatbeheersing

Gezond en comfortabel binnenklimaat

Marktleider in ventilatiesystemen

Aan de slag? Kom in de lucht!
Zehnder Service & Kennis
Meer weten over gebruik of onderhoud? Ga dan naar Kennis & Service. Hier vind je documentatie en tutorials over jouw Zehnder product.
Vragen? Hulp nodig?
Wil je meer weten over Zehnder of heb je vragen over andere onderwerpen of producten van Zehnder, neem dan contact op via telefoon of mail. We geven graag antwoord op al je vragen.
Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen-verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om service en reserveonderdelen

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+31 (0) 38 429 69 11

Ventilatieberekening aanvragen

+31 (0) 38 429 62 20

Verzoek om service en reserveonderdelen

Vrij nummer

+31 (0) 38 429 69 11
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.