In de landen om ons heen is het al gewoongoed; werken met een ventilatie totaalsysteem. Hier zijn we van oudsher gewend om zelf alle componenten bij elkaar te zoeken, maar de trend voor een totaalsysteem lijkt nu ook naar Nederland over te waaien. Een positieve ontwikkeling, want deze trend biedt de installateur die van gemak en zekerheid houdt veel voordelen.

Een goed ventilatiesysteem zorgt voor de juiste balans in luchtkwaliteit, comfort en energieprestaties van de woning en is daarmee van belang voor de gezondheid van de bewoners. Mede door de eisen voor Bijna Energieneutrale Gewbouwen (BENG), wordt steeds vaker gekozen bij nieuwbouw- en renovatie projecten voor balansventilatie met warmteterugwinning (WTW).

Wat is belangrijk?

Voor iedere installateur die gewend is te werken met ventilatieboxjes is de overstap naar een balansventilatiesysteem een flinke sprong. Vragen als ‘Hoe zit het nu met de bouwbesluit eisen?’, ‘Hoe maak ik zo’n balansberekening?’ en ‘Welke materialen heb ik allemaal nodig?’ zorgen logischerwijs voor stress en onzekerheid. Want hoe weet je nu wat belangrijk is?

Geen gepruts, maar de zekerheid van een totaalsysteem

Het ventilatie totaalsysteem biedt installateurs zekerheid. Alle onderdelen zijn door de fabrikant ontwikkeld, hierdoor kun je er zeker van zijn dat alles goed op elkaar past. Geen gepruts met verloopstukjes die net niet passen, Duck tape, of lastige bochtjes. Naast 100% luchtdicht worden ook de totale prestaties van het ventilatiesysteem gegarandeerd door de fabrikant. Je hebt één aanspreekpunt, dus geen gedoe met verschillende partijen die naar elkaar wijzen als het een keer op garantie aankomt.

Handige ventilatieberekening en systeemplan

Ook in de voorbereidende fase ervaar je gemak wanneer je kiest voor een ventilatie totaalsysteem. Maik Bennink, Productmanager bij Zehnder geeft enthousiast aan: “Ik help de installateur graag om zijn opdracht van begin tot einde zo goed mogelijk uit te voeren. Zodra de specificaties van de woning bekend zijn maken we een passende ventilatieberekening en een compleet systeemplan. Daar staat precies op ingetekend wat je waar nodig hebt en hoe de kanalen lopen. Super handig. Wat ook fijn is, is het bijbehorende ‘boodschappenlijstje’. Met een aantal groothandels zijn afspraken gemaakt dat zij alle benodigde materialen voor het totale Zehnder ventilatiesysteem op voorraad hebben. Zo grijp je als installateur dus nooit mis.”

Gemak op de bouwplaats

Ga je aan de slag met het Zehnder ventilatie totaalsysteem dan vallen de luchtverdeelslangen meteen op. De flexibele kunststof buizen zijn in twee diameters verkrijgbaar en hebben een andere verwerking dan de starre spiro kanalen. Er is weinig gereedschap nodig, je hoeft niet te slijpen op locatie – die slijptol waarmee je als ‘lawaaiboer’ je collega’s horendol maakte blijft nu fijn in de auto – de slangen zijn gemakkelijk met stift te markeren en iets inkorten of verlengen kun je heel eenvoudig met een scherp mes ter plaatse doen. Dat scheelt veel opmeten en onnodig heen- en weer lopen. Minder goed voor je stappenteller, maar wel fijn voor je efficiency.

Flexibel kent meer voordelen

In deze 3D-geprinte woning zijn de volgende Zehnder producten toegepast:

Naast het gemak in de verwerking is een groot bijkomend voordeel dat je bij onverwachte situaties op de bouwplaats flexibel om kunt leggen, zonder in te leveren op de kwaliteit van het systeem. Bij een conventioneel systeem is dat lastiger omdat je direct extra materialen nodig hebt en die niet direct voorhanden zijn als je al op locatie staat.

Kortom; kun je professionele ondersteuning gebruiken in je voorbereidingen, wil je gemak op de bouwplaats ervaren en na oplevering de zekerheid dat een fabrikant 100% achter je staat, dan is een ventilatie totaalsysteem beslist het overwegen waard.

Ontdek alle voordelen van gemak onder 1 dak.

Waarom Zehnder?

Zehnder Group Nederland houdt zich intensief en succesvol bezig met innovatieve oplossingen voor het binnenklimaat. De kwaliteit van de binnenlucht en het comfort voor de mens in zijn leef-, woon- en werkomgeving staan daarbij centraal. Ons doel: het realiseren van een gezond, comfortabel en energiezuinig binnenklimaat.

Energiezuinige klimaatbeheersing

Gezond en comfortabel binnenklimaat

Marktleider in ventilatiesystemen

Aan de slag? Kom in de lucht!
Zehnder Service & Kennis
Meer weten over gebruik of onderhoud? Ga dan naar Kennis & Service. Hier vind je documentatie en tutorials over jouw Zehnder product.
Vragen? Hulp nodig?
Wil je meer weten over Zehnder of heb je vragen over andere onderwerpen of producten van Zehnder, neem dan contact op via telefoon of mail. We geven graag antwoord op al je vragen.
Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen-verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om service en reserveonderdelen

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+31 (0) 38 429 69 11

Ventilatieberekening aanvragen

+31 (0) 38 429 62 20

Verzoek om service en reserveonderdelen

Vrij nummer

+31 (0) 38 429 69 11
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.