De voordelen van ventileren met een enthalpiewisselaar

Het is een terugkerend probleem in de winter: mensen met gevoelige luchtwegen krijgen last van droge lucht in huis. Een klacht die voorkomen kan worden door te ventileren met een balansventilatiesysteem (wtw-systeem) met enthalpiewisselaar. We vroegen Gerben-Jan Bruinsma, trainer gezond binnenklimaat en voormalig servicemedewerker bij Zehnder, naar de werking van een dergelijk systeem én naar de voordelen van een enthalpieswisselaar.

Hoe ontstaat droge lucht in huis?

In de winter is de absolute luchtvochtigheid, de hoeveelheid waterdamp in de buitenlucht erg laag. Wanneer je ventileert, komt er dus drogere lucht binnen. Tegelijkertijd wordt vocht dat al in huis aanwezig is door ventilatie afgevoerd naar buiten.

Hoe werkt een enthalpiewisselaar?

Een enthalpiewisselaar houdt, wanneer het zomer is, het vocht in de lucht buiten waardoor het huis koeler aanvoelt. In de winter gebeurt echter juist het tegenovergestelde: dan houdt de enthalpiewisselaar het vocht in huis en voelt de lucht warmer aan.

In de warmteterugwin-units met enthalpiewisselaar van Zehnder wordt in de winter naast de warmte van de binnenlucht ook vocht overgedragen op de verse toevoerlucht van buiten. Vocht dat al in de woning aanwezig is, bijvoorbeeld door douchen, wordt elders in huis hergebruikt. De luchtvochtigheid in de woning blijft hierdoor beter op peil. Dit gebeurt via een membraan in de enthalpiewisselaar. De twee luchtstromen komen dicht langs elkaar, maar blijven gescheiden; virusdeeltjes en geur worden niet overgedragen.

“Enthalpie is écht de volgende stap op het gebied van luchtkwaliteit. De voordelen van ventileren met een enthalpiewisselaar betekenen comfort voor de bewoners, een duurzamere woning en veel gemak voor de installateur.”

Gerben-Jan Bruinsma, trainer gezond binnenklimaat bij Zehnder

Comfort voor de bewoner

Balansventilatie, oftewel ventileren met warmteterugwinning, mét een enthalpiewisselaar levert de bewoner veel voordeel en extra wooncomfort op. De gevoelstemperatuur is aangenaam en gezondheidsklachten (zoals droge ogen of last van de luchtwegen door stof) zijn verleden tijd. Stof dwarrelt namelijk minder rond bij een hogere luchtvochtigheid. Daarnaast is een enthalpiewisselaar een goede investering voor mensen die belang hebben bij een goede vochtbalans vanwege kostbare voorwerpen in huis. Denk aan muzikanten, antiquairs en kunstverzamelaars.

Duurzamere woning

Het voordeel van een enthalpiewisselaar is de constantere luchtvochtigheid. Hierdoor droogt een woning veel minder uit en wordt de levensduur van onder andere vloeren en meubels gunstiger. Daarnaast voorkomt latente warmte en koeling (zie kader hieronder) hoge energierekeningen doordat de verwarming of airco minder aan hoeft te staan. Dit maakt een woning met een enthalpiewisselaar duurzamer.

Latente warmte en koelte

Hoe lucht aanvoelt, heeft niet alleen te maken met de hoeveelheid waterdamp in de lucht. Het wordt ook beïnvloed door temperatuur en druk (de relatieve luchtvochtigheid). De figuur van Fanger (1972) geeft aan binnen welke waarden het klimaat als comfortabel wordt ervaren. Lucht met een lage temperatuur en hogere luchtvochtigheid kan dus als comfortabel worden ervaren. Dit wordt latente warmte genoemd. Hetzelfde geldt voor koeling. Een enthalpiewisselaar helpt het binnenklimaat binnen dit comfortgebied te houden.

Gemak voor de installateur

Een enthalpiewisselaar brengt ook veel voordeel voor de installateur. Doordat vocht in de winter opnieuw de woning in wordt gebracht, wordt condens afvoeren overbodig. Het aanleggen van riolering is niet meer nodig, wat geld en tijd bespaart. Daarnaast wordt, door het ontbreken van een droogsifon, de minimale vrije hoogte van de ventilatie-unit tot de grond minimaal. Dit maakt het installeren van het ventilatiesysteem flexibeler. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om de ventilatie-unit in een lage kelder zonder riolering te plaatsen.

Meer weten over de voordelen van een enthalpiewisselaar?

Overweeg je een enthalpiewisselaar? Dan is het voordelig om hier direct bij bestelling voor te kiezen. De meerprijs van een ventilatie-unit met enthalpiewisselaar is kleiner dan wanneer je het naderhand bestelt en vervangt.

Meer informatie

Bronvermelding: Fanger, P. O. (1972). Thermal Comfort: Analysis and Applications in Environmental Engineering. New York: McGraw-Hill Book Company, 244.

Waarom Zehnder?

Zehnder Group Nederland houdt zich intensief en succesvol bezig met innovatieve oplossingen voor het binnenklimaat. De kwaliteit van de binnenlucht en het comfort voor de mens in zijn leef-, woon- en werkomgeving staan daarbij centraal. Ons doel: het realiseren van een gezond, comfortabel en energiezuinig binnenklimaat.

Energiezuinige klimaatbeheersing

Gezond en comfortabel binnenklimaat

Marktleider in ventilatiesystemen

Aan de slag? Kom in de lucht!
Zehnder Service & Kennis
Meer weten over gebruik of onderhoud? Ga dan naar Kennis & Service. Hier vind je documentatie en tutorials over jouw Zehnder product.
Vragen? Hulp nodig?
Wil je meer weten over Zehnder of heb je vragen over andere onderwerpen of producten van Zehnder, neem dan contact op via telefoon of mail. We geven graag antwoord op al je vragen.
Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen-verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om service en reserveonderdelen

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+31 (0) 38 429 69 11

Ventilatieberekening aanvragen

+31 (0) 38 429 62 20

Verzoek om service en reserveonderdelen

Vrij nummer

+31 (0) 38 429 69 11
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.