BENG-regelgeving: belangrijke informatie voor ventileren

Woningen die vandaag gebouwd of grondig gerenoveerd worden, moeten aan strikte isolatienormen voldoen. Daarover laten de BENG-eisen van de overheid geen twijfel bestaan. Sinds 2021 is luchtdicht bouwen de norm voor nieuwbouw. Dat betekent dat ook ventilatie meer aandacht krijgt. Want wanneer de bouwschil luchtdicht is, kun je niet anders dan gecontroleerd ventileren met mechanische ventilatie om het binnenklimaat voor de bewoners gezond, vochtvrij en comfortabel te houden.

Belangrijk: verse lucht via droge ruimtes

Welke ventilatie-installatie je ook kiest, de algemene regel luidt als volgt: de verse lucht moet de woning binnenkomen langs de droge ruimtes. Dat kan via subtiel in het interieur ingewerkte ventielen of via een ventilatierooster in het raam (ventilatiesysteem C). Van daaruit kan de lucht dan via de, in het plafond verwerkte, kanalen verder stromen naar de vochtige ruimten zoals de badkamer, keuken en het toilet om uiteindelijk te worden afgevoerd.

Kies een geschikt ventilatiesysteem

De beste manier om lucht aan en af te voeren en dus door élke ruimte van de woning te laten circuleren, hangt af van het gekozen type ventilatiesysteem. Kies je voor een ventilatiesysteem C, met zowel ventilatieroosters in het raam of in de muur (natuurlijke toevoer) als een ventilatiebox voor mechanische luchtafvoer? Of liever meteen een systeem D, met een ventilatiebox die aan- en afvoer automatisch en continu regelt (wtw-ventilatiesysteem)?                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Ventilatiesysteem installeren onder het dak

Voor een efficiënte aan- en afvoer staat of hangt de ventilatie-unit of centrale afzuiging daarom bij voorkeur op de zolder of in een technische ruimte onder het dak. Dat geldt voor zowel de ventilatie van een woning als voor een ventilatiesysteem in een appartementsgebouw.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Aan de slag? Kom in de lucht!
Zehnder Service & Kennis
Meer weten over gebruik of onderhoud? Ga dan naar Kennis & Service. Hier vind je documentatie en tutorials over jouw Zehnder product.
Vragen? Hulp nodig?
Wil je meer weten over Zehnder of heb je vragen over andere onderwerpen of producten van Zehnder, neem dan contact op via telefoon of mail. We geven graag antwoord op al je vragen.
Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen-verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om service en reserveonderdelen

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+31 (0) 38 429 69 11

Ventilatieberekening aanvragen

+31 (0) 38 429 62 20

Verzoek om service en reserveonderdelen

Vrij nummer

+31 (0) 38 429 69 11
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.