De temperatuur van een radiator

Je hebt vast weleens ervaren dat een radiator behoorlijk heet kan worden. Zelfs wanneer je de temperatuur instelt op 21 graden, wordt een radiator een stuk warmer. De reden hiervoor is dat een radiator de lucht in een complete ruimte moet verwarmen. Indien het water in radiatoren niet warmer wordt dan 21 graden, krijgt deze dit nooit voor elkaar. De cv-ketel verwarmt het water daarom vaak op tot 70 of soms wel 90 graden. Dit opgewarmde water komt vervolgens in jouw radiatoren terecht. Hierdoor voelt een radiator met name aan het begin vrij heet aan. Indien de ruimte redelijk op temperatuur is, wordt de radiator ook steeds iets minder warm.

Lage temperatuur radiatoren

Het is niet zo dat water in radiatoren altijd een temperatuur bereikt van 70 tot 90 graden. In veel moderne, goed geïsoleerde huizen, is het mogelijk om met lage temperatuur te verwarmen. Bij zulke verwarmingsinstallaties wordt het water niet warmer dan 55 graden. Dit noemen we ook wel lage temperatuur verwarming. Vloerverwarming is hier een goed voorbeeld van. Er zijn echter ook lage temperatuur radiatoren. Het water in zo’n radiator wordt dus aanzienlijk minder warm dan bij ‘standaard’ radiatoren.

Lage temperatuur radiatoren zorgen voor egale verwarming. Daarbij komt dat ze ook nog een stuk energiezuiniger zijn. Het water hoeft immers minder warm te worden, waardoor een cv-ketel minder aardgas verbrandt. Dit betekent echter niet dat een ruimte niet of minder warm wordt. Het duurt wel langer voordat een ruimte opgewarmd is. Toch is het fijn om sommige ruimtes in korte tijd te kunnen opwarmen. Bijvoorbeeld een badkamer. Daarom combineren veel mensen lage temperatuur verwarming met een elektrische design radiator. Met behulp van zo’n elektrische radiator, die tegenwoordig erg energiezuinig zijn, kan een toch in een mum van tijd verwarmd worden.

Radiator wordt niet of nauwelijks warm

Wordt jouw radiator niet of nauwelijks warm? Dan kan dit duiden op problemen in een radiator. Indien er lucht in een radiator zit, wordt deze namelijk niet of nauwelijks meer warm. Om dit probleem te verhelpen, moet je ze ontluchten. Dit kun je doen via het ontluchtingskraantje aan de bovenzijde van jouw verwarming. Plaats hier het ontluchtingssleuteltje op en draai het kraantje open. Laat het kraantje open staan zolang er lucht uit de radiator loopt. Indien de lucht verdwenen is, wordt jouw radiator vast en zeker weer warm. Is dit niet het geval? Dan is er mogelijk een probleem met jouw cv-ketel.

  Aan de slag? Kom in de lucht!
  Zehnder Service & Kennis
  Meer weten over gebruik of onderhoud? Ga dan naar Kennis & Service. Hier vind je documentatie en tutorials over jouw Zehnder product.
  Vragen? Hulp nodig?
  Wil je meer weten over Zehnder of heb je vragen over andere onderwerpen of producten van Zehnder, neem dan contact op via telefoon of mail. We geven graag antwoord op al je vragen.
  Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

  Algemeen-verzoek

  Naar contactformulier

  Ventilatieberekening aanvragen

  Naar contactformulier

  Verzoek om service en reserveonderdelen

  Naar contactformulier
  Nog vragen? Bel ons gerust.

  Algemeen verzoek

  +31 (0) 38 429 69 11

  Ventilatieberekening aanvragen

  +31 (0) 38 429 62 20

  Verzoek om service en reserveonderdelen

  Vrij nummer

  +31 (0) 38 429 69 11
  MyZehnder-portaal

  Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.