Zehnder trede hoger op duurzaamheidsladder met participatie Brancheplan verpakkingen

Met de officiële benoeming als deelnemende partij aan het Brancheplan Verpakkingen heeft Zehnder opnieuw een concrete stap voorwaarts gezet in het realiseren van haar circulaire ambities. Als deelnemend lid wil Zehnder samen met haar ketenpartners bijdragen aan het verminderen, verduurzamen en hoogwaardig hergebruiken van de verpakkingen in de installatiebranche. De ambitie is toe te werken naar een circulaire economie, waarbij het gebruik van primaire grondstoffen van verpakkingen en het verpakkingsafval wordt geminimaliseerd.

Niet wachten, maar doen

Om de toename van verpakkingsafval een halt toe te roepen, werkt de Europese Unie aan nieuwe regels, maar een grote groep bedrijven wil daar samen met installateurskoepel Techniek Nederland en de Federatie Elektrotechiek (Fedet) niet op wachten. Daarom werken zij samen binnen het collectief Brancheplan Verpakkingen. “De hele waardeketen is aangehaakt, van verpakkingsleverancier, fabrikant, groothandel en installateur tot eindgebruiker en afvalinzamelaar”, aldus projectleider Laurens de Vrijer van Techniek Nederland. 

Zehnder retouremballage. Een succesverhaal

Om de afvalstromen, met name het kartongebruik, sterk te reduceren is Zehnder in 2011 begonnen met de introductie van retouremballage bij haar leveranciers. Nicky Tuink, Head Operations bij Zehnder: “Het startte met één productielijn en een beperkt aantal leveranciers. De materialen werden niet langer in karton bij ons aangeleverd, maar in herbruikbare kratjes. In slechts één jaar tijd werd al een reductie van 50 ton aan kartonafval gerealiseerd! Inmiddels zijn 18 leveranciers aangesloten, hebben we een veelheid aan soorten en maten retourkratten en wordt op iedere productielijn gebruik gemaakt van deze retouremballage. Dit is een mooi voorbeeld hoe we samen met onze partners de toekomst steeds een stukje beter maken.”  

 

Duurzaam bouwen, anders denken

De CO2-voetafdruk van de bouw moet substantieel omlaag. Bij Zehnder wordt daarom bewogen van lineair naar circulair. De focus gaat van nieuw naar ‘verlengen’. In denken en doen. Bijvoorbeeld door grondstoffen, techniek en data slimmer in te zetten. Ontdek de duurzame Zehnder initiatieven.

Doelstellingen van het Brancheplan Verpakkingen voor 2025

Verminderen en voorkomen

  1. Er wordt 20% minder gebruik gemaakt van plastic en karton ten opzichte van 2021.  
  2. Bedrukking en/of stickers op verpakkingen – inclusief palletfolie – is verwijderd of vervangen door een duurzaam alternatief.

Verduurzamen

  1. Plastic verpakkingen bestaan uit ten minste 50% gerecycled plastic.  
  2. Al het nieuwe karton bevat een FSC/PEFC-label.  
  3. 80% van de papieren en kartonnen verpakkingen bestaat uit ten minste 80% gerecycled materiaal.  
  4. Plastic en kartonnen verpakkingen zijn 100% recyclebaar.  
  5. Piepschuim is vervangen door een duurzaam alternatief.  

Hoogwaardig hergebruik

  1. 100% verpakkingsmaterialen van papier, karton en plastic worden ingezameld voor recycling of hergebruikt. 

  2. Houten pallets zijn FSC/PEFC gecertificeerd en worden voor een nader te bepalen percentage hergebruikt. 

 

Ontdek Brancheplan verpakkingen

Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen-verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om service en reserveonderdelen

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+31 (0) 38 429 69 11

Ventilatieberekening aanvragen

+31 (0) 38 429 62 20

Verzoek om service en reserveonderdelen

Vrij nummer

+31 (0) 38 429 69 11
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.