Welke ventilatiesystemen zijn er?

Welk ventilatiesysteem kies je in een appartementsgebouw of in een woning? En wat is de beste keuze bij nieuwbouw en wat werkt juist goed bij renovatie? Ga je voor een ventilatiesysteem A, B, C of D? Vooral in nieuwbouwprojecten en grondige verbouwingsprojecten krijgt een warmteterugwin-systeem (balansventilatie of ventilatiesysteem D) vandaag de dag de voorkeur. We leggen je graag uit waarom.

Van natuurlijke naar mechanische ventilatie

In de woningen van onze ouders en grootouders was er van een ventilatiesysteem helemaal geen sprake. Of toch? Ventilatie verliep op een ‘natuurlijke’ manier: Ramen en deuren werden opengezet en de lucht kon vrij circuleren via spleten en kieren. De huizen waren destijds nu eenmaal nauwelijks geïsoleerd. Voor de ventilatie van de badkamer of andere (vochtige) ruimtes was dat beslist geen ideale situatie. Gelukkig is daar in de loop der jaren veel verandering in gekomen.

Door de strengere wet- en regelgeving rondom ventilatie voor nieuw- en verbouwprojecten, worden woningen vandaag de dag beter geïsoleerd dan ooit. Luchtdicht bouwen is sinds 2021 zelfs de norm, gezien de strenge BENG-eisen die gelden. Mechanisch ventileren is hierdoor onoverkomelijk. In nieuwe gebouwen en grondige renovaties is het inmiddels zelfs de nieuwe standaard geworden. Maar welk ventilatiesysteem is nu het meest geschikt om optimaal te ventileren én energie te besparen?

Wtw: warmteterugwin-systeem (oftewel balansventilatie en systeem D)

De evolutie naar luchtdicht bouwen geeft ventilatiesysteem D een streepje voor. Want terwijl bij ventilatiesysteem C de verse lucht nog op natuurlijke wijze wordt aangevoerd via ventilatieroosters in het raam of de muur, en mechanisch afgevoerd wordt met behulp van een ventilatiebox, verloopt bij systeem D het hele ventilatieproces volledig gecontroleerd en mechanisch. Het werkt daarmee een stuk energie-efficiënter en houdt het binnenklimaat perfect in balans.

Wie luchtdicht bouwt – en aan de meest recente energieprestatienormen wil voldoen – doet er goed aan om in balansventilatie te investeren. De prijs van een ventilatiesysteem D (een wtw-unit) ligt dan misschien wel wat hoger omdat er twee ventilatoren nodig zijn voor de mechanische aanvoer en afvoer van de lucht, maar juist daardoor gaat ventileren veel efficiënter en zal de energierekening voordeliger uitvallen. 

Hoe werkt warmteterugwinning?

Het basisprincipe van warmterugwinning is hetzelfde als elk ander ventilatiesysteem: verse lucht wordt aangevoerd in de ‘droge’ leefruimtes zoals de woonkamer, slaapkamer en het kantoor. Daarnaast wordt de vochtige lucht wordt afgevoerd langs de ‘vochtige’ ruimtes zoals de keuken, badkamer en het toilet. Bij een wtw-systeem verloopt die aan- en afvoer volledig mechanisch door twee ventilatoren in de ventilatie-unit. Die houden elkaar in balans. Het debiet wordt daarbij automatisch en constant geregeld in functie van de oppervlakte van de verschillende ruimtes en de gewenste comforttemperatuur en energieprestaties. Vandaar dat dit systeem ook wel balansventilatie (en ventilatiesysteem D) wordt genoemd.

 

Bij systeem D zitten er geen luchtroosters in muren of ramen zoals bij ventilatiesysteem C. De verse buitenlucht wordt buiten aangezogen via ventielen op het dak of in de muur. De ventilatie in huis wordt vervolgens geregeld via een netwerk van ventilatiekanalen en ventilatoren. Alle luchtroosters en ventielen (om de gebruikte binnenlucht in de natte ruimtes af te voeren) worden daarbij zo subtiel en zo onopvallend mogelijk in het interieur ingewerkt. Er zijn tegenwoordig talloze esthetische oplossingen beschikbaar, waardoor deze roosters en ventielen niet hoeven op te vallen. 

