30 April was het zover, de eerste bewoners van de Milestone woning kregen de sleutel, nou ja, een code. Want bij deze hypermoderne woning van 3D-geprint beton hoort geen traditionele sleutel. Project Milestone is een gezamenlijk bouw- en innovatieproject waarbij Innovent, Hoppenbrouwers Techniek en Zehnder het volledige ventilatiesysteem hebben gerealiseerd.

Het huis is een vrijstaande gelijkvloerse woning, in de Eindhovense wijk Bosrijk. De woning heeft de vorm van een grote zwerfkei, dat goed past bij de natuurlijke locatie, en aantoont welke vormvrijheid 3D-betonprinten biedt. De woning voldoet volledig aan alle strikte Nederlandse bouweisen en is met een energieprestatie coëfficiënt van 0.25 zeer energiezuinig en uiterst comfortabel.

Van A tot Z betrokken

“Het was een mooi en innovatief project om onze bijdrage aan te mogen leveren.” Aan het woord zijn Morten Sweegers, commercieel manager bij Innovent en Leon van de Vossenberg, accountmanager bij Zehnder. Beide heren zijn van A tot Z betrokken geweest bij het project. “We hebben de eerste opzet van het ontwerp gemaakt en gekeken welke materialen en producten het beste toegepast konden worden. Vervolgens is het volledige WTW-ventilatiesysteem aangebracht en in werking gesteld”.

Bewoners genieten dankzij dit slimme ventilatiesysteem altijd van een gezond en comfortabel binnenklimaat.

Innovatief

Het woord innovatief past in alle opzichten bij dit project; de unieke samenwerking tussen alle partijen, de bijzondere bouwwijze van de woning en de toegepaste systemen. Deze laatsten werken uiteraard volgens de modernste technieken, zo ook het ventilatiesysteem.

Leon geeft aan: “De Milestone woning hebben we uitgevoerd met een zogeheten gezoneerd balansventilatiesysteem. Hiermee wordt de lucht verdeeld tussen de woon- en slaapzone op basis van de gemeten CO₂-concentraties. Er wordt dus heel gericht geventileerd, wat veelal betekent dat ’s nachts meer geventileerd wordt in de slaapzone en minder in de woonzone en overdag andersom. Zo genieten de bewoners altijd van een gezond en comfortabel binnenklimaat.”

Snel & duurzaam

Geprinte woningen kunnen in principe een stuk sneller gebouwd worden, met meer flexibiliteit en gepersonaliseerde ontwerpen. Bovendien is het duurzamer, doordat er minder beton voor nodig is. De ambitie van de partners van Project Milestone is om met 3D-betonprinten uiteindelijk te komen tot een duurzame bouwmethode die bijdraagt aan het oplossen van het woningtekort.

Volgende woningen

Het Eindhovense huis is het eerste van vijf van ‘Project Milestone’. De vijf huizen worden na elkaar gebouwd, zodat bij elke nieuwe bouwronde maximaal geleerd kan worden van de vorige. Binnenkort starten de projectpartners aan het ontwerp voor de volgende woningen. Deze krijgen meerdere verdiepingen, waarvoor de techniek verder ontwikkeld moet worden. Meer weten? Neem een kijkje op www.3dprintedhouse.nl.

Boodschappenlijstje

In deze 3D-geprinte woning zijn de volgende Zehnder producten toegepast:

Fotografie: Bart van Overbeeke en Rutger Naber

Waarom Zehnder?

Zehnder Group Nederland houdt zich intensief en succesvol bezig met innovatieve oplossingen voor het binnenklimaat. De kwaliteit van de binnenlucht en het comfort voor de mens in zijn leef-, woon- en werkomgeving staan daarbij centraal. Ons doel: het realiseren van een gezond, comfortabel en energiezuinig binnenklimaat.

Energiezuinige klimaatbeheersing

Gezond en comfortabel binnenklimaat

Marktleider in ventilatiesystemen

Aan de slag? Kom in de lucht!
Zehnder Service & Kennis
Meer weten over gebruik of onderhoud? Ga dan naar Kennis & Service. Hier vind je documentatie en tutorials over jouw Zehnder product.
Vragen? Hulp nodig?
Wil je meer weten over Zehnder of heb je vragen over andere onderwerpen of producten van Zehnder, neem dan contact op via telefoon of mail. We geven graag antwoord op al je vragen.
Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen-verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om service en reserveonderdelen

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+31 (0) 38 429 69 11

Ventilatieberekening aanvragen

+31 (0) 38 429 62 20

Verzoek om service en reserveonderdelen

Vrij nummer

+31 (0) 38 429 69 11
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.