Hispanic woman shielding eyes from sun on remote road

Oplossingen voor oververhitting

Ook tijdens de warme zomermaanden een comfortabel binnenklimaat.

Wat is oververhitting?

Oververhitting is wanneer iets te warm wordt of een persoon het te warm krijgt. Oververhitting is een groeiend probleem in woningen. Het leidt tot warme, vochtige en oncomfortabele woningen en vormt een gezondheidsrisico.

Factoren die bijdragen aan oververhitting in woningen.

Klimaatverandering

Door klimaatverandering worden zomers warmer en langer. Daarbij koelt het 's nachts minder af.

Warmte-accumulatie

Bouwnormen stimuleren goede energieprestaties en focussen hierbij op isolatie. Aan de ene kant houdt isolatie koele lucht binnenshuis, aan de andere kant belemmert het de natuurlijke verversing van de binnenlucht.

Hispanic woman shielding eyes from sun on remote road
Verstedelijking

Meer mensen verhuizen naar grote steden. Dit versterkt het "Urban Heat Island-Effect". Dit effect houdt in dat sterk bevolkte gebieden met veel huizen en straten, veel meer warmte opnemen dan landelijke gebieden. Warmte blijft langer 'hangen' en er zijn er minder planten om de warmte op te nemen.

Donkere raambekleding

Door donkere gordijnen en jaloezieën in huis te hangen, absorbeert je huis meer zonnestraling dan wanneer er lichtere varianten aanwezig zijn.

Bette, Delbrück, Germany, object report, office building

Wat zijn de oplossingen?

1. Ligging van het huis

Het is verstandig om na te denken over de ligging van het huis ten opzichte van de zon. De kans op oververhitting wordt verminderd door te kiezen voor minder ramen aan de zuidelijke en westelijke kant van het huis.

3. Isolatie

Aan de ene kant zorgt isolatie ervoor dat warmte in huis blijft. Maar wanneer je je huis koelt gedurende de nacht, kan goede isolatie er ook voor zorgen dat je huis koel blijft. Daarnaast voorkomt het dat warmte de woning inkomt.

2. Bescherming tegen de zon

Om oververhitting te voorkomen, is het belangrijk om zonnestraling zo veel mogelijk buiten te houden. Er zijn diverse zonwerende oplossingen voor in en rond het huis.

4. Verkoelende ventilatie

Balansventilatie helpt oververhitting tegen te gaan.

  • Balansventilatie zorgt voor een goede verspreiding van verse, gefilterde lucht door het hele huis.
  • Toevoerlucht wordt afgekoeld door de warmtewisselaar. Dit proces wordt 'koudeterugwinning' genoemd. Zehnders WTW-units zijn vanwege hun hoge mate van koudeterugwinning gecertificeerd door het “Passive House Institute”.
  • Optionele extra verkoeling en/of ontvochtiging met Climate Switch koeloplossingen.

Win koelte terug met Climate Switch

Met Climate Switch van Zehnder win je koelte terug in de zomer en warmte terug in de winter. De switch van warm naar koud wordt automatisch geregeld. Er zijn verschillende mogelijkheden om oververhitting tegen te gaan met ventilatie. De Climate Switch systemen dragen hieraan bij. Zo zit er al standaard koudeterugwinning in de balansventilatiesystemen van Zehnder. Je kunt ook extra oplossingen toevoegen aan het systeem, voor een nog koeler, comfortabeler en gezonder huis. 

Ontdek Climate Switch

Climate Switch Icon, Mountain Background

De prestaties van Zehnders WTW-units op het gebied van koudeterugwinning zijn erkend door het "Passive House Institute"

Het onafhankelijke onderzoeksinstituut “Passive House Institute” certificeert producten die het mogelijk maken passief te bouwen. Zehnders WTW-units hebben een certificaat voor hun prestaties op het gebied van koudeterugwinning. Zehnder is de eerste fabrikant die een certificering heeft in de categorie warme klimaten.

Passief Huis bouwen

Z, LOG, Certificate, PassvieHouse, very, hot, climates, en
Aan de slag? Kom in de lucht!
Zehnder Service & Kennis
Meer weten over gebruik of onderhoud? Ga dan naar Kennis & Service. Hier vind je documentatie en tutorials over jouw Zehnder product.
Vragen? Hulp nodig?
Wil je meer weten over Zehnder of heb je vragen over andere onderwerpen of producten van Zehnder, neem dan contact op via telefoon of mail. We geven graag antwoord op al je vragen.
Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen-verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om service en reserveonderdelen

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+31 (0) 38 429 69 11

Ventilatieberekening aanvragen

+31 (0) 38 429 62 20

Verzoek om service en reserveonderdelen

Vrij nummer

+31 (0) 38 429 69 11
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.