Hoe je pollenallergieën thuis kunt beheersen

8 tips voor verlichting op korte- en lange termijn

Lente! De tijd van het jaar waarin we ons verheugen op warmere temperaturen, meer zonneschijn en om meer tijd buiten door te brengen. Wanneer je echter gevoelig bent voor pollenallergie, reageer je minder enthousiast op de lente, dan heb je vaak last van niezen, loopneuzen en jeukende ogen.

Hoewel er geen genezing is voor pollenallergie – ook wel hooikoorts genoemd, kun je bepaalde maatregelen nemen om de allergiesymptomen te verminderen. In dit artikel geven we enkele tips voor het beheersen van pollenallergie, die je binnenshuis kunt toepassen.

Wanneer start het pollenseizoen?

Wist je dat er meer dan dertig verschillende soorten pollen zijn?

Pollen zijn niet alleen afkomstig van gras, maar ook van bomen en onkruid. Mensen kunnen ook gevoelig zijn voor verschillende soorten.

De onderstaande pollenkalender toont het gemiddelde pollenseizoen in Europa en welke soorten pollen het meest voorkomen.

  Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Boompollen (1)(4) X X X X           X X X
Graspollen (2)       X X X X          
Onkruidpollen (3)               X X      

(1) Januari t/m april: Boompollen, waaronder els, hazelaar en berk
(2) Mei t/m juli: Graspollen, waaronder rogge, timothee (gras) en weidegras
(3) Augustus en september: Onkruidpollen, waaronder brandnetel, bijvoet en ambrosia
(4) Oktober t/m december: Boompollen, waaronder els, hazelaar en berk

Je kunt de lokale pollenvoorspelling bekijken, bijvoorbeeld op het European Aeroallergen Network (EAN). Daar vind je dagelijkse pollentellingen en -voorspellingen voor verschillende regio’s in Europa.[1]

De feiten

De lente gaat vaak gepaard met pollen! Pollen zijn een van de meest voorkomende oorzaken van seizoensgebonden allergieën, ook wel hooikoorts genoemd. 8% (19,2 miljoen) volwassenen en 7% (5,2 miljoen) kinderen lijden wereldwijd aan pollenallergieën.

Hoe je het aantal pollen thuis kunt verminderen

Als je symptomen krijgt die wijzen op een pollenallergie, zijn er diverse oplossingen die je kunt proberen om blootstelling eraan te verminderen waardoor je er minder last van hebt.

Hier zijn acht manieren die de klachten kunnen verlichten, van eenvoudige manieren die je in vijf minuten kunt doen tot oplossingen voor de langere termijn:

1.

Houd ramen en deuren gesloten

Dit is de eenvoudigste manier om te voorkomen dat pollen je woning binnenkomen. Als je een raam moet openen, doe dat dan ‘s morgens vroeg of 's avonds laat wanneer de pollenconcentraties lager zijn.[2]

2.

Neem een douche en wissel je kleding nadat je buiten bent geweest

Pollen kunnen zich aan je haren en kleding hechten. Was allergenen daarom af door te douchen nadat je enige tijd buiten bent geweest. Heet water kan er ook voor zorgen dat je minder een ‘verstopt’ gevoel hebt.[3]

3.

Houd je woning schoon

Pollen en andere allergenen kunnen ook worden verminderd door je woning regelmatig schoon te maken. Met een stofzuiger met HEPA-filter kun je pollen, stofmijt en andere deeltjes opzuigen.[4]

4.

Gebruik stofmijthoezen voor het beddengoed

Was je beddengoed ook regelmatig in heet water, vooral tijdens het pollenseizoen.[5]

5.

Verzorg je huisdieren regelmatig

Huisdieren die buiten zijn geweest, kunnen pollen op hun huid mee naar binnen nemen. Als je de voorkeur geeft aan een harige vriend boven een goudvis, moet je deze regelmatig verzorgen en afvegen met een vochtige doek. Zo brengen ze minder allergenen mee naar binnen.[6]

6.

