Nee, om te koelen heb je altijd een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning nodig.

Alles hangt af van jouw wensen en energiebron. Is dit centrale verwarming, zijn dit zonnepanelen of zijn het zonnepanelen gecombineerd met een warmtepomp misschien? Jouw Zehnder-installateur geeft je, op basis van jouw situatie, altijd professioneel advies.

Dat kan helaas niet. Een airco kun je alleen stand-alone installeren. Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning versterkt indirect de werking van een airco. De binnenkomende lucht van de airco gaat immers via de afvoerventielen door de wisselaar van je balansventilatiesysteem. Deze koelere lucht verlaagt zo de temperatuur van de invoerlucht van jouw balansventilatie. Dat is niet de bedoeling.

Dat ligt eraan welke balansventilatie-unit er geinstalleerd is. Koos je voor een ventilatie-unit die voorzien is van een bypass-functie, dan geniet je nu al van zomernachtkoeling. Dankzij zo'n bypass gaat de warme binnenlucht niet door de warmtewisselaar, maar met een omleiding rechtstreeks naar buiten. De verse buitenlucht wordt dus niet voorverwarmd. Afhankelijk van het type zijn er ook nog andere koelmogelijkheden met balansventilatie. 

Het is belangrijk dat de balansventilatie zijn lucht vanaf een koude plek aanvoert. Het liefst via een gevelrooster op de noordgevel. De minst optimale scenario’s zijn bitumen platdaken en oost-, west- of zuidgeoriënteerde daken. In die situaties is de temperatuur van de aanvoerlucht overdag vaak te hoog (metingen van boven de 50 graden Celsius zijn geen uitzondering). Het zal hierdoor heel lang duren voordat de bypass in werking treedt in de avond/nacht.

Om efficiënt te koelen met warmteterugwinnig is het cruciaal om de warmtebron (de zon) buiten te houden. Begin daarom altijd eerst met het aanbrengen van zonwering aan de buitenzijde van de raampartijen die veel zonlicht opvangen.

Dat hangt af van de situatie. Uitgaande van nieuwbouw, waarbij dus alles nog aangeschaft moet worden, varieert dit tussen de 6.000 en 10.000 euro (afhankelijk van de gekozen oplossing). Bij verbouwingen moet er gekeken worden of er al warmteterugwinning in de woning aanwezig is en of er een warmtepomp of andere bron voorhanden is die aangesloten kan worden op de Climate Switch-oplossingen.

Is er een warmtepomp aanwezig? Dan kan het systeem gebruikt worden om te koelen. Hiervoor is een ComfoPost nodig die in het toevoerkanaal wordt geplaatst. Belangrijk is dat de ComfoPost moet voorzien worden van koud water via een warmtepomp die een koelfunctie heeft. Voor een effectief gebruik moet dit de luxe variant van de WHR 950 of 960, met 0-10V-aansluiting, zijn.

Op dezelfde manier als warmterugwinning; wanneer het binnen koeler is dan buiten, dan zorgt de warmtewisselaar ervoor dat de aangevoerde buitenlucht wordt teruggekoeld door de afgevoerde binnenlucht. Bovendien zal jouw balansventilatie gebruik maken van vrije zomernachtkoeling door het openen van de bypass.

Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen-verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om service en reserveonderdelen

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+31 (0) 38 429 69 11

Ventilatieberekening aanvragen

+31 (0) 38 429 62 20

Verzoek om service en reserveonderdelen

Vrij nummer

+31 (0) 38 429 69 11
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.