Het is een terugkerend probleem in de winter: mensen met gevoelige luchtwegen krijgen last van droge lucht in huis. Een klacht die voorkomen kan worden door te ventileren met een balansventilatiesysteem met enthalpiewisselaar. We vroegen Gerben-Jan Bruinsma, trainer gezond binnenklimaat en voormalig servicemedewerker, naar de werking van een dergelijk systeem en naar de voordelen.

Hoe ontstaat droge lucht in huis?

In de winter is de absolute luchtvochtigheid, de hoeveelheid waterdamp in de buitenlucht erg laag. Wanneer je ventileert, komt er dus drogere lucht binnen. Tegelijkertijd wordt door ventilatie vocht dat al in huis aanwezig is, afgevoerd naar buiten.

Hoe werkt een enthalpiewisselaar?

Wanneer het zomer is, houdt een enthalpiewisselaar het vocht in de lucht buiten. Hierdoor voelt de lucht in huis koeler aan. In de winter gebeurt het tegenovergestelde: dan houdt de enthalpiewisselaar het vocht in huis en voelt de lucht warmer aan.

In de warmte terugwin-units van Zehnder met een enthalpiewisselaar wordt in de winter dus naast de warmte van de binnenlucht ook vocht overgedragen op de verse toevoerlucht van buiten. Vocht dat al in de woning aanwezig is, bijvoorbeeld door douchen, wordt elders in huis hergebruikt. De luchtvochtigheid in de woning blijft hierdoor beter op peil. Dit gebeurt via een membraan in de enthalpiewisselaar. De twee luchtstromen komen dicht langs elkaar maar blijven gescheiden; virusdeeltjes en geur worden niet overgedragen.

“Enthalpie is écht de volgende stap op het gebied van luchtkwaliteit. Een enthalpiewisselaar betekent: comfort voor de bewoner, een duurzamere woning en gemak voor de installateur.”

Gerben-Jan Bruinsma, trainer gezond binnenklimaat

Comfort voor de bewoner

Balansventilatie met een enthalpiewisselaar levert voor de bewoner extra wooncomfort op. De gevoelstemperatuur is aangenaam en gezondheidsklachten worden voorkomen. Klachten als droge ogen worden voorkomen en bijvoorbeeld ook last van de luchtwegen door stof. Stof dwarrelt namelijk minder rond bij een hogere luchtvochtigheid.

Daarnaast is een enthalpiewisselaar een goede investering voor mensen die belang hechten aan een goede vochtbalans vanwege kostbare voorwerpen in huis. Denk aan muzikanten, antiquairs en kunstverzamelaars.

Duurzamere woning

Een enthalpiewisselaar zorgt voor een constantere luchtvochtigheid. Hierdoor droogt een woning veel minder uit en wordt de levensduur van onder andere vloeren en meubels verlengt. Daarnaast voorkomt latente warmte en koeling (zie kader) hoge energierekeningen doordat de verwarming of airco minder aan hoeft. Dit maakt een woning met een enthalpiewisselaar duurzamer.

Latente warmte en koeling

Hoe lucht aanvoelt, heeft niet alleen te maken met de hoeveelheid waterdamp in de lucht. Het wordt ook beïnvloed door temperatuur en druk (de relatieve luchtvochtigheid). De figuur van Fanger (1972) geeft aan binnen welke waarden het klimaat als comfortabel wordt ervaren. Lucht met een lage temperatuur en hogere luchtvochtigheid kan dus als comfortabel worden ervaren. Dit wordt latente warmte genoemd. Hetzelfde geldt voor koeling. Een enthalpiewisselaar helpt het binnenklimaat binnen dit comfort gebied te houden.

Gemak voor de installateur

Een enthalpiewisselaar brengt ook voordelen met zich mee voor de installateur. Doordat vocht in de winter opnieuw de woning in wordt gebracht, wordt condensafvoeren overbodig. Het aanleggen van riolering is niet meer nodig, wat geld en tijd bespaart. Daarnaast wordt, door het ontbreken van een droogsifon, de minimale vrije hoogte van de ventilatie-unit tot de grond minimaal. Dit maakt het installeren van het ventilatiesysteem flexibeler. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om de ventilatie-unit in een lage kelder zonder riolering te plaatsen.

Meer weten over de enthalpiewisselaar?

Overweeg je een enthalpiewisselaar? Dan is het voordelig om hier direct bij bestelling voor te kiezen. De meerprijs van een ventilatie-unit met enthalpiewisselaar is kleiner dan wanneer je het naderhand besteld en vervangt.

Meer informatie

Bronvermelding: Fanger, P. O. (1972). Thermal Comfort: Analysis and Applications in Environmental Engineering. New York: McGraw-Hill Book Company, 244.

Waarom Zehnder?

Zehnder Group Nederland houdt zich intensief en succesvol bezig met innovatieve oplossingen voor het binnenklimaat. De kwaliteit van de binnenlucht en het comfort voor de mens in zijn leef-, woon- en werkomgeving staan daarbij centraal. Ons doel: het realiseren van een gezond, comfortabel en energiezuinig binnenklimaat.

Energiezuinige klimaatbeheersing

Gezond en comfortabel binnenklimaat

Marktleider in ventilatiesystemen

Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen-verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om service en reserveonderdelen

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+31 (0) 38 429 69 11

Ventilatieberekening aanvragen

+31 (0) 38 429 62 20

Verzoek om service en reserveonderdelen

Vrij nummer

0 900 555 19 37
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.