Renovatie met balansventilatie

René installeerde Overflow Technology. En dit is wat hij ervan vond.

René is monteur bij Feenstra in Drachten. In 2022 gingen hij en collega Harm Jan op pad, naar Wolvega. Voor een pilot van Woningstichting Weststellingwerf, installeerde hij Overflow Technology in een woning. Voor de cv-ketel kwam er een nieuwe CO2-warmtepomp in de plaats en de radiatoren werden vervangen door convectoren. De woningstichting deed een proef om woningen van het gas te halen, en zocht nog naar de beste ventilatie-match. Overflow was een van de kanshebbers die René installeerde. Hij vertelt over zijn bevindingen.

Project

Pilot van ventilatie bij verduurzaming met een CO2-warmtepomp

Product

Overflow Technology

Opdrachtgever

Feenstra, vestiging Drachten

Woningen

Sociale huurwoning

Bouwperiode

2022

Voor

Woningstichting Weststellingwerf

De aanleiding

Overflow meets CO2- warmtepomp

Vijf jaren 60-woningen gingen voor de pilot van het gas af. De cv-ketel ging eruit en er kwam een warmtepomp in. Niet een gewone, maar eentje op basis van CO2. René: “Het is een nieuwe warmtepomp, dus wilde de woningstichting ontdekken welk wtw-systeem daar het beste bij werkt. Rendement is belangrijk, maar ook zeker het comfort voor de mensen. Dat is eigenlijk misschien wel de hoofdzaak.” Eén van deze vijf pilotwoningen kreeg Zehnders nieuwe Overflow Technology: hét eenvoudige systeem voor balansventilatie bij renovatie.

Een warmtepomp op basis van CO2 kan temperaturen maken tot wel 70 graden. Daardoor kunnen de convectoren blijven zitten. Dat is fijn als je gaat renoveren. Maar dan heb je wél een wtw-systeem nodig dat de juiste temperatuur kan aanjagen. Overflow Technology is daar een mooie oplossing voor.

Nico Horst, ventilatiespecialist bij Zehnder

Zo werkt Overflow

Aan de slag

‘Installeren was makkelijk’

René en collega Harm Jan werkten die dag voor het eerst met Overflow. René: “Het was een makkelijk systeem om aan te leggen, we deden het in een werkdag. De unit kwam op zolder, daar maakten we een daktoevoer. Je hoeft maar 1 pijp aan te brengen, in plaats van een heel stelsel. Voor ons was dat handig, maar dat is ook mooi voor bewoners. Zij houden veel meer ruimte over.” Ook al was de installatie eenvoudig, toch vond René het prettig dat Nico Horst, accountmanager Noord-Nederland van Zehnder, tijdens de installatie even langskwam. “Zeker omdat het nieuw is. Zo kon Nico mooi aangeven waar we op moesten letten. Bijvoorbeeld dat de grote slaapkamers 2 toevoeren moesten krijgen, in plaats van 1. Bij Overflow blaas je namelijk meer lucht in dan dat er nodig is. Die extra lucht trekt vanzelf naar beneden. Voordeel is dus dat je niet het hele huis door hoeft met buizen. Dat scheelt. En mensen krijgen bijna geen koven in het zicht natuurlijk.”

Het comfort van lucht

Hoe is het nu met...?

René: “Na een half jaartje ben ik nog even bij de bewoners langsgegaan. Ze waren wel heel tevreden over het systeem. Ik denk ook dat het ideaal was dat de radiatoren waren vervangen door convectoren. Convectoren werken met lucht en Overflow natuurlijk ook. Daardoor is die combinatie zo comfortabel. De lucht stroomde mooi door, vertelden de bewoners. Dat werkt toch anders dan bij radiatoren waar stralingswarmte afkomt. En het systeem is stil. Dat is heel belangrijk. Dat is óók comfort.”

Beautiful young woman relaxing on sofa with her cat in living room.
Wel of niet in de flow

René’s eindoordeel

Of René er weer mee zou willen werken? “Zeker wel. Ik vind de producten van Zehnder altijd van een mooie kwaliteit. En stil ook. Samen met de collega was het een leuk systeem om te installeren.” Wat het leuk maakte? René: “Dat je een stuk minder werk ervan hebt natuurlijk. Maar ook dat het iets nieuws is. En als het dan ook nog eens goed werkt, dan is dat wel super. Ik zou er nog wel een keer mee werken.”

