Balans ventilatie

Hoe balansventilatie het aantal virusdeeltjes in huis vermindert 

Hoe meer onderzoek er gedaan wordt naar de verspreiding van het coronavirus en het beperken hiervan, hoe groter de rol van ventilatie blijkt te zijn. In deze artikelen lees je informatie over het coronavirus in relatie tot ventilatie en waarom ventileren helpt om de kans op besmetting te verlagen.

Social distancing werkt... en ventilatie maakt het beter

6 praktische ventilatie-tips tijdens COVID-19

1 Blijf ventileren

Op basis van de huidige kennis blijkt dat virussen onder andere via kleine deeltjes in de lucht (aerosolen) worden verspreid. Ventilatie kan deze potentieel gevaarlijke aerosolen naar buiten afvoeren. 

  • Verhoog de luchttoevoer en -afvoer. Breid in gebouwen met balansventilatie de bedrijfstijden van het ventilatiesysteem uit.

  • Gebruik de standaard of hoge ventilatorstand zodat een groot volume verse buitenlucht het eventuele aantal virale deeltjes in huis vermindert.

  • Het gebruik van het maximale luchtdebiet van de ventilatie-unit wordt niet aangeraden om verplaatsing van deeltjes op oppervlakken, zoals vloeren en meubels, te voorkomen.

  • Verminder de recirculatie (vaak gebruikt in grote gebouwen als kantoren, scholen en verpleeghuizen) of verhoog de hoeveelheid verse lucht. Gebalanceerde ventilatiesystemen (WTW-ventilatie in woningen) van Zehnder werken uitsluitend als buitenluchtsystemen en zijn daarom ideaal voor het verwijderen van alle soorten deeltjes.

House, graphics, house shrapnel, air distribution, ComfoAir Q, CAQ, ST, straight, In-OnFloor under-roof termination, under roof, InFloor (round pipe), OnFloor (flat oval pipe)

2 Zet het raam vaker open

Zet je raam vaker open, zelfs als het ventilatiesysteem actief is. Hierdoor wordt de lucht in deze ruimte nog meer verdund.

In dichtbevolkte of vervuilde gebieden is het verstandiger om ramen gesloten te houden om te voorkomen dat schadelijke stoffen, als stof, vervuiling, NOx etc., binnendringen.

Finest indoort air comfort, woman, business look, kitchen, window

3 Houd luchtvochtigheid in huis op een comfortabel niveau

De vochtigheid in huis kan een rol spelen in de levensduur van een viraal deeltje en het risico op besmetting. Het is bekend dat het risico op besmetting door griepvirussen het laagst is wanneer de vochtigheid van de lucht in de ruimte tussen 40% en 60% ligt. Of dit ook een rol speelt in het geval van coronavirussen is niet bekend.

  • Het beste is om de luchtvochtigheid in de ruimte op een normaal comfortniveau tussen 40% en 60% te houden.
  • We raden aan om ventilatie met enthalpieterugwinning te gebruiken om de uitschieters in relatieve luchtvochtigheid in huis te voorkomen..

Een Zehnder-enthalpiewisselaar met vochtterugwinning is een veilige optie, omdat de lucht in de winter minder droog is. Goed om te weten: Enthalpieterugwinning van Zehnder kan op elk gewenst moment flexibel worden ingebouwd in het Zehnder ventilatiesysteem.

Lees meer over vochtterugwinning 

4 Veilig gebruik van warmte- en vochtterugwinning

Ventilatiesystemen met een warmtewisselaar winnen de energie van afvoerlucht terug en dragen deze over aan de toevoerlucht.

De wisselaars van Zehnder scheiden, dankzij het gepatenteerde membraan van polymeer, de luchtstromen volledig. 

Het enthalpiemembraan houdt deeltjes tot een grootte van 25 nm tegen. COVID-19 virusdeeltjes, met een gemiddelde grootte van 125 nm, worden hierdoor volledig tegengehouden en niet overgedragen van de afvoerlucht aan de verse toevoerlucht.

