Verduurzamen met balansventilatie

Sociale huurwoningen verduurzamen? Bij deze woningcorporatie staan bewoners aan het roer.

Zelf kiezen hoe je woont. Dat is waar het om draait bij ‘Jouw Thuis’. Want wat als jouw huurwoning je eigen woning was... wat zou je dan verbeteren? In dit concept van woningcorporatie Portaal beslissen bewoners hoe ze willen verduurzamen. Van zonnepanelen en gevelisolatie tot
-jawel- wtw met balansventilatie. Voor de woningen van Portaal doet Zehnder dat met Overflow Technology. En al vele bewoners kozen voor verduurzaming van hun woning met Overflow. Voor minder energiekosten, gezonder én comfortabel wonen.

Project

Jouw Thuis

Bouwperiode

2017 - heden

Opdrachtgever

Woningcorporatie Portaal

Woningen

Sociale huurwoningen in wijken Amersfoort en Arnhem

Producten

Balansventilatie met Overflow Technology

Installateur

Bonarius

De oplossing

Gezond wonen als keuze

‘Jouw Thuis’ geeft bewoners een ‘keuzemenu’ met 6 opties om te verduurzamen. Op het menu staan bijvoorbeeld zonnepanelen en dakisolatie, maar ook topventilatie. Voor dit laatste werkt Portaal samen met Zehnder, met Bonarius als installateur. Linda Foekens van Portaal: “We merken dat als bewoners zélf kiezen voor wtw, ze zich er ook beter in verdiepen. Daardoor worden ze enthousiast om het daadwerkelijk te gebruiken. Op die manier komt verduurzaming van onze woningen écht tot zijn recht. Dat is het mooie van dit concept.”

Overflow Technology voor Portaal

Met Overflow eenvoudig naar gezonde binnenlucht

Bij balansventilatie denk je al snel aan kanalen door het hele huis. Voor nieuwbouw klopt dat, daar worden ze netjes ingestort. Maar dat balansventilatie alleen voor nieuwbouw is, is gelukkig achterhaald. Met Overflow Technology kan het in bestaande bouw, zonder veel breekwerk of voorzetwanden. Bij de woningen van Portaal installeert Bonarius het meestal in één dag, met zo min mogelijk koven. Linda: “Natuurlijk zijn er aanpassingen, dat moet wel passen. Daarom openen we in elke wijk een modelwoning waar bewoners een installatie zelf kunnen zien en ervaren. We zien vooral dat mensen die zich bewust zijn van hun gezondheid, toch vaak wel voor ventilatie kiezen.”

De voordelen

Hoe balansventilatie verduurzaamt

Balansventilatie verduurzaamt. Hoe? Doordat de uitgaande lucht de binnenkomende verse lucht alvast opwarmt, zonder elkaar te raken. Zo is er minder energie nodig om tot een behaaglijke temperatuur te komen. In de zomer is dat andersom en blijft het binnen koeler. Zo bespaart een bewoner dus op energiekosten en boekt hij of zij winst op gezondheid en comfort. Linda: “We kijken bij de verduurzamingsopties voor onze bewoners steeds vooruit, naar 2050. De keuze voor Zehnder sluit daar goed bij aan: de techniek gaat lang mee en het onderhoud is minimaal. Bijkomend voordeel zijn de filters. De bewoner kan die makkelijk zelf vervangen. En ze krijgen ze van ons natuurlijk.”

OVERFLOW VOOR PORTAAL

Ventilatiespecialist Chiel Booijink: “In de ideale situatie plaatsen we de unit op zolder, of in het trapgat naar zolder. Daar zorgen we dat er verse lucht wordt aangevoerd, en de vuile lucht afgevoerd. Vanaf de unit maken we een kanaal naar de slaapkamers. Dat werken we netjes af met een koof. De hele bovenverdieping profiteert nu van veel verse, schone lucht. Op de begane grond is er afzuiging, die trekt de verse lucht als het ware natuurlijk naar beneden, via het trapgat. Zo krijg je die natuurlijke flow van verse lucht door het hele huis.

Zo werkt Overflow

Bewoners aan het woord

Deze bewoners kozen voor ventilatie om hun huurwoning te verduurzamen.
Portaal maakte er deze video over.

Hoe het werkt

Door bewoners zelf de keuze te geven voor balansventilatie, komt verduurzaming van woningen met Overflow écht tot zijn recht. Met minimale ingrepen, wonen mensen gezonder en met meer comfort. Toekomstbestendig, met een dalende energierekening.

 

De voordelen

  • Bewoners wonen in gezonde, schone lucht.
  • Schimmel en tocht zijn verleden tijd;
  • Bewoners krijgen een lagere energierekening;
  • De woningcorporatie versnelt verduurzaming effectief door (ook) balansventilatie aan te bieden;

Met Overflow Technoloy is balansventilatie goed mogelijk in bestaande bouw of renovatie.

Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen-verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om service en reserveonderdelen

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+31 (0) 38 429 69 11

Ventilatieberekening aanvragen

+31 (0) 38 429 62 20

Verzoek om service en reserveonderdelen

Vrij nummer

+31 (0) 38 429 69 11
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.