Hoe installeer je balansventilatie in jouw woning?

Wil je een optimale, tochtvrije zuurstoftoevoer in jouw woning? Dan kun je tegenwoordig niet om een ventilatiesysteem heen. Bij nieuwbouw en duurzame renovatieprojecten is het simpelweg verplicht om ventilatie-oplossingen mee te nemen. Met name balansventilatie met warmteterugwinning wordt steeds populairder, en dat heeft alles te maken met de strenge BENG-normen. Maar balansventilatie met warmteterugwinning installeren in je huis... Hoe begin je daaraan?

Balansventilatie: wat is dat nu precies?

Balansventilatie' is een andere naam voor systeem D. In tegenstelling tot bijvoorbeeld ventilatiesysteem C, regelt zo'n ventilatiesysteem D de aan- en afvoer van lucht in de woning volledig mechanisch. Dit type ventilatiesystemen voert continu evenveel verse lucht aan als het vervuilde lucht afvoert. Daarom wordt systeem D ook wel balansventilatie genoemd, oftewel ventilatie met warmteterugwinning. Met systeem D is de mechanische ventilatiebox voorzien van twee ventilatoren. De ene zorgt voor de aanvoer van verse buitenlucht via de droge ruimtes van de woning (woonkamer, slaapkamer,…). De andere ventilator voert de vochtige lucht af van de natte ruimtes (badkamer, keuken, wc,...). Alles gebeurt automatisch, in functie van de oppervlakte van de woning en het gewenste comfortniveau.

De meerwaarde van systeem D zit ‘m in de warmteterugwinning. De warmtewisselaar in de ventilatie-unit zorgt dat de warmte-energie van de afvoerlucht wordt overgedragen op de verse aanvoerlucht. De voorverwarmde aanvoerlucht zorgt voor comfort en een flinke energiebesparing. Balansventilatie heeft daarnaast vaak de voorkeur, omdat het de energieprestaties van de woning verbetert en de klimatisatie een stuk efficiënter regelt. Vooral wanneer je een exemplaar met warmteterugwinning installeert. Wtw, of warmteterugwin-ventilatie, haalt de warmte uit de afgevoerde binnenlucht om de koelere aangevoerde buitenlucht op te warmen. Daarmee bespaar je op koudere dagen verwarmingskosten en in de zomer werkt zo'n wtw-systeem ook omgekeerd: dan koelt het de aangevoerde verse lucht met de uitgaande binnenlucht. De airco moet in dat geval niet op volle kracht draaien. Alweer een besparing.

Nog een voordeel van systeem D, balansventilatie of wtw-ventilatie? Je kunt er fijnfilters in aanbrengen om de lucht te zuiveren van pollen, fijnstof en vervuilde lucht. Interessant voor mensen die last hebben van een allergie.

Er is één belangrijke kanttekening: de woning moet wel voldoende geïsoleerd zijn, anders haalt balansventilatie nooit zijn volledige rendement.

Balansventilatie installeren doe je zo

Wil je zelf een ventilatiesysteem D  plaatsen? Weet dan da het aanleggen van balansventilatie toch de nodige technische kennis en ervaring vergt. Alleen al het plaatsen van de ventilatiekanalen en luchtroosters volgens het specifieke ventilatielegplan, in lijn met de algemeen geldende bouw-, veiligheids- en installatievoorschriften, vraagt vaak behoorlijk wat puzzelwerk.

Voor de installatie van de ventilatie-unit geven we graag wat tips en ga je als volgt te werk.

  • Controleer of, naast de ventilatie-unit, alle benodigdheden zijn meegeleverd. Denk hierbij aan een montagebeugel, een voorgemonteerd 5-aderig netsnoer, een connectorset en eventueel andere zaken zoals een droogsifon. Bij ventilatie met een standaard warmtewisselaar heb je ook een adapter voor de condensafvoer nodig. 
  • Raadpleeg de handleiding en volg de instructies zoals ze zijn voorgeschreven door de fabrikant. De installatie kan namelijk voor de verschillende units verschillen. 
  • De meeste toestellen kunnen aan de wand worden geïnstalleerd (met een horizontaal te monteren beugel) of op de vloer (op een montagesokkel). De voordelen van die laatste installatiewijze is dat je niet afhankelijk bent van de kwaliteit (draagkracht) van de wand. De  installatie gaat ook sneller en er zijn altijd (kleine) aanpassingen mogelijk.
  • Zodra het installeren van het ventilatiesysteem is voltooid, stel je de juiste luchtspecificaties in, afhankelijk van de gewenste energieprestaties. Test vervolgens ook de werking en meet de debieten met behulp van een debietmeter.
  • Vergeet ten slotte de ventilatieverslaggeving niet (nodig voor het BENG-certificaat). De juiste gegevens worden doorgaans door de fabrikant van het ventilatiesysteem aangeleverd in de vorm van een prestatieverklaring. Houd er ook rekening mee dat in sommige gevallen fijnfilters moeten worden geplaatst.

Meer weten over het aanleggen van balansventilatie? Vraag het aan onze adviseurs. Zij geven u de juiste technische aanwijzingen voor een correcte ventilatie-installatie bij uw specifieke bouwproject.

Aan de slag? Kom in de lucht!
Zehnder Service & Kennis
Meer weten over gebruik of onderhoud? Ga dan naar Kennis & Service. Hier vind je documentatie en tutorials over jouw Zehnder product.
Vragen? Hulp nodig?
Wil je meer weten over Zehnder of heb je vragen over andere onderwerpen of producten van Zehnder, neem dan contact op via telefoon of mail. We geven graag antwoord op al je vragen.
Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen-verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om service en reserveonderdelen

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+31 (0) 38 429 69 11

Ventilatieberekening aanvragen

+31 (0) 38 429 62 20

Verzoek om service en reserveonderdelen

Vrij nummer

+31 (0) 38 429 69 11
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.