5 Laat lucht niet circuleren

Vermijd recirculatie ter voorkoming van de verspreiding van COVID-19. Virusdeeltjes in retourleidingen kunnen namelijk weer in een gebouw terechtkomen als de gecentraliseerde luchtbehandelingskasten zijn uitgerust met recirculatiesectoren. Dit komt vooral voor in grote (bedrijfs)gebouwen zoals kantoren, scholen en verpleeghuizen. In woningen komt recirculatie nagenoeg niet voor.

Heb je een ventilatiesysteem met recirculatie-functie, accepteer dan een vermindering van het verwarmings- en koelvermogen.

Goed om te weten: Zehnder ComfoCool, ComfoPost en andere Zehnder-ventilatiekoelsystemen worden niet beïnvloed door deze maatregel, doordat ze rechtstreeks met buitenlucht koelen.

Bekijk de koeloplossingen van Zehnder 

basement, utility room, air temperation

6 Voer onderhoud uit zoals gebruikelijk

Het is niet nodig om extra onderhoud te plegen aan het ventilatiesysteem gedurende COVID-19. Het ventilatiesysteem is namelijk niet een bron van besmetting, maar juist een middel om besmetting in huis via aerosolen te voorkomen. Het vervroegd vervangen van de buitenluchtfilters is niet nodig. De kans op verspreiding van het virus via verse buitenlucht is namelijk erg onwaarschijnlijk. Daarnaast zijn virusdeeltjes zo klein, dat zelfs de beste filters HEPA (high efficiency particulate absorbing) die in ziekenhuizen en laboratoria worden gebruikt, ze niet tegen kunnen houden. 

Toch bieden fijne buitenluchtfilters (ISO ePM1) redelijke bescherming, aangezien SARS-CoV-2-deeltjes (COVID-19) zich ook vermengen met grotere deeltjes die binnen het vangbereik van deze filters vallen. [1]

We raden aan om originele filters van Zehnder te gebruiken, aangezien deze garant staan voor een langere levensduur, minder onderhoud en een efficiëntere werking.

ComfoAir Q600 ST, ComfoPipe Compact, milieu, bicycle, cellar, ComfoFond Q L, installer, plumber

Meer weten?

Een comfortabel binnenklimaat biedt talloze voordelen, waaronder een verbeterd welzijn en meer wooncomfort. De ventilatiesystemen van Zehnder staan hiervoor garant doordat ze je in elk seizoen voorzien van een comfortabel en gezond binnenklimaat.

Voor naslagwerk, download de brochure.

Als je nog meer wilt weten over de relatie tussen COVID-19 en ventilatie, volg onderstaande link.

Meer info voor professionals

 

(Ver)bouwplannen?

Vind een Zehnder installateur bij jou in de buurt voor advies of installatiehulp.

Zoek een installateur

Bronnen:

De aanbevelingen zijn gebaseerd op de huidige industrie en gezondheidskennis en kunnen bij nader bericht worden gewijzigd.

RKI: “Aangezien een besmetting met COVID-19 voornamelijk gebeurt via de verspreiding van druppeltjes (en niet in de eerste plaats wordt overgedragen via de lucht), kan op basis van de huidige kennis niet worden aangenomen dat SARS-CoV-2 (COVID-19) verder wordt verspreid via ventilatiesystemen (bijvoorbeeld in openbare gebouwen, hotels).” [1] EN ISO 16890-1:2016, Luchtfilters voor algemene ventilatie - Deel 1: Technische gegevens, eisen en classificatiesysteem gebaseerd op fijnstofrendement (ePM).

Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen-verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om service en reserveonderdelen

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+31 (0) 38 429 69 11

Ventilatieberekening aanvragen

+31 (0) 38 429 62 20

Verzoek om service en reserveonderdelen

Vrij nummer

+31 (0) 38 429 69 11
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.