Gebruik een ontvochtiger of ventileer vaker

Zo verlaag je het vochtgehalte in je woning. Schimmelsporen kunnen namelijk ook allergische symptomen veroorzaken.[7]

7.

Verwijder vloerbedekking en kies voor harde vloeren

Pollen kunnen zich gemakkelijk ophopen in vloerbedekking, vooral die met lange vezels.[8]

8.

Installeer een hoogwaardig pollenfilter, dat je in het ventilatiesysteem in je woning kunt integreren (mits dit uiteraard aanwezig is)

Een pollenfilter vangt pollen en andere in de lucht aanwezige allergenen op. Het is belangrijk om dit filter regelmatig te vervangen om ervoor te zorgen dat het zo effectief mogelijk werkt. [9],[10]

Overweeg de aanschaf van een ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW) als je er geen hebt. Hoewel de aanschaf en installatie van een dergelijk systeem met extra kosten gepaard gaat, is het de meest effectieve oplossing op de lange termijn om de pollenconcentratie in huis te verminderen. En als je een WTW-systeem combineert met een pollenfilter kun je 24/7 op een duurzame manier genieten van verse, gefilterde lucht en kun je de ramen gesloten houden.

Tot slot

Beheersing van pollenallergie is een continu proces. Wat werkt voor de een, werkt mogelijk niet voor een ander.

Wees geduldig en probeer gewoon verschillende strategieën uit totdat je weet wat het best voor jou en/of jouw gezin werkt. We hopen dat je met deze tips de blootstelling aan pollen kunt verminderen en optimaal kunt genieten van de lente.

Frisse lucht naar binnen, pollen naar buiten

Ventilatiesystemen met warmteterugwinning (WTW-ventilatie) zorgen voor een gezond binnenklimaat door verontreinigde binnenlucht te vervangen door verse buitenlucht. Tegelijkertijd bespaart dit systeem energie wat je een lagere energierekening oplevert. Een ‘pollenfilterset’ kan in het WTW-systeem worden geïnstalleerd. Dit bevat een extra fijn geweven filter waarmee je je woning pollenvrij kunt houden. Het filter voorkomt dat kleine deeltjes zoals pollen en (fijn)stof in de buitenlucht in de woning terechtkomen.

Bestel pollenfilterset
Kies jouw ventilatiesysteem en bestel hier een pollenfilterset

Bronnen

[1] European Aeroallergen Network website: www.polleninfo.org & Asthma and Allergy Foundation of America. (2021). Allergy Proof Your Home.

[2] American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology. (2021). Tips to Remember: Allergy-Proof Your Home. Gedownload van www.aaaai.org/conditions-and-treatments/library/allergy-library/allergy-proof-your-home

[3] Asthma and Allergy Foundation of America. (2021). Allergy Proof Your Home.

[4] "Indoor Air Quality: Use a Vacuum Cleaner with a HEPA Filter," EPA, www.epa.gov/indoor-air-quality-iaq/indoor-air-quality-use-vacuum-cleaner-hepa-filter

[5] Mayo Clinic. (2021). Allergies: Self-care.

[6] "Allergies to Pets," American Academy of Allergy, Asthma & Immunology (AAAAI), www.aaaai.org/conditions-and-treatments/library/allergy-library/pet-allergy

[7] American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology. (2021). Tips to Remember: Allergy-Proof Your Home.

[8] Asthma and Allergy Foundation of America. (2021). Allergy Proof Your Home.

[9] American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology. (2021). Tips to Remember: Allergy-Proof Your Home.

[10] Mayo Clinic. (2021). Allergies: Self-care. & Allergy and Air. (n.d.). The Benefits of Using a Pollen HRV Filter for Allergies.

Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen-verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om service en reserveonderdelen

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+31 (0) 38 429 69 11

Ventilatieberekening aanvragen

+31 (0) 38 429 62 20

Verzoek om service en reserveonderdelen

Vrij nummer

+31 (0) 38 429 69 11
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.