Doelen en uitdagingen

De allereerste passieve renovatie van monumentale sociale woningen

De renovatie van monumentale panden is en blijft complex. Toezichthouders, bouwkundige specialisten en aanvullende bouwhistorische onderzoeken vragen extra tijd en aandacht waardoor planningen geregeld moeten worden aangepast. En ook als installateur loop je tegen praktische zaken aan: net te weinig ruimte voor de installatie, leidingen die niet door de muren en plafonds mogen, balken die in de weg zitten en roosters die niet passen. Voor alles is er een oplossing, maar het is niet altijd eenvoudig. Of toch wel? De Binnengasthuizen in Zwolle waren het eerste monumentale sociale woningbouwproject in Nederland, ontworpen en gebouwd volgens het Passief Bouwen principe. Een succesverhaal.

Project

Binnengasthuisstraat, Zwolle

 

Bouwperiode

1923, gerenoveerd in 2012

Woningen

Renovatie van 40 woningen tot 32 monumentale Passiefhuizen

Producten

Zehnder ComfoAir E

Opdrachtgever

Woningcorporatie Openbaar Belang Zwolle

 

De opdracht

Van energielabel F naar A+

Door de energiebesparingsdoelen uit het Convenant Energiebesparing Huursector hebben woningbouwcorporaties de doelstelling hun woningvoorraad de komende jaren te verduurzamen van het huidige gemiddelde D-label naar een gemiddeld B-label. Woningcorporatie Openbaar Belang in Zwolle wist de monumentale Binnengasthuizen zelfs op te waarderen van energielabel F naar energielabel A+.

Perfecte afstemming

Gezond binnenklimaat met WTW

“De uitdaging om passief te renoveren is door Dura Vermeer voor het verwarming- en ventilatievraagstuk met succes neergelegd bij Zehnder", vertelt manager vastgoed Ronald van Lith van Openbaar Belang. "Als je isoleert op het niveau van passiefhuis moet je een goed binnenklimaat zien te realiseren. Zehnder slaagde erin alle aan- en afvoerkanalen voor de ventilatie met warmteterugwinning (WTW) aan te brengen, zonder de originele architectuur van de woningen aan te tasten. Het gevolg was een perfecte afstemming van ontwerp, uitvoering en exploitatie.”  

Voordelen warmteterugwinning

De oplossing

Kant-en-klare energiemodule voor NOM-renovaties

Zehnder, Alklima/Mitsubishi Electric en ABB ontwikkelden samen de Wattz-In, een kant-en-klare module die op een intelligente manier verschillende functies integreert: een Zehnder ComfoAir E WTW-unit, een lucht-water-warmtepomp (Alklima/Mitsubishi Electric) en een omvormer en gateway voor monitoring (ABB). Alles in één. Jerôme Corba, adviseur binnenklimaat bij Zehnder: "De Wattz-In is bijzonder geschikt voor nul-op-de-meter-renovaties en voor energiezuinige nieuwbouw. Alle componenten zijn optimaal op elkaar afgestemd."

Als woningcorporatie profiteren we nu van jarenlang probleemloze ventilatie. En de bewoners ervaren het binnenklimaat als comfortabel, zowel in de zomer als in de winter.

Ronald van Lith, Manager Vastgoed bij Openbaar Belang

Het resultaat

Hoog wooncomfort, lage energiekosten

Van Lith spreekt over een succesverhaal: “Als woningcorporatie profiteren we nu van jarenlang probleemloze ventilatie, met een eveneens jarenlang gelijkblijvend prestatieniveau. De bewoners ervaren het binnenklimaat als comfortabel, zowel in de zomer als in de winter. Eén bewoner zei het mooi: ‘In de zomer is de woning heerlijk koel en in de winter is het lekker warm.’ Wat deze oplossing ook als toegevoegde waarde brengt, is dat het binnen het concept van het passiefhuis resulteert in moderne en duurzame technieken. Kortom, een optimale warmte- en geluidsisolatie voor de bewoners in een ventilatietechnisch comfortabele en levensloopbestendige woning, met op termijn lagere energiekosten.”

Voordelen van goede ventilatie 

Ontdek ons product voor de Binnengasthuizen:
Zehnder ComfoAir E

Laagste geluidsniveau gecombineerd met hoge energie-efficientië. Ideale projectoplossing dankzij eenvoudige en snelle installatie.

 

Don't wait to renovate
Ook expert in renovatie worden?
Ook expert in renovatie worden?
Neem contact op met een van onze renovatie-experts.
Aan de slag met renovatie? We helpen je graag op weg met een goed advies over de beste ventilatie voor jouw renovatie. Want geen renovatie is hetzelfde. Dan is het fijn als er even een partner meekijkt.
Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen-verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om service en reserveonderdelen

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+31 (0) 38 429 69 11

Ventilatieberekening aanvragen

+31 (0) 38 429 62 20

Verzoek om service en reserveonderdelen

Vrij nummer

+31 (0) 38 429 69 11
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.