Voor de intrede van het COVID-19 (corona) virus lagen er al tal van wetenschappelijk bewezen correlaties tussen een gezonde werkomgeving en vitale, productieve medewerkers. Investeren in gezonde lucht betekent besparen op ziekteverzuimkosten. Daarbij had je als werkgever maximale invloed op de kwaliteit van de werkomgeving. Nu thuiswerken in veel branches voor (een groot deel van) de medewerkers tot het nieuwe normaal behoort, is de werkomgeving ineens zoveel meer dan het Arbo goedgekeurde zit/sta-bureau in het bedrijfsgebouw. Hoe zorg je nu dat de keukentafel, het bureau op zolder naast het wasrek of die werkplek in het hobbyschuurtje ook op langere termijn bijdragen aan de gezondheid én prestaties van je medewerkers?

Luchtkwaliteit in huis valt vies tegen

Natuurlijk was voor de uitbraak van het coronavirus het comfort binnen bedrijven ook van groot belang om gezond te werken. Maar juist nu wordt regelmatig de vraag gesteld of er een kans bestaat dat het virus zich ook kan verspreiden via klimaatinstallaties in gebouwen. Bij de thuiswerkplekken wordt hier minder of zelfs niet over nagedacht. Thuis voelen we ons over het algemeen veilig. “Ten onrechte als het de kwaliteit van de binnenlucht betreft”, zegt TNO-onderzoeker Piet Jacobs. “De luchtkwaliteit in huis valt namelijk vies tegen.” Dit najaar publiceert hij samen met het Longfonds een groot onderzoek, waaruit blijkt dat in een op de zes woningen de luchtkwaliteit geregeld slecht is. Met allerlei gezondheidsrisco’s tot gevolg. “Ventilatie en de bewustwording hiervan is de oplossing” volgens Jacobs.

Tips voor omgevingsfactoren die direct effect hebben op werkprestaties:

 • Omgevingstemperatuur
  De ideale omgevingstemperatuur om in te werken ligt tussen de 20 en 25˚C. Bij temperatuurverhoging (dus boven de 25˚C) neemt de productiviteit meer af dan bij een te lage temperatuur. Lees op deze pagina alles over oververhitting en download het gratis white paper ‘Warmere zomers bedreigen gezond binnenklimaat’.
 • Stroom verse luchttoevoer
  Door de verse luchttoevoer te verhogen van 30 m³ per uur per persoon naar 40 m³ gaat de productiviteit ook omhoog. Dit kun je doen door de ventilatie hoger te zetten. Geen ventilatiesysteem in huis? Zet de roosters in de ramen of de ramen zelf geregeld open.
 • Hoeveelheid daglicht
  Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor voldoende (dag)licht en de mogelijkheid om het licht te filteren.
 • Omgevingsgeluid
  Het beperken van geluidoverlast levert direct een productiviteitswinst op. Door akoestische verbeteringen aan te brengen rond de thuiswerkplek of een koptelefoon met noise reductie op te zetten, kun je geluidoverlast tot een minimum beperken.

Ik zet wel een raampje open

Jerôme Corba, adviseur binnenklimaat bij Zehnder, is het hier mee eens. “In het bewustzijn van veel mensen moet nog een knop om als het om ventileren gaat. Het belang van een gezond binnenklimaat wordt onderschat. Hoe vaak hoor ik niet ‘Ik zet wel een raampje open’. Begrijpelijk, maar dat is luchten en niet ventileren. Nu we meer thuiswerken is de uitstoot van CO₂ in huis ook hoger dan normaal en dat betekent dat je ook vaker moet ventileren. Doe je dat niet of onvoldoende, dan kun je gezondheidsklachten krijgen zoals vermoeidheid, hoofdpijn of irritatie van je slijmvliezen. Als werkgever is het voor ieders belang om medewerkers hier bewust van te maken.”

Goed geïsoleerd huis? Pas op voor oververhitting

Met de warme dagen voor de boeg is koeling een belangrijk thema. Zeker in goed geïsoleerde woningen kan de temperatuur in de zomer oplopen tot onaangename waardes. Na een hete zomerdag is het vaak ’s nachts binnen warmer dan buiten. Terwijl mensen al vanaf 24 graden last krijgen met slapen. Jerôme Corba: “Met de nieuwe campagne Climate Switch benadrukken we de gevaren van oververhitting en brengen we de koelmogelijkheden met ventilatie onder de aandacht. Goed ventileren, koelen op momenten dat het echt nodig is. Hierdoor kunnen medewerkers comfortabel en gezond slapen waardoor zij zich overdag fitter en uitgeruster voelen en productiever kunnen functioneren.”

Waarom Zehnder?

Zehnder Group Nederland houdt zich intensief en succesvol bezig met innovatieve oplossingen voor het binnenklimaat. De kwaliteit van de binnenlucht en het comfort voor de mens in zijn leef-, woon- en werkomgeving staan daarbij centraal. Ons doel: het realiseren van een gezond, comfortabel en energiezuinig binnenklimaat.

Energiezuinige klimaatbeheersing

Gezond en comfortabel binnenklimaat

Marktleider in ventilatiesystemen

Aan de slag? Kom in de lucht!
Zehnder Service & Kennis
Meer weten over gebruik of onderhoud? Ga dan naar Kennis & Service. Hier vind je documentatie en tutorials over jouw Zehnder product.
Vragen? Hulp nodig?
Wil je meer weten over Zehnder of heb je vragen over andere onderwerpen of producten van Zehnder, neem dan contact op via telefoon of mail. We geven graag antwoord op al je vragen.
Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen-verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om service en reserveonderdelen

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+31 (0) 38 429 69 11

Ventilatieberekening aanvragen

+31 (0) 38 429 62 20

Verzoek om service en reserveonderdelen

Vrij nummer

+31 (0) 38 429 69 11
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.