Voorbeeld:

Stel dat je een warmterugwin-systeem in een woning plaatst, dan trekt de ventilatie-unit op zolder in de winter koude buitenlucht van 10°C naar binnen. De warmtewisselaar in de wtw-unit verwarmt de lucht door de warmte uit de afgevoerde lucht terug te winnen en daarmee de toegevoerde lucht van 10 naar 21°C te verwarmen. Vervolgens gaat de warmte via kanalen en luchtroosters naar de verschillende ruimtes. In de zomer gebeurt het tegenovergestelde. Dan wordt de kou in de binnenlucht gebruikt om de aangezogen warmere lucht van buiten te koelen en vervolgens door de woning te voeren. Dankzij zo’n wtw-installatie hoeft de verwarming of de airco niet of minder hard te draaien waardoor het totale energieverbruik van de woning uiteindelijk lager zal uitvallen.

Warmtewisselaar ventilatie

Ventilatie middels warmteterugwinning is het meest gezonde, comfortabele en energiezuinige ventilatiesysteem. Maar het zorgt niet alleen voor een optimale, tochtvrije zuurstoftoevoer die de ruimtes vocht- en schimmelvrij houdt: Dankzij de integratie van een wtw-unit (ventilatie met warmteterugwinning) helpt deze centrale ventilatie namelijk ook om het energieverbuik in balans te houden. Een warmtewisselaar warmt de inkomende lucht op met de uitgaande lucht. Dit gebeurt door twee luchtstromen dicht langs elkaar te laten stromen, zonder ze te mengen. In een wtw-unit gebeurt dit met behulp van een warmtewisselaar waarbij de luchttoevoer en -afvoer gescheiden zijn door een dun membraan.

Wtw-systemen en filters

Ventileren houdt de lucht gezond. Een goed ventilatiesysteem garandeert een goede luchtkwaliteit in de woning. Om die luchtkwaliteit verder te verbeteren, kan je wtw-unit worden voorzien van speciale fijnstof-filters. Die filteren pollen en fijnstof uit de aangevoerde lucht. Ideaal voor mensen die last hebben van allergieën.

Duik in de wereld van filters

ComfoAir Q600 ST, ComfoPipe Compact, milieu, bicycle, cellar, ComfoFond Q L, installer, plumber

De voordelen van wtw-ventilatie op een rijtje

Wtw-systemen bieden veel voordelen. Zo zorgt warmteterugwinning (wtw) ervoor zorgt dat je je huis ventileert met frisse buitenlucht, zonder dat daarbij de binnentemperatuur verandert. Door te ventileren met warmteterugwinning kan maar liefst 95% van de warmte of kou uit de afvoerlucht worden teruggegeven aan de toevoerlucht. Daarnaast bespaar je met een wtw-unit flink op je energiekosten én voldoe je met een wtw-installatie sneller aan wettelijke bepalingen rondom duurzaamheid. Bovendien zorgt een wtw-unit voor meer wooncomfort en is het goed voor je gezondheid.

Ontdek wat warmterugwinning (wtw) voor jou kan betekenen

Tot slot nog dit: net zoals een ventilatiesysteem C is de mechanische ventilatiebox en het centraal afzuigsysteem van systeem D eenvoudig te installeren en te onderhouden. De bediening is dankzij de display met intuïtief scherm altijd gebruiksvriendelijk. In het Zehnder assortiment zijn er bovendien verschillende oplossingen beschikbaar, in functie van toepassingsgebied, budget en de gewenste energieprestaties. 

Ontdek alle Zehnder oplossingen voor warmteterugwinning 

Aan de slag? Kom in de lucht!
Zehnder Service & Kennis
Meer weten over gebruik of onderhoud? Ga dan naar Kennis & Service. Hier vind je documentatie en tutorials over jouw Zehnder product.
Vragen? Hulp nodig?
Wil je meer weten over Zehnder of heb je vragen over andere onderwerpen of producten van Zehnder, neem dan contact op via telefoon of mail. We geven graag antwoord op al je vragen.
Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen-verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om service en reserveonderdelen

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+31 (0) 38 429 69 11

Ventilatieberekening aanvragen

+31 (0) 38 429 62 20

Verzoek om service en reserveonderdelen

Vrij nummer

+31 (0) 38 429 69 11
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.