Slimme combinaties

Woningen worden steeds beter geïsoleerd en vaak heeft dit een slecht geventileerde woning met comfortklachten tot gevolg. Daarom wordt er in veel woningen een centraal ventilatiesysteem geplaatst. Een separate wasemkap kan voor problemen zorgen in een goed geïsoleerde woning met een balans ventilatiesysteem, het systeem wordt namelijk ontregeld. Om dit te voorkomen is het mogelijk om een motorloze afzuigkap aan te sluiten waarmee de afzuiging gerealiseerd wordt door de ventilatie-unit in plaats van door de motor in de afzuigkap zelf.

  • Stille afzuiging door afwezigheid van motor in afzuigkap
  • Energiezuinig door warmteterugwinning , afzuiging in de keuken wordt aangedreven door ventilatie-unit
  • Betere luchtkwaliteit door voortdurende ventilatie in de keuken

Stille afzuiging

In combinatie met een ventilatie-unit kan een motorloze afzuigkap worden toegepast voor de kookafzuiging. Doordat de motor in de ventilatie-unit zit, is het operatiegeluid van de afzuigkap in de keuken geruisloos in vergelijking met een afzuigkap met motor.

Energiezuinig en voordelig

Iedere motor verbruikt energie, dat staat vast. Maar omdat deze ontbreekt in de motorloze afzuigkap, bespaar je energie. Daarnaast draagt de toepassing van een warmteterugwin-unit bij aan energiezuinigheid door het ventileren van een woning zonder dat er energie verloren gaat. Ook is de motorloze afzuigkap in aanschaf een stuk voordeliger dan een traditionele afzuigkap.

Betere luchtkwaliteit

Omdat de afzuigkap aangesloten is op het centrale ventilatiesysteem is er te allen tijde een bepaalde mate van ventilatie; het systeem staat nooit uit. Dit creëert constante ventilatie in de keuken en daarmee een betere luchtkwaliteit.

Hoe werkt het?

Het principe van een motorloze afzuigkap is eenvoudig. Bij installatie wordt de motorloze afzuigkap aangesloten op het kanaal van het centrale afzuigsysteem dat naar de keuken is aangelegd. Ook wordt er een irisklep in het kanaal boven de afzuigkap geplaatst. Omdat de afzuigkap direct op het ventilatiesysteem wordt aangesloten, is de stand van de afzuigkap te regelen, op de afzuigkap zelf en via de bediening van het ventilatiesysteem. Wanneer er wordt gekozen voor een hogere stand van het ventilatiesysteem, zal de afzuigkap harder gaan afzuigen en de ventilatie in de overige ruimtes in de woning verhoogd worden.

CO2 gestuurd

Wanneer sturing op basis van CO2 waardes gewenst is, kan dit systeem gecombineerd worden met 0-10V CO2 sensoren. Voor de ComfoAir E en ComfoFan Silent is een ComfoConnect Splitter 5x 0-10V nodig voor de aansluiting van de CO2 sensoren en de afzuigkap. Voor de ComfoAir Q dient een Option Box geplaatst te worden.

Bestaande bouw

Ook bij vervanging van de ventilatie in de bestaande bouw kan deze combinatie toegepast worden met onze mechanische ventilatiebox ComfoFan Silent. Zowel de installatie als de regeling werken vergelijkbaar als bij de oplossing met warmteterugwinning.

Producten

FAQ

Ja, dit kan op de afzuigkap zelf en via het ventilatiesysteem

Nee, omdat de afzuigkap direct is aangesloten op het ventilatiesysteem, zal er altijd een minimale hoeveelheid lucht afgezogen worden. Dit draagt bij aan een betere luchtkwaliteit in de keuken.

Nee, dit kan niet zonder het toepassen van een gezoneerd ventilatiesysteem.

Aan de slag? Kom in de lucht!
Zehnder Service & Kennis
Meer weten over gebruik of onderhoud? Ga dan naar Kennis & Service. Hier vind je documentatie en tutorials over jouw Zehnder product.
Vragen? Hulp nodig?
Wil je meer weten over Zehnder of heb je vragen over andere onderwerpen of producten van Zehnder, neem dan contact op via telefoon of mail. We geven graag antwoord op al je vragen.
Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen-verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om service en reserveonderdelen

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+31 (0) 38 429 69 11

Ventilatieberekening aanvragen

+31 (0) 38 429 62 20

Verzoek om service en reserveonderdelen

Vrij nummer

+31 (0) 38 429 69 11
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.