Om gezond te wonen heb je verse, schone binnenlucht nodig. De mechanische ventilatie reinigen (of laten reinigen) is dan ook belangrijk om de kwaliteit van je binnenlucht goed te houden. De mechanische ventilatiebox zorgt immers voor schone lucht in huis door vervuilde en/of vochtige lucht af te voeren.

 

Mechanische ventilatie onderhoud

Wil je weten wat mechanische ventilatie onderhoud inhoudt? Of ben je benieuwd wanneer mechanische ventilatie vervangen moet worden? We sommen hieronder enkele tips en veelgestelde vragen voor je op.

Is je mechanische ventilatie reinigen nodig?

Voor schone lucht in huis, moet je zo nu en dan je mechanische ventilatie reinigen. Of láten reinigen. Je mechanische ventilatie schoonmaken kun je op een aantal punten prima zelf doen. Daarmee zet je zelf al de eerste stap om de lucht in huis schoon te houden. Daarnaast is het belangrijk om mechanische ventilatie-onderhoud te laten uitvoeren door een installateur. Ieder z’n ding toch?

[Translate to Nederlands:] De mechanische ventilatie reinigen is nodig voor schone lucht.

Tip!

Ook de ventielen controlen en schoonmaken hoort erbij. Ofwel: de afzuigpunten in plafond of muur. Deze zuigen vuile lucht af, bijvoorbeeld uit je keuken, badkamer en toilet. Daar komt dus heel wat vuil langs. Deze schoonmaken, hoort ook bij ventilatie-onderhoud.

De mechanische ventilatie reinigen: dit is wat je zelf kunt

Allereerst... wat kun je zelf makkelijk doen aan je mechanische ventilatie? Reinigen van de raamroosters! Daarmee bedoelen we de roosters in deuren, ramen of schuifpuien. Door deze raamroosters wordt de verse lucht van buiten door je mechanische ventilatie de woning ingezogen. In deze raamroosters hoopt allerlei vuil, zoals stof, zich op. Soms gaat, door het vuil, het rooster moeilijker open en dicht. Dit belemmert natuurlijk ook de verse lucht om je woning in te komen. En als het wel binnenkomt, is de verse lucht al vies voordat het je huis in is. Precies daarom is het belangrijk voor je werking van je mechanische ventilatie: reinigen van roosters is belangrijk. Het liefst aan de binnen én buitenkant van je woning. 

Dit vraag je aan een professional voor het onderhoud van de mechanische ventilatie

Om de levensduur van je mechanische ventilatiesysteem te verlengen, vraag je daarnaast een installateur om grondig onderhoud uit te voeren. Voor het reinigen van de ventilatiekanalen en de ventilatiebox zul je dus een specialistisch bedrijf in moeten schakelen. Maar het goede nieuws is: je zult merken dat grondig de mechanische ventilatie schoonmaken ervoor zorgt dat je systeem veel beter werkt!

[Translate to Nederlands:] Grondig onderhoud zoals de mechanische ventilatie reinigen, zorgt ervoor dat het ventilatiesysteem beter werkt.

Hoe vaak laat je je mechanische ventilatie reinigen?

Dat hangt van meerdere factoren af.  De locatie van je woning bijvoorbeeld, en dus de kwaliteit van de buitenlucht. Veel vuil in de buitenlucht? Dan zie je dat terug op raamroosters, ventielen, ventilatiekanalen en de ventilatiebox van je mechanische ventilatie. Reinigen is dan vaker nodig. Ook speelt leefstijl mee in hoe vaak de mechanische ventilatie schoonmaken nodig is.

Vaak is onderhoud door de installateur aan de ventilatiebox eens per twee jaar voldoende. De installateur zal de ventilatiebox reinigen en nakijken. De ventilatiekanalen reinigen, ofwel de kanalen waar de lucht door wordt afgevoerd, laat je het best eens in de acht jaar doen. Dit doet een professional met een poeder of borstels. 

Vind een installateur bij jou in de buurt

Always the best climate, Shooting 2016, couple, pair, twosome

Weetje

Je mechanische ventilatie vervangen hoeft gelukkig zomaar niet. Een mechanisch ventilatiesysteem gaat erg lang mee. Vaak is de levensduur wel zo’n vijftien jaar. 

Mechanische ventilatie vervangen

Natuurlijk kan het zijn dat, ondanks je goede zorgen, de mechanische ventilatie vervangen toch nodig is. Mechanische ventilatie vervangen is nodig wanneer deze niet meer (goed) werkt óf niet meer aan je wensen voldoet. 

