“Zehnder weet wat de renovatiemarkt nodig heeft.”

Project

De Rotterdamse woningcorporatie Woonstad is haar bestand sociale huurwoningen aan het renoveren. In een deelproject van 45 woningen is de Zehnder WHR 918 warmteterugwinunit toegepast. Speciaal ontworpen voor plaatsing in zeer kleine ruimten. Een keukenkastje zou al ruim voldoende zijn om de woning te voorzien van een optimaal binnenklimaat. Peter Hartveld, operationeel directeur van Bevico: “Zehnder weet wat de renovatiemarkt nodig heeft.”

Een aantal jaren geleden is dit renovatieproject ingezet met de focus op CV rookgasvervanging. Dit renovatieproject wordt uitgevoerd in de combinatie van opdrachtgever Woonstad Rotterdam, Mampaey Installatietechniek uit Dordrecht voor de CV-installaties en Bevico voor de ventilatie-installaties. Peter Hartveld: “Beiden zijn wij partners van Woonstad Rotterdam. Samen hebben we klimaattechnisch voor hen dit renovatieproject uitgewerkt.”

Bevico: expert in ventilatie en rookgasoplossingen

Met bijna 20 jaar ervaring en 3 vestigingen in Nederland is Bevico één van de koplopers in Nederland op het gebied van renovatie en onderhoud van ventilatie-, luchtbehandeling- en rookgassystemen. Peter Hartveld: “Bij Bevico doen we meer dan alleen de uitvoering van een renovatie. Met ons team van experts, diepgaande kennis van de ontwikkelingen in de markt en eigen (door)ontwikkeling van technieken en systemen zijn we een lange termijnpartner voor zowel woningbouw als utiliteit. Onze activiteiten worden geborgd door een geïntegreerd kwaliteit-, arbo- en milieumanagementsysteem. Al deze voordelen zetten wij ook in bij onze samenwerking met Woonstad Rotterdam.”

Beperkte kastruimte

Peter Hartveld: “Wat we aantroffen, was een aantal oude Agpo VR Combifor toestellen. Die toestellen, oude grote kasten, combineerden vroeger CV en VR/WTW. Die worden verwijderd en daarbij blijft een bepaalde beperkte kastruimte over. Omdat we in dit project alleen renovatie en bestaande bouw doen, zitten we dus vast aan die beperkte maatvoering van deze kastruimte. In die kast komt een nieuwe losse CV-ketel van Intergas, maar er dient ook een nieuwe WTW-installatie ingebouwd te worden.”

Win-win situatie voor alle betrokkenen

Na een diepgaand onderzoek naar een kleine, compacte en toch rendementsvolle unit, kwam Bevico uit op de WHR 918 van Zehnder: “We kwamen met hen vorig jaar in contact tijdens de Bouwbeurs en zij attendeerden ons op deze compacte unit. De maatvoering sluit goed aan op de beperkte kastruimte die overbleef voor ons aandeel in dit renovatieproject. Dit leidde tot een win-win situatie voor alle betrokkenen: wij konden de nieuwe CV-ketel én de nieuwe WTW-unit kwijt in die ene kleine kast.”

Compact en toch een hoog rendement

Bevico was blij met de compactheid, maar zij verlangde uiteraard ook bepaalde prestaties: “De huurwoningen die we renoveren in dit project, zijn van het kleine type. Dus is ook de verlangde capaciteit wat kleiner. Binnen de capaciteitsrange die wij zochten voldoet de Zehnder WHR 918 uitstekend. Als het aankomt op warmteterugwinning scoort de WHR 918 zelfs 90% rendement. Dit in combinatie met ook nog eens een energiezuinige IntergaCV-ketel via Mampaey installaties, onze partner in dit project. We hebben nu het eerste deel van 45 woningen klimaattechnisch gerenoveerd. Het gaat om huurwoningen met daartussen ook enkele koopwoningen. Deze woningen staan in Rotterdam in de omgeving van de Mathenesserdijk, het gebied in Spangen bij het Sparta stadion. We zijn na de Bouwvak 2015 gestart en nu tegen het eind van 2015 bijna klaar.”

Uitleg aan bewoners

Gelijktijdig met de vervangingen legt Bevico aan de bewoners ook het nieuwe systeem uit, zo ook de WHR 918. “De bediening is eenvoudig met een driestandenschakelaar: laag, midden en hoog. De luchthoeveelheden voor deze standen regelen we in voor de bewoners. Dit uit zich in comfort, maar ook energiebesparing door onder andere toepassing van energetische motoren. Tot slot doen we ook het onderhoud en service, dat hoort bij ons partnerschap”, besluit Peter Hartveld.

Geïnstalleerde producten

Zehnder WHR 918

De WHR 918 is een warmteterugwinunit die speciaal ontworpen is voor een plaatsing in zeer kleine ruimten. Een keukenkastje is al ruim voldoende om de woning te voorzien van een geavanceerd gebalanceerd ventilatiesysteem.

Naar Product 

Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen-verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om service en reserveonderdelen

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+31 (0) 38 429 69 11

Ventilatieberekening aanvragen

+31 (0) 38 429 62 20

Verzoek om service en reserveonderdelen

Vrij nummer

+31 (0) 38 429 69 11
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.