Energiezuinig ventileren met een warmteterugwin-installatie

Optimaal ventileren als duurzame en klimaatvriendelijke binnenklimaatoplossing 

Optimaal ventileren met een wtw-systeem

Als we het bij Zehnder hebben over ventileren met een warmteterugwin-systeem, oftewel balansventilatie, doelen we op het complete plaatje. Oftewel, ventileren van het dak tot in de kamer. Het warmteterugwin-systeem korten we doorgaans af tot wtw-installatie en werkt volgens het simpele principe dat gefilterde buitenlucht het huis inblaast en vervuilde binnenlucht afvoert. 

Een warmteterugwin-installatie is een centrale oplossing, wat betekent dat één ventilatie-unit het hele huis ventileert. Als geheel zorgt de wtw-unit ervoor dat overal in huis voldoende gezonde lucht is. En een wtw-installatie doet meer dan alleen lucht toe- en afvoeren: de warmtewisselaar zorgt dat de lucht die het huis binnenkomt de temperatuur krijgt van de lucht die wordt afgevoerd. Hierdoor hoeft de verwarming minder aan in de winter en hoeft de airco minder hard te draaien in de zomer. Dit maakt een warmteterugwin-installatie een klimaatvriendelijke binnenklimaatoplossing.

Bekijk al onze wtw-ventilatiesystemen

Uit welke onderdelen bestaat een warmteterugwin-systeem?

Een warmteterugwin-systeem bestaat uit meerdere onderdelen. Het hart van de installatie is de warmteterugwin-unit (de wtw-unit) zelf. Daarnaast is er een luchtverdeelsysteem aanwezig om de lucht door de woning te verspreiden. Dit systeem bestaat onder andere uit kanalen, ventielen, geluidsdempers en verbindingsstukken.

De kanalen worden verwerkt in muren, vloeren en/of plafonds, waarvan de ventielen de uiteinden zijn van deze kanalen. Via de ventielen wordt de lucht afgezogen of juist ingeblazen. Optioneel zijn er accessoires zoals CO2-sensoren en andere bedieningen op de wtw-installatie aangesloten. Het aansluiten van sensoren is een manier om het warmteterugwin-systeem nóg zuiniger te maken. Hierbij wordt de luchtkwaliteit bijvoorbeeld gemeten aan de hand van het CO2-gehalte. Zijn er veel mensen aanwezig of wordt er gekookt? Dan merkt de sensor op dat de luchtkwaliteit achteruitgaat. In zo’n geval zal de wtw-installatie automatisch extra gaan ventileren. Is er niemand aanwezig? Dan meten de sensoren geen hoge CO2-waarden en zal het systeem op een lage stand draaien. Mede hierdoor werkt de installatie vraaggestuurd. Deze ‘ventilatie op maat’ houdt de energiekosten laag en de kwaliteit van de binnenlucht hoog.

Een warmteterugwin-installatie aanleggen in huis

Wil je een ventilatiesysteem met warmteterugwinning in jouw woning? Vraag dan advies van een gespecialiseerde installateur bij het maken van je (ver)bouwplannen.

De installateur kan een ventilatie-ontwerp voor je maken waarbij hij berekent hoeveel kubieke meter lucht er per uur in iedere ruimte moet worden geventileerd (volgens de laatste wet- en regelgeving). Bij het ontwerp moet rekening worden gehouden met andere bouwtechnische aspecten. Denk bijvoorbeeld aan riolering en elektra. Aan de hand van het ventilatie-ontwerp adviseert een installateur je over de uitvoering en de benodigde producten.

Welke installatie in jouw situatie geschikt is, hangt sterk af van het type woning en jouw persoonlijke woonwensen. Om je op weg te helpen bij het kiezen van een warmte terugwin installatie kun je de Ventilatie Check doen. Aan de hand van jouw antwoorden op een aantal meerkeuzevragen, krijg je een op maat gemaakt advies.

Veelgestelde vragen

Over een warmte terugwin installatie

 

Een warmteterugwin-installatie ventileert een gehele woning. Een ventilator zorgt met behulp van luchtkanalen voor de centrale toe- en afvoer van lucht. Is de binnenlucht verwarmd of juist gekoeld? Dan wordt deze temperatuur behouden dankzij de warmtewisselaar in de installatie. De warmte wordt door deze wisselaar overgedragen op de binnenkomende luchtstroom, zonder dat de luchtstromen vermengen. Een wtw-systeem zorgt op die manier op een energiezuinige manier voor verse, zuurstofrijke binnenlucht met een aangename temperatuur.

Ja, wtw-units beschikken over Climate Switch technologie. Door deze technologie kan niet alleen warmte, maar ook koelte in de woning worden gehouden. De binnenkomende lucht wordt, voor het de woning wordt ingeblazen, afgekoeld met behulp van de uitgaande lucht. ’s Nachts gebruikt de wtw-installatie zijn bypass-functie om extra koele lucht het huis in te blazen. Hierdoor hoeft de airco minder aan en wordt energie bespaard.

Daarnaast zijn er extra systemen aan te sluiten op de wtw-installatie waarmee de lucht extra kan worden gekoeld op warme dagen.

Wanneer je een warmteterugwin-installatie wilt aanschaffen, zul je contact op moeten nemen met een gespecialiseerde installateur. Er bestaat namelijk niet één universeel systeem, maar iedere verschillende woning heeft een ander systeem met andere luchtverdeelcomponenten nodig. Een installateur kan je adviseren over de benodigde onderdelen voor de installatie bij jou thuis. Vervolgens zullen de onderdelen worden ingekocht bij een technische groothandel.

Aan de slag? Kom in de lucht!
Zehnder Service & Kennis
Meer weten over gebruik of onderhoud? Ga dan naar Kennis & Service. Hier vind je documentatie en tutorials over jouw Zehnder product.
Vragen? Hulp nodig?
Wil je meer weten over Zehnder of heb je vragen over andere onderwerpen of producten van Zehnder, neem dan contact op via telefoon of mail. We geven graag antwoord op al je vragen.
Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen-verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om service en reserveonderdelen

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+31 (0) 38 429 69 11

Ventilatieberekening aanvragen

+31 (0) 38 429 62 20

Verzoek om service en reserveonderdelen

Vrij nummer

+31 (0) 38 429 69 11
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.