Een veelvoorkomende reden waarom mensen hun oude mechanische ventilatie vervangen, is geluid. De ontwikkelingen rond (mechanische) ventilatie in combinatie met wooncomfort gaan snel. Daardoor zijn nieuwe mechanische ventilatiesystemen vaak nauwelijks hoorbaar. De Zehnder ComfoFan Silent bijvoorbeeld.

Mechanische ventilatie vervangen gebeurt ook vanuit duurzaamheidsoverwegingen. Zo kan het vervangen van de oude mechanische ventilatie  voor een nieuwere variant óf de overstap naar een wtw-unit, erg aantrekkelijk zijn om te besparen op energiekosten.

Veelgestelde vragen

Over schoonmaken, reinigen en vervangen van het mechanisch ventilatiesysteem

Op de ventilatieventielen in de woning verzamelt zich vettigheid en stof. Deze ventielen maak je eenvoudig schoon met een sopje van water en afwasmiddel. Je kunt ze voorzichtig loshalen van de muur of het plafond. Let hierbij wel op dat je de ventielen op de juiste plek terugzet. De ventielen zijn namelijk verschillend in hoogte ingesteld. Hierdoor zuigt de mechanische ventilatiebox precies de benodigde hoeveelheid lucht af voor de desbetreffende ruimte. De installateur kan de ventielen bij het inregelen van je ventilatiesysteem voor je markeren.

Heb je design luchtventielen als de Luna ComfoValve? Maak je dan geen zorgen. De vergrendeling voorkomt dat jij bij een poetsbeurt per ongeluk het ventiel in een andere stand zet.

Zoals we eerder al schreven, zijn de roosters in ramen, deuren en schuifpuien cruciaal voor de werking van het mechanische ventilatiesysteem. Hier wordt immers de verse buitenlucht de woning ingezogen.

Je maakt de raamroosters bij een mechanisch ventilatie systeem het best schoon met bijvoorbeeld de stofzuiger en/of een borstel. Doordat je de rooster droog reinigt zal er geen extra vuil blijven plakken. Wanneer je de kap van het raamrooster los kunt halen, kun je deze wel schoonmaken met een sopje en vervolgens afdrogen. Reinig de roosters zowel aan de binnen- als buitenkant.

Een mechanisch ventilatiesysteem heeft een lange levensduur. Minimaal 15 jaar, maar meestal veel langer. De ventilatiebox moet worden vervangen wanneer deze niet meer (goed) werkt of wanneer deze niet meer voldoet aan je wensen. Nieuwe ventilatieboxen zijn stiller en energiezuiniger.

Je kunt het mechanische ventilatiesysteem laten vervangen door een, in ventilatie gespecialiseerde, installateur.

Vind een installateur bij jou in de buurt 

In het kader van circulariteit, wordt bij renovatie niet standaard gekozen voor het vervangen van de gehele ventilatiebox. Het motordeel van een oude ventilatiebox van Zehnder, type CMF(e), is heel eenvoudig te vervangen voor een nieuw exemplaar wat stiller en energiezuiniger is. De nieuwe ventilatiemotor past precies in de oude behuizing waardoor alle aansluitingen, kanalen en dergelijke onveranderd kunnen blijven.

Vervang je CMF(e)

Gezonde lucht, fris hoofd. Je voelt je energieker met verse lucht in huis. Wist je dat een gezond binnenklimaat de kans op gezondheidsklachten vermindert?

Waarom Zehnder?

Gezond, comfortabel én energiezuinig wonen, werken en leven. Dat is ons doel. Bij Zehnder zetten we ons daar elke dag voor in. Ontwikkelen we slimme systemen en innovatieve producten die zorgen voor het beste binnenklimaat voor mensen.

Energiezuinige klimaatbeheersing

Gezond en comfortabel binnenklimaat

Markleider in ventilatiesystemen

Aan de slag? Kom in de lucht!
Zehnder Service & Kennis
Meer weten over gebruik of onderhoud? Ga dan naar Kennis & Service. Hier vind je documentatie en tutorials over jouw Zehnder product.
Vragen? Hulp nodig?
Wil je meer weten over Zehnder of heb je vragen over andere onderwerpen of producten van Zehnder, neem dan contact op via telefoon of mail. We geven graag antwoord op al je vragen.
Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen-verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om service en reserveonderdelen

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+31 (0) 38 429 69 11

Ventilatieberekening aanvragen

+31 (0) 38 429 62 20

Verzoek om service en reserveonderdelen

Vrij nummer

+31 (0) 38 429 69 11
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.