Woningstichting aan het woord

“Ik zocht eigenlijk al een tijdje naar zo’n systeem. De pilotwoningen waren al maximaal geïsoleerd, meer isoleren kon niet. Wat nog wél kon is wtw toepassen. Wtw reduceert namelijk de warmtevraag. Dat sluit goed aan bij de eisen van de overheid. We wilden alleen geen leidingwerk door de woning, voor bewoners is dat niet prettig.

 

Dus toen Zehnder met Overflow kwam, besloten we met Feenstra om Overflow op te nemen in de pilot. Die is nu vrijwel afgerond, de eerste data zijn heel goed. Het geheel van warmtepomp, convectoren en wtw met Overflow laat echt een meerwaarde zien. In energiereductie, maar ook in comfort. Bewoners zeggen geen last van tocht te hebben. Of van lelijke buizen natuurlijk.

 

Eigenlijk is het win-win. Minder overlast voor onze bewoners en wij willen op onze beurt graag zo effectief mogelijk verduurzamen. Er is vrijwel geen betimmering, dat scheelt materialen en ook tijd. De komende jaren staan er heel wat woningen op de agenda om te verduurzamen. Als daarbij een wtw moet worden toegepast, zou Overflow daar een hele logische keuze voor kunnen zijn.”

OVERFLOW VOOR VERDUURZAMING

Nico Horst, ventilatiespecialist van Zehnder: “Renovatie en verduurzaming gaan natuurlijk hand in hand. Vaak kiezen mensen voor isolatie. Dan is het extra belangrijk om te ventileren, je maakt een huis daarmee eigenlijk dicht. Je kunt je dan voorstellen wat dat met de luchtkwaliteit doet. Met balansventilatie haal je altijd verse lucht naar binnen. Wil je dat in bestaande bouw aanleggen, dan moet je veel breken om alle kamers te bereiken. Je krijgt veel buizen of koven in het zicht, dat is natuurlijk niet zo mooi. Met Overflow Technology komt de unit op zolder. En trek je alleen kanalen naar de slaapkamer(s). Daar wordt extra frisse lucht naartoe gebracht, meer dan je nodig hebt. Die lucht ‘stroomt’ vanzelf naar beneden. De energierekening wordt lager en het systeem is toekomstbestendig met een warmtepomp. Ik denk heel interessant om zo woningen laagdrempelig te verduurzamen. De ruimte moet natuurlijk geschikt zijn. Als dat zo is, dan is het hele mooie en simpele oplossing.”

Hoe het werkt

Met minimale ingrepen, wonen mensen gezonder en met meer comfort. Toekomstbestendig, met een dalende energierekening.

De voordelen

  • Makkelijk installeren, minder materialen;
  • Altijd gezonde, schone lucht;
  • Geen tocht en schimmel meer;
  • Een lagere energierekening;
  • Verduurzaming, comfort én gezondheid;
  • Met Overflow Technoloy is balansventilatie haalbaar in bestaande bouw.
Renovation ventilation levels, Renovation Ready campaign
Aan de slag? Kom in de lucht!
Zehnder Service & Kennis
Meer weten over gebruik of onderhoud? Ga dan naar Kennis & Service. Hier vind je documentatie en tutorials over jouw Zehnder product.
Vragen? Hulp nodig?
Wil je meer weten over Zehnder of heb je vragen over andere onderwerpen of producten van Zehnder, neem dan contact op via telefoon of mail. We geven graag antwoord op al je vragen.
Nog vragen? Stuur ons dan een bericht.

Algemeen-verzoek

Naar contactformulier

Ventilatieberekening aanvragen

Naar contactformulier

Verzoek om service en reserveonderdelen

Naar contactformulier
Nog vragen? Bel ons gerust.

Algemeen verzoek

+31 (0) 38 429 69 11

Ventilatieberekening aanvragen

+31 (0) 38 429 62 20

Verzoek om service en reserveonderdelen

Vrij nummer

+31 (0) 38 429 69 11
MyZehnder-portaal

Profiteer van voordelen op ons MyZehnder-portaal. Log in met uw bekende toegangsgegevens of registreer u voor de eerste keer.