Doelen en uitdagingen

Ontdek de grootste modulaire houtskeletbouw van Nederland, met de kleinste footprint. En hoe verse lucht daaraan bijdraagt

Finch Buildings heeft een droom: meewerken aan het herstel van de balans op onze planeet. Dat doen zij door modulaire gebouwen van hout te ontwikkelen die een zo laag mogelijke footprint hebben. In de productie én in geluid. Een droom als deze heb je gelukkig nooit alleen. De Groot Vroomshoop deelt de duurzame droom. Zij bouwen voor woningcorporatie Woonwaard in Alkmaar 129 appartementen met de houten modules. Samen met installateur Loohuis Modulair is Zehnder partner voor het duurzame binnenklimaat.

Project

Koelmalaan, Alkmaar

Bouwperiode

2022

Woningen

Duurzame modules van Finch Buildings, 129 appartementen

Producten

129 x wtw-units

129 x elektrische badkamerradiatoren

Opdrachtgever

Woningcorporatie Woonwaard

De Groot Vroomshoop

Installateur

Loohuis Installatiegroep/Advies, Almelo

De opdracht

Een binnenklimaat dat bijdraagt aan duurzame ambities

In Alkmaar bouwt De Groot Vroomshoop voor Woningcorporatie Woonwaard 129 duurzame huurappartementen. Dat doen ze met de houten modules van Finch Buildings: duurzaam, bijna energieneutraal én demontabel. Samen met Loohuis Advies adviseerde Zehnder stille, energiezuinige wtw-units én elektrische radiatoren. Collega Jerôme Corba: “Het is gaaf om betrokken te zijn bij een nieuwe manier van bouwen. Dat vergt een andere manier van denken. Want energie is belangrijk, maar grondstoffen worden nóg belangrijker. De producten die we hier toepassen, passen daarin. Ze raken dat allebei aan.”

Oplossing 1: minder grondstoffen

Stille wtw-units voor minder milieubelasting? Zo zit dat.

We adviseerden de Zehnder ComfoAir E300 en Zehnder WHR 918: wtw-units die bekend staan om hun stille werking. Wat stilte te maken heeft met de MPG-berekening? Eigenlijk is dat logisch: hoe stiller de balansventilatie, hoe minder maatregelen er nodig zijn om te voldoen aan het Bouwbesluit. Jerôme: “En als je minder maatregelen hoeft te treffen, betekent dat automatisch dat je minder grondstoffen aanboort. Dáár begint circulariteit. Wat je níet gebruikt, hoef je later ook niet te hergebruiken.”

Oplossing 2: minder energieverbruik

Energie in alle vormen

Naast de stille werking, is een wtw-unit met balansventilatie de meest energie-efficiënte keuze. Ten eerste omdat de machine zelf weinig energie gebruikt. Maar ook omdat balansventilatie zorgt voor een lagere energierekening. In de winter verwarmt de uitgaande lucht namelijk de verse, binnenkomende lucht. En koelt het in de zomer. Er hoeft dus minder gestookt of gekoeld te worden. Bovendien is balansventilatie gezonder. Jerôme “Er zijn geen raamroosters die je dichtzet bij kou en daarna vergeet. De ventielen verspreiden constant verse lucht, zonder tocht. Je woont veel gezonder. Balansventilatie bréngt dus ook energie.”

Meer over balansventilatie 

Oplossing 3: efficiënt verwarmen

Elektrische radiatoren voor energiezuinig verwarmen

Voor de kant-en-klare badkamers adviseerde Zehnder elektrische radiatoren. Het voordeel hiervan is dat de bewoner de badkamer straks snel en comfortabel opwarmt, zonder dat het hele huis onnodig opwarmt. Door elektrische radiatoren te adviseren, bespaart de bewoner straks dus óók op energie. Met toch die comfortabele start van de dag.

Meer over elektrische radiatoren

Pak je het bij de bron goed aan, dan bespaar je achteraf.

Mathijs Helthuis, Loohuis Modulair

“We werken elke dag met wensen. Denk aan energiegebruik en comfort. Onze BENG-adviseurs rekenden in het voortraject van deze woningen het optimale ventilatievoorstel uit. Hier combineerden we stadsverwarming met ventilatie. Dan kijk je simpelweg welke units op deze punten het beste op de wensen aansluiten. We werken al jaren samen met Zehnder, een vraag is dan makkelijk gesteld.”

“Geluid was een ander belangrijk punt. In de modules woon je namelijk dicht bij de techniek. Dan is uitstraling en het geluid van de units extra belangrijk. Zehnder scoort daar goed op. Ik ben ervan overtuigd dat, als je het in de basis goed doet, je achteraf een hoop bespaart: extra oplossingen, materiaal en onnodige kosten.”

Zo werkt balansventilatie

Bereken beter met onze unieke materialenpaspoorten

Zehnder presenteert: het categorie 1 materiaalpaspoort voor de ComfoAir Q en E! Ook wel bekend als EPD of LCA. Voor deze twee hardlopers zochten we tot op de bodem uit welke impact ze op ons milieu hebben.

Een EPD brengt bewustzijn en inzicht. Maar het helpt je ook bij je eigen MPG-berekening. Een categorie 1 materiaalpaspoort scoort namelijk vaak beter dan een categorie 2 of 3. Zo voldoe je makkelijker aan de -steeds strenger wordende- norm. Kies je dus voor een Zehnder-product met een EPD, dan kies je bewust. En weet je exact waar je aan toe bent. Dat geeft lucht.

Het materialenpaspoort is één van onze stappen naar een kleinere footprint. Meer weten over duurzaamheid volgens Zehnder?

 

Hoe we denken over duurzaamheid 

Hoe het werkt

Door in de modules van Finch Buildings stille balansventilatie te combineren met effectief verwarmen, maken we samen de footprint van dit project kleiner. Gebruiken we minder grondstoffen én energie. En werken we samen toe naar een wereld in balans.

De voordelen

  • Minder maatregelen, dus grondstoffen, door extreem stille units;
  • Inzicht en voordeel met de EPD;
  • Besparing op energie door zuinige machines;
  • Lagere exploitatiekosten door onderhoudsarme wtw-units;
  • Balansventilatie voor minder energieverbruik;
  • Elektrische radiatoren voor energiezuinig verwarmen;
  • Gezond binnenklimaat met altijd verse lucht.

Ontdek onze producten voor Loohuis Installatiegroep in Alkmaar:

Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen-verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om service en reserveonderdelen

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+31 (0) 38 429 69 11

Ventilatieberekening aanvragen

+31 (0) 38 429 62 20

Verzoek om service en reserveonderdelen

Vrij nummer

+31 (0) 38 429 69